Când și cum se aleg Babele. Tradiții și obiceiuri în luna martie

.

Zilele Babelor reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiții românești păstrate din vremurile strămoșilor daci. Află cum se aleg Babele, când se ține acest obicei și ce semnificație are fiecare Babă.

Zilele Babelor încep de Mărțișor și țin de pe 1 martie până pe 9 martie. Iată cum se aleg Babele, cum se calculează cea mai potrivită zi dintre cele 9 și ce legende stau la baza acestei tradiții.

Ce semnificație au zilele Babelor în folclorul românesc

Cele nouă zile de la începutul lunii martie, așa numite zilele Babelor, sunt zile schimbătoare, cu o vreme capricioasă, când cald, când rece, când soare, când ninsoare. Vremea se poate schimba peste noapte, iar oamenii știu din moși – strămoși că iarna nu pleacă niciodată prea ușor.

Zilele Babelor reprezintă trecerea dificilă dintre cele două anotimpuri, pragul dintre iarnă și primăvară.

În vremurile foarte vechi, începutul primăverii reprezenta începutul unui nou an agrar, sfârșitul sezonului rece și întunecos și începutul anotimpului cald. Confruntarea dintre vechi și nou, lupta dintre întuneric și lumină, alternanța dintre frig și soare este reprezentată plastic în cultura populară de cele nouă zile ale Babelor.

Prima zi de martie este închinată chiar Babei Dochia, personaj mitic care simbolizează iarna și vremea aspră, dar și sufletul hain al bătrâneții. Ziua de 1 Martie era numită adesea în trecut ziua Dochiei sau cap de primăvară.

Pe măsură ce trec zilele Babelor, bătrâna Dochia își mai leapădă din cele nouă cojoace și vremea se îmbunează.

Zilele Babelor. Destinul după sufletul omului

Când și cum se aleg Babele. Tradiții și obiceiuri în luna martie
Zilele Babelor se aleg în dimineața zilei de 1 Martie

Tradiția spune că, în dimineața zilei de 1 martie, trebuie să ne alegem fiecare dintre noi o Babă, adică o zi între 1 și 9 martie… fără să consultăm prognoza meteo.

În funcție de cum era Baba aleasă de noi, așa va fi și anul nostru.

O zi senină cu mult soare ne aduce un an bun, cu multe bucurii.

O zi cu ninsoare și viscol ne aduce un an plin de griji, probleme și pierderi.

O zi rece și ploioasă ne aduce un an mănos, dar cu multă muncă și responsabilități.

O zi înnorată, cu vânt rece ne aduce un an cu certuri și cu tot felul de probleme la serviciu.

Românii mai spun că vremea în zilele Babelor va fi după sufletul fiecăruia.

Cei care își aleg o Babă caldă și senină au sufletul bun și generos și viața va fi generoasă cu ei.

Cei care își aleg o Babă rece și neguroasă au sufletul trist și plin de amărăciune.

Cum se aleg Babele. Ce rol are ziua de naștere

Mulți români au obiceiul de a-și pune Baba după ziua de naștere. Astfel, ei lasă soarta să aleagă pentru ei.  

Cine este născut, spre exemplu, pe 3 iunie, trebuie să țină cont ce vreme aduce Baba lui pe data de 3 martie. Cine este născut, spre exemplu, pe 26 iunie, trebuie să adune cele două numere pentru a obține unul singur, și anume 8. Astfel că Baba lui va fi pe 8 Martie și trebuie să se roage să fie o Babă bună, cu vreme senină și aer călduț de primăvară.

Mulți români nu vor să lase soarta să decidă pentru ei în funcție de ziua de naștere și își aleg singuri Baba în dimineața zilei de 1 martie.

Sunt oameni care au un număr preferat sau un număr norocos între 1 și 9 și îl aleg în fiecare an când vin zilele Babelor. Alți oameni rostesc la întâmplare un număr între 1 și 9 și așteaptă să vadă cum va fi Baba lor. Dar important este să nu trișăm și să nu urmărim prognoza meteo pentru a ne alege cea mai frumoasă zi.

Ce spune Baba Dochia despre vremea din timpul anului

Când și cum se aleg Babele. Tradiții și obiceiuri în luna martie
Când Baba Dochia se îmbunează, tot anul va fi bun și îmbelșugat

Prima Babă și anume Baba Dochia de pe data de 1 Martie este și Baba care ne arată cum va fi vremea și cum va fi soarta noastră tot timpul anului.

Dacă de 1 Martie va fi o zi senină, cu soare, cu temperaturi calde și cu o atmosferă plăcută, ne vom bucura de un an liniștit, cu vreme bună și mănoasă pentru agricultură. Vom avea un an bun, cu bucurii, cu împliniri și cu belșug.

Dacă 1 Martie va fi o vreme foarte rece, ca de iarnă, cu o atmosferă închisă, cu ploaie sau ninsoare, înseamnă că va fi un an rece, ploios, cu puține zile senine. Iar noi vom avea parte mai mult de griji, decât de bucurii.

Legenda Babei Dochia

Când și cum se aleg Babele. Tradiții și obiceiuri în luna martie

În tradiția populară, Baba Dochia era un fel de soacră rea, o bătrână egoistă și răzbunătoare, de care trebuie să te ferești.

Legenda spune că Baba avea un fiu care s-a însurat și i-a adus o noră plăpândă și frumoasă, harnică și inimoasă. Dar Baba Dochia nu a îndrăgit-o deloc și o tot punea la treburi grele prin casă. Într-o zi, i-a dat un ghem de lână neagră și a pus-o să-l spele până se face albă. Fata a plecat la râu cu lâna și a frecat până i-au sângerat mâinile, dar nici chip să se albează. Plângând deznădăjduită, fata i-a atras atenția tânărului Soare care i-a dăruit o floare albă și i-a spus să o pună în apa în care spală ghemul. Lâna s-a albit pe loc, iar tânăra noră a plecat cu floarea și cu ghemul de lână acasă la Baba Dochia.

Văzând floarea, Baba a crezut că a venit primăvara și și-a pregătit turma de oi să urce pe munte. Tot urcând, în fiecare zi se făcea tot mai cald și Baba mai lepăda din cojoace. Dar în cea de a noua zi, când a ajuns în vârful muntelui cu oile, s-a pornit un viscol puternic și Baba Dochia a înghețat prefăcându-se în stană de piatră.

Legenda mai spune că așa au apărut Babele de pe Bucegi, când Baba Dochia și turma ei de oi au înghețat bocnă pe munte, transformate în stânci pentru totdeauna.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

Pe vremuri, gospodinele respectau ziua Babei Dochia și aveau grijă să nu muncească, să nu gătească și să nu spele rufe. Le era teamă ca Baba Dochia, văzând că ziua ei nu este respectată ca o adevărată sărbătoare, să nu se întoarcă împotriva lor cu vifor și ninsoare.

De asemenea, bărbații nu mergeau la câmp cu vitele și nu făceau lucrări în grădină de 1 Martie. Baba Dochia se putea răzbuna pe ei, dacă munceau, stricând grânele și fructele și îmbolnăvind animalele.

Oamenii știau că Baba Dochia este răzbunătoare, de aceea o respectau și se supuneau vrerii ei. De 1 Martie, copiii și tinerii purtau mărțișoare din argint cu fir răsucit din mătase albă și roșie pentru a fi feriți de necazuri și de rele. Mărțișorul avea rol magic și protector fiind un adevărat talisman pentru sănătate, pentru belșug și pentru dragoste.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton