Când sunt Rusaliile în 2024 – zile libere, tradiții și obiceiuri

.

Prima dintre marile sărbători creștine după Înălțarea Domnului este Duminica Rusaliilor sau Duminica Duhului Sfânt. Românii sărbătoresc Rusaliile în 2024 după tradiții și obiceiuri rămase din bătrâni, alături de familie. Rusaliile în 2024 sunt așteptate cu nerăbdare la începutul verii și datorită zilelor libere, în care multe familii preferă să meargă pe litoral.

Rusaliile în 2024 se sărbătoresc în a doua jumătate a lunii iunie, la 50 de zile de la Duminica Paștelui, conform tradiției ortodoxe. Rusaliile în 2024 reprezintă o mare sărbătoare pentru creștini și totodată prilej de petrecere, vacanțe și călătorii în familie.

Sărbătoarea Rusaliilor sau Duminica Rusaliilor deschide, în fiecare an, sărbătorile creștine din timpul verii și este urmată imediat a doua zi de Lunea Sfântului Duh. Rusaliile în 2024 vor fi sărbătorite duminică, pe data de 23 iunie, iar pe data de 24 iunie va fi anul acesta Lunea Duhului Sfânt când este zi liberă pentru toți lucrătorii.

Duminica Rusaliilor, originea și mesajul acestei sărbători

Sărbătoarea Rusaliilor are origini precreștine, fiind legată de o veche sărbătoare din Imperiul Roman dedicată rozelor (trandafirilor). La sărbătoarea rozelor, romanii petreceau și obișnuiau să aducă ofrande străbunilor plecați din această lume. Creștinii au îmbinat cultul morților cu mesajul creștin al sărbătorii, astfel că, în fiecare an, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este cunoscută drept Moșii de vară. Așadar, moșii de vară se vor prăznui pe data de 22 iunie, urmați de Rusaliile în 2024, pe data de 23 iunie.

Rusaliile coincid totodată cu o mare sărbătoare evreiască și anume Primirea Învățăturii. Pentru evrei, această sărbătoare amintește de primirea Tăblițelor cu Legi de către profetul Moise, chemat de Dumnezeu pe muntele Sinai. Acest mare praznic evreiesc este sărbătorit de mii de ani cu pelerinaje și rugăciuni la templu, unde oamenii mergeau cu flori, cu fructe și cu mici ofrande pe care le împărțeau celor sărmani. Totodată, evreii își decorau casele cu flori și crengi de dafin sau de palmier și petreceau în familie cu mese întinse.

Pentru creștinii din zilele noastre, Duminica Rusaliilor este cea mai importantă sărbătoare care amintește de întemeirea și răspândirea creștinismului.

Conform tradiției biblice, la 50 de zile după Duminica Paștelui, când Hristos a înviat, și la 10 zile după ce Domnul Iisus Hristos s-a înălțat la cer, cei 12 apostoli care i-au rămas credincioși au primit harul dumnezeiesc de a propovădui noua religie. În Duminica Rusaliilor, Dumnezeu a trimis Sfântul Duh către cei 12 apostoli pentru a le deschide mintea și sufletul, pentru a-i ajuta să înțeleagă în profunzime învățăturile lui Hristos și pentru a-i trimite în lume să propovăduiască noua religie.

Răspândirea creștinismului

Coborârea Duhului Sfânt asupra Fecioarei Maria și asupra celor 12 apostoli

Rusaliile în 2024 este o sărbătoare a bucuriei, care amintește de începuturile creștinismului. Duhul Sfânt a fost trimis pe pământ către fiecare creștin, prin cei 12 apostoli ai lui Iisus. Duhul Sfânt le-a dezvăluit ca prin miracol înțelesurile adânci ale învățăturilor lui Hristos, i-a înzestrat cu har, le-a deschis mintea să se apropie de oameni și să le vorbească, să îi convertească la creștinism… mai mult decât atât, le-a dăruit talentul de a vorbi în mai multe limbi străine.

Așa a fost posibil ca cei 12 apostoli să călătorească în zonele cele mai îndepărtate ale Imperiului Roman, să ajungă în cele mai puțin umblate zone din Turcia sau Grecia, să ajungă în Dacia la gurile Dunării sau să propovăduiască noua religie până în Orientul Mijlociu.

Puterea de a vindeca și de a face miracole

Duhul Sfânt le-a dăruit totodată apostolilor puterea de a înfăptui miracole prin credința și dragostea lor față de Dumnezeu. Apostolii aveau nu doar harul de a le vorbi oamenilor pe sufletul lor, ci și harul de a înfăptui minuni și de a tămădui bolnavii și suferinzii care căutau mila lui Dumnezeu.

„Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi” (Fapte 2, 1-4).

Așa ne spune Cartea Sfântă că s-a coborât asupra apostolilor Duhul Sfânt trimis de Dumnezeu, sub forma unor limbi de foc divin, care le-a deschis mintea și inima celor 12 învățăcei ai lui Iisus.

Prima convertire în masă la creștinism

Sărbătoarea Cincizecimii aduna sute, poate chiar mii de evrei lângă Templul din Ierusalim, unde oamenii veneau să se roage și să petreacă împreună. Nu întâmplător, în această zi Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt să le lumineze mintea celor 12 apostoli, care erau și ei adunați la Ierusalim. Sfântul Apostol Petru a fost primul care, în acea zi de mare sărbătoare, s-a ridicat să predice mulțimii despre Împărăția lui Dumnezeu și despre sacrificiul mesianic a lui Iisus Hristos.

