Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria!

.

Luna august ne aduce una dintre cele mai mari sărbători creștinești naționale, când se spune La mulți ani de Sfânta Maria! Pe data de 15 august, toți creștinii sărbătoresc praznicul Adormirii Maicii Domnului și transmit felicitări și urări tuturor celor care poartă numele Fecioarei Maria.

Mulți români știu că se spune La mulți ani de Sfânta Maria Mare, pe data de 15 august. Dar sunt și credincioși care consideră că trebuie să le trimitem urări de ziua onomastică celor care poartă numele de Maria sau Marian doar pe data de 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului.

Cele două sărbători și datina creștină au creat multă vreme confuzie printre credincioși. Inclusiv fețe bisericești consideră că, la Adormirea Maicii Domnului, adică în ziua în care facem praznic pentru trecerea ei din această lume, nu se cuvine să petrecem și să transmitem urări și mesaje de felicitare.

Citeşte şi: Prohodul Maicii Domnului. Ce semnificație are și când trebuie citit

Cu toate acestea, biserica a lămurit în mai multe rânduri această dilemă și a dat explicații tuturor celor care se întrebau când se spune La mulți ani de Sfânta Maria.

Ce semnifică praznicul Maicii Domnului

Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria!

Data de 15 august este mare sărbătoare în lumea creștină și este considerată data la care sărbătorim plecarea Fecioarei Maria din această lume și ridicarea ei la ceruri, în Împărăția lui Dumnezeu. În România este totodată cea mai mare sărbătoare a verii și zi națională liberă. Mulți români își iau concediu în funcție de această dată și organizează petreceri de Sfânta Maria, întâlniri cu rudele și cu nașii, mese festive cu prietenii sau distracții pentru copiii care poartă numele Mariei.

Câteva milioane de români au numele de botez Maria, Mariana sau Marian și derivatele lor. Peste 1,8 milioane de femei din România sunt botezate cu numele Maria, iar acest nume continuă să fie foarte popular, foarte îndrăgit și ales în continuare pentru botezul fetițelor. Numele Marian și-a mai pierdut din popularitate, cu toate acestea aproape 500.000 de bărbați din România îl poartă.

Data de 15 august a rămas ziua cea mai importantă pentru toți cei botezați după Maica Domnului, este ziua lor onomastică și ziua în care se spune La mulți ani de Sfânta Maria, chiar dacă este ziua în care Fecioara Precurată a plecat la Domnul, conform tradiției creștine.

Deopotrivă, și pe data de 8 septembrie trebuie să urăm La mulți ani și să trimitem mesaje și felicitări celor care poartă numele de Maria sau Marian, deoarece se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria mică, așa cum este cunoscută în popor.

Când se cântă Prohodul Maicii Domnului

Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria se cântă în seara dintre 14 și 15 august, în jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului. Această rugăciune plină de evlavie face parte din cultul Bisericii Ortodoxe și creează un paralelism între momentele Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu.

Slujba Prohodului Maicii Domnului este inspirată din modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, care se oficiază în Vinerea Sfintelor Patimi. Tot astfel, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în timpul slujbei Vecerniei sau a Privegherii, în mijlocul bisericii este adus epitaful ce poartă icoana Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

De ce se spune La mulți ani de Sfânta Maria Mare

Așa cum au precizat în mai multe rânduri reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, chiar dacă este praznic pe data de 15 august, chiar dacă se ține postul Adormirii Maicii Domnului până în seara zilei de 14 august, a doua zi este o sărbătoare a bucuriei și a speranței.

Adormirea Maicii Domnului nu trebuie petrecută cu întristare, ci cu lumină și bucurie, deoarece Maica Domnului nu a murit întocmai oamenilor de rând, ci a fost chemată la Domnului și s-a înălțat cu trupul și cu sufletul în Împărăția Raiului.

Așa cum ne învață preoții și duhovnicii noștri, data de 15 august este o sărbătoare a bucuriei, Fecioara Maria a urcat la ceruri neîntinată, cu sufletul ei bun și darnic. Din Împărăția lui Dumnezeu, Maica Domnului face multe minuni și dăruiește multe bucurii și alinare sufletelor care au nevoie de ea. Tocmai de aceea, în popor este cunoscută această sărbătoare drept Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare. Este o mare sărbătoare a luminii pe care trebuie să o petrecem cu lumină, cu rugăciuni, cu sufletul bucuros și recunoscător pentru tot ce am primit de la Dumnezeu.

În ziua de 15 august se spune La mulți ani de Sfânta Maria și este prilejul cel mai bun să le urăm celor dragi care poartă acest nume felicitări și mesaje pline de dragoste și înțelegere.

Ridicarea la ceruri a Maicii Domnului

Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria!

Intrarea către cripta în care a fost depus trupul Maicii Domnului în mormântul din Ierusalim

Așa cum aflăm din scrierile creștinești timpurii, apostolii care au fost alături de Maica Domnului când a sosit timpul să părăsească această lume au fost cei care au descoperit că trupul ei a plecat la ceruri. Ea a fost ridicată la Domnul de către îngerii trimiși să o cheme alături de Isus Hristos, la stânga Tatălui.

Biblia nu ne oferă detalii despre ”moartea” sau plecarea Fecioarei Maria. În schimb, istoriile rămase de la începuturile creștinismului povestesc că Maica Domnului a primit vestea morții ei de la un înger trimis de Dumnezeu.

Fecioara Preacurată s-a rugat timp de trei zile, a ținut post doar cu apă și i-a chemat la sine pe apostolii care îi erau alături. Maica Domnului a împărțit binecuvântări tuturor celor care au venit să o vadă și, mai mult decât atât, cu harul ei blând a vindecat mulți suferinzi în ultimele ei clipe de viață. Iar acesta a fost un semn că plecarea Maicii Domnului era un miracol divin, și în niciun caz o dispariție în moarte.

Când a simțit că a venit ceasul, Fecioara Maria a închis ochii, împăcată și fericită că avea să ajungă alături de Fiul ei. Apostolii au cântat imnuri de slavă și au pregătit înmormântarea după ritualul acelor vremuri, depunând trupul Maicii Domnului într-un mormânt din piatră pe care l-au acoperit cu o lespede, la poalele Muntelui Măslinilor de lângă Ierusalim.

Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria!

Banca din piatră pe care a odihnit trupul Maicii Domnului din mormânt, protejată acum cu sticlă

Apostolul Toma a fost singurul care a ajuns după înmormântare, profund mâhnit că nu a reușit să o mai vadă pentru ultima dată pe Fecioara Maria și să primească binecuvântarea ei. Atunci, frații săi apostoli l-au dus la mormânt și au ridicat lespedea. Dar trupul Mariei nu mai era în mormânt și apostolii au știut că profeția se împlinise și îngerii o luaseră pe Fecioara Maria la ceruri. În urma ei rămăsese doar giulgiul sfințit de trupul ei fără prihană. Apostolii au luat giulgiul și l-au adăpostit în templu, cu mare cinste. Câteva sute de ani mai târziu, acest giulgiu a fost descoperit și trimis la Constantinopole, în biserica Maicii Domnului din Vlacherne.

O sărbătoare a bucuriei și a speranței

În dimineața zilei de 15 august, în toate bisericile creștine se țin slujbe mari în amintirea Fecioarei Maria. Încă din zorii zilei, de la orele 5 sau 6 dimineața, se ține Sfânta Liturghie, apoi se citește Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Ulterior, se ține o nouă liturghie cu imnuri de slavă și cuvântări despre harul și bunătatea Fecioarei Maria, despre viața ei și miracolele pe care le-a înfăptuit. Credincioșii sunt așteptați la slujbă, iar cei care nu pot ajunge la biserică este bine să se roage la icoana Maicii Domnului și să citească rugăciuni și tropare închinate Fecioarei.

Biserica spune să ziua de 15 august este o sărbătoare a speranței și a bucuriei, Fecioara Maria ne veghează din ceruri și multe rugăciuni îndreptate către ea se împlinesc. Iar cei care îi poartă numele se pot serba în această zi cu familia și prietenii lor.  

Nu este deloc greșit dacă se spune La mulți ani de Sfânta Maria pe 15 august. Trebuie să ne bucurăm de această zi luminată, să ne bucurăm că Maica Domnului ne ocrotește din ceruri, să mergem la slujbă la biserică și să ne găsim liniștea, speranța și bucuria în aceste momente.

Totodată, Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare la care trebuie să ne gândim și la cei care au plecat dintre noi, să aprindem o lumânare și pentru părinții, frații și pentru toți cei dragi care ne-au părăsit. Este bine să ne rugăm pentru sufletele lor, pentru iertarea păcatelor și pentru o viață plină de lumină în ceruri.

Maica Domnului este un simbol al vieții pe pământ și un simbol al vieții veșnice. Ea este înainte de toate dătătoare de viață, este bunătatea și mila care ne veghează și ne ocrotește. Așa stă scris și în troparul sărbătorii: ”Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Ziua de 15 august este o zi a luminii, a vieții și a bucuriei. În această zi de mare sărbătoare este bine să le trimitem mesaje de sănătate și viață lungă tuturor celor care poartă numele Mariei și să îi sărbătorim pe cei dragi!

Locuri de pelerinaj de Sfânta Maria Mare

Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria!

Manastirea Nicula

Mulți români merg în pelerinaj la bisericile și mănăstirile închinate Maicii Domnului în mod special în dimineața zilei de 15 august. Iată câteva dintre cele mai frumoase biserici și mănăstiri închinate Fecioarei Maria și păstrătoare ale unor icoane făcătoare de minuni.

Cel mai mare pelerinaj cu ocazia acestei sărbători este în fiecare an la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, unde se organizează procesiuni și slujbe închinate Fecioarei Precurate timp de două zile, pe 14 și 15 august. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula a fost pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în anul 1681. Conform mărturiilor din acele timpuri, după ce icoana a fost pusă în biserică, ea a lăcrimat timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente din jurul anului 1700, când bisericile de rit bizantin din Transilvania au fost nevoite să se unească cu Roma. În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Alte biserici cu hramul Maicii Domnului din țară:

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Voivodenii Mari 

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din Dumbrăveni, Gorj 

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din Piatra Neamț 

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din Valea Largă 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Crișan, Hunedoara 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Oloșag 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Oșorhei 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Șibot 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Teiu 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Șona 

Biserica Adormirea Maicii Domnului- Olari din Curtea de Argeș 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Boița 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Cheia 

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Comăna de Sus 

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare 

Catedrala Catolică din Baia 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului (Cetate)” din Brașov 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”- Drujești din Curtea de Argeș 

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”- Fundeni din Câmpulung 

foto: 123rf.com/ Wikipedia/Wikimedia commons

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton