Cine ține toate posturile de peste an, se bucură de zilele cu dezlegare la pește, când este îngăduit un meniu mai bogat, dar sănătos și cumpătat. Află care sunt zilele cu dezlegare la pește în 2023, cum se țin aceste zile și care este semnificația lor.
Zilele cu dezlegare la pește în 2023 sunt cuprinse în postul cel mare al Paștelui și în postul Crăciunului. Dar în afară de aceste două mari posturi pe care le găsim în calendarul ortodox 2023, se îngăduie dezlegarea la pește și în alte zile de post de peste an, adică în unele zile de miercuri și de vineri. În total, românii care țin toate posturile se bucură de 43 de zile cu dezlegare la pește în 2023.
Ce înseamnă expresia ”dezlegare la pește”
Peștele este unul dintre primele simboluri creștine. Conform tradiției, se știe că Iisus a mâncat pește fript și puțină miere după ce a înviat, pentru a le demonstra apostolilor Săi că s-a întors printre ei viu și nevătămat.
În anumite zile de post biserica ne îngăduie să consumăm pește, pentru a ”îndulci” meniul modest din timpul postului în care nu avem voie să ne atingem de carne, de ouă, lapte sau brânză. Dar preoții spun că numai cine ține post cu adevărat se poate bucura de zilele cu dezlegare la pește în 2023.
Peștele reprezintă un mic festin care îi este îngăduit unui bun creștin care ține postul după canoane. Abia atunci când ții postul în mod corect și te abții de la mâncărurile de dulce, te vei bucura cu adevărat de dezlegarea la pește și vei simți binefacerile acestui aliment binecuvântat.
În unele zile de post sunt sărbători mari pentru toți creștinii, iar biserica îngăduie acest mic festin cu pește, pentru a cinsti memoria sfinților și martirilor creștini.
Ce pește preferă românii în zilele de post
Românii mănâncă foarte puțin pește în comparație cu alte popoare din Uniunea Europeană. Un român consumă în medie 4 – 5 kilograme de pește pe an, în timp ce spaniolii sau italienii consumă peste 50 de kilograme pe an.
Peștele este un aliment mai scump pentru români și nu este la îndemâna tuturor. Cu toate acestea, pot fi cumpărate specii de pești accesibile așa cum este crapul novac, sardinele și macroul. Alte specii de pește preferate de români sunt păstrăvul, știuca, heringul, șprotul și codul.
Alte produse din pește îngăduite în zilele cu dezlegare
În zilele cu dezlegare la pește în 2023 pot fi consumate și conservele de pește care sunt mult mai accesibile la preț. Peștele din conservă poate fi consumat ca atare sau pregătit cu lămâie și ulei de măsline, cu măsline, cu paste făinoase sau cu diverse legume proaspete sau gătite la cuptor.
De asemenea, este îngăduit să consumăm și salată de icre, făcută simplu cu ulei și lămâie.
Românii apreciază în mod deosebit și peștele afumat sau peștele murat în saramură cu oțet.
Zilele cu dezlegare la pește în 2023
Cele mai multe zile în care este îngăduit să consumăm pește și produse din pește sunt cuprinse în Postul Paștelui și în Postul Crăciunului. Dar acestea nu sunt singurele. Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește în 2023 din fiecare lună.
Luna ianuarie 2023
Se ține post în zilele de miercuri și de vineri.
Se ține post joi, 5 ianuarie, în Ajunul Botezului Domnului.
Nu este nicio zi cu dezlegare la pește în 2023 în luna ianuarie.
Luna februarie 2023
Se ține post în zilele de miercuri și de vineri.
Miercuri, 22 februarie: Aflarea moaștelor Sf. Mc. Din Constantinopol (zi aliturgică, dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)
Vineri, 24 februarie: Intâia și a doua aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul (zi aliturgică, dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)
Luni, 27 februarie: Începutul Postului Sfintelor Paști
Luna martie 2023
Creștinii țin Postul cel Mare al Paștelui
Sâmbătă, 25 martie: Bunavestire (dezlegare la pește)
Luna aprilie 2023
Duminică, 9 aprilie: Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile (dezlegare la pește)