Tradiția spune că peste 3000 de evrei s-au convertit în acea zi la creștinism, datorită Sfântului Petru și astfel ei au pus bazele primei biserici creștine.

Din acele vremuri biblice, Sărbătoarea Sfântului Duh s-a impus în conștiința creștină și a rămas una dintre cele mai vechi sărbători pascale. Despre ea au scris Apostolul Petru și Sfântul Luca și a fost descrisă în Constituțiile Apostolice prin care erau învățați oamenii să țină sărbătoarea fără să lucreze, atât oamenii liberi, cât și sclavii. Mențiuni ale acestei sărbători datează din secolul al III-lea după Hristos și se știe că era celebrată cu mare bucurie și cu fast în comunitatea creștină din Ierusalim.

Sărbători cu cruce roșie în timpul verii

După Rusaliile în 2024, creștinii și ortodocșii în mod special țin cu strictețe câteva sărbători frumoase din calendarul ortodox al acestui an.

  • Sâmbătă, 29 iunie – Sfinții Apostoli Petru și Pavel
  • Duminică, 30 iunie – Soborul celor 12 apostoli
  • Sâmbătă, 20 iulie – Sfântul Ilie
  • Marți, 6 august – Schimbarea la față a Domnului – sărbătoare în care avem dezlegare la pește
  • Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului sau Sfântă Maria Mare (cum i se spune în popor)
  • Joi, 29 august – Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul

Lunea Duhului Sfânt în 2024

În 2024, Paștele ortodox a fost sărbătorit pe data de 5 mai, drept pentru care toate celalalte sărbători care se calculează începând din Duminica Învierii Domnului sunt decalate aproximativ cu două săptămâni.

De aceea, Rusaliile în 2024 se sărbătoresc pe data de 23 iunie. Iar Lunea Sfântului Duh se sărbătorește pe data de 24 iunie și coincide astfel cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mare sărbătoare creștină, care mai coincide în tradiția populară și cu Sânzienele.

Așadar, pe data de 24 iunie, românii au trei sărbători mari, pe care le sărbătoresc cu bucurie, cu petreceri în familie sau călătorii la bunici și la rude.

”Data de 24 iunie nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în sfântul altar – loc iî care numai arhiereul intra o singură dată pe an, în luna a șaptea, ziua a 10-a (cf. Levitic 16, 29). Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie. Avand în vedere cele descoperite în Sfânta Scriptură, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere”, explică creștinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri frumoase de Rusalii

La începutul creștinismului, oamenii sărbătoreau Rusaliile adunându-se la biserică, aducând fructe și bucate, pâine și vin, și ascultând cu mare evlavie predicile apostolilor. Erau interzise spectacolele de circ și teatru sau jocurile păgâne. Casele se împodobeau cu ramuri verzi, de nuc sau de tei, iar femeile coceau pâini dospite și le dădeau de pomană.

Româncele pregătesc și azi, la Rusaliile în 2024, coșuri cu bucate, la care adaugă frunze de nuc sau ramuri de tei înflorit pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite. Cu aceste frunze sfințite decorează apoi icoanele și ferestrele casei.

Tradiția spune că frunzele de nuc închipuie limbile de foc ale Duhului Sfânt care s-au pogorât asupra apostolilor. Frunzele de nuc se păstrează tot anul la icoane și se schimbă de Bobotează cu busuioc sfințit.

Rusaliile și Sânzienele

În calendarul sărbătorilor populare, Rusaliile în 2024 vor fi urmate imediat a doua zi de Sânziene sau Sărbătoarea Drăgăicii, o frumoasă sărbătoare de vară dedicată primelor recolte de vară.

În Duminica Rusaliilor, nimeni nu muncește, nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi în gospodărie sau la câmp, de teama Rusaliilor care pot fura sufletele celor păcătoși. În popor, se spune că Rusaliile sunt un fel de iele, care împart tot felul de boli și necazuri pe unde trec. Ele umblă îmbrăcate în alb, încing hore largi și pârjolesc pământul, iar cine le vede este blestemat pe viață și își pierde mințile. Drept pentru care, oamenii merg la biserică în Duminica Rusaliilor, se roagă și se închină la icoane.

Sânzienele sunt și ele personificate în tradiția populară și se crede că sunt un fel de zâne, îmbrăcate în voaluri albe, care dansează prin poieni și păduri răspândind căldura verii. În popor se spune că, dacă nu respecți ziua de 24 iunie, Sânzienele se fac surate cu Rusaliile și se răzbună furând mințile celor care le-au nesocotit. Sânzienele sunt zâne bune, pe care trebuie să le cinstim pe 24 iunie și care aduc armonie, pace și căldură, sporesc belșugul grânelor, mierea florilor și roadele livezilor.

De asemenea, creștinii știu că , atât în Duminica Rusaliilor, cât și în ziua Sânzienelor nu trebuie să te cerți cu nimeni, nu trebuie să bârfești sau să minți, nu trebuie să dai cu împrumut bani, ci să îi dai de pomană. A doua zi de Rusalii este bine să te speli pe picioare cu ceai din frunze de pelin, să fii sănătos și puternic tot anul și ferit de necazuri.

foto: Shutterstock

Ultima modificare mai 20, 2024 3:05 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale