Când se sărbătorește Înălțarea Domnului în 2022. Tradiții și obiceiuri

.

Înălțarea Domnului în 2022 se sărbărește la începutul lunii iunie și este cea mai așteptată și frumoasă sărbătoare creștină care încheie Sărbătorile Pascale. Află care este semnificația acestei sărbători și de ce se ține în fiecare an la 40 de zile după Paști.

Calendarul creștin ortodox arată că Înălțarea Domnului în 2022 este sărbătorită pe data de 2 iunie. Este prima mare sărbătoare la începutul verii și totodată cea mai mare sărbătoare care încheie Sărbătorile Paștelui.

Ca în fiecare an, Înălțarea Domnului în 2022 a fost calculată în funcție de data Paștelui. Tradiția spune că Domnul Iisus Hristos s-a Înălțat la ceruri la 40 de zile după ce a Înviat în Duminica Paștelui. Hristos s-a ridicat din morți și a umblat printre oameni, alături de apostolii Săi, pentru a le întări credința în miracolul învierii promis fiecărui suflet de creștin.

Înălțarea Domnului în 2022, la 40 de zile după Înviere

Înălțarea Domnului în 2022 se sărbătorește cu mare bucurie pe data de de 2 iunie, într-o zi de joi, în a patra săptămână după Paște. Până la Înălțare, creștinii obișnuiesc să se salute folosind expresia ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu formula ”Adevărat a înviat!”

După Înălțarea Domnului, mulți creștini folosesc expresiile ”Hristos s-a înălțat!” – ”Adevărat S-a înălțat!”

Dacă Învierea lui Iisus s-a petrecut într-un moment de taină, în care nu se mai afla nimeni la mormântul Său, ridicarea Sa la cer s-a petrecut în văzul tuturor și a adus o mare bucurie celor care l-au urmat pe Iisus.

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai frumoase sărbători creștinești, închinate vieții, credinței și luminii adevărate. Încă de la începutul secolului al V-lea, această sărbătoare a fost hotărâtă în calendarul bisericesc la 40 de zile de la Paști.

Ultimele zile printre credincioșii de rând

De la Învierea Sa până la ridicarea la ceruri, Iisus a mai petrecut 40 de zile pe pământ, printre muritorii de rând, alături de apostolii și de oamenii care au crezut în menirea sa.

În ultimele sale zile, Hristos s-a arătat mai multor locuitori din Ierusalim, înfăptuind miracole și învățându-i numeroase pilde pe care, poate, aceștia nu le-ar fi înțeles înainte de moartea Sa.

Însuși miracolul Învierii este cea mai mare dovadă a învățăturilor Sale și fundamentul creștinismului. Religia creștină are la bază tocmai credința în învierea sufletului și ridicarea la cer, în Raiul lui Dumnezeu.

Chipul luminat al lui Iisus, cunoscut doar de cei care îl iubeau

Iisus Hristos

În cele 40 de zile pe care Hristos le-a petrecut printre muritori, chipul său era transfigurat. El purta trupul omului de rând, care s-a născut din Fecioara Maria, dar fața lui puternic luminată de esența Sa divină. Scrierile biblice ne lasă de înțeles că Iisus nu mai putea fi recunoscut de către orice, ci numai de cei care îl iubeau și care îl urmau cu tot sufletul.

El a apărut în mijlocul ucenicilor care se ascundeau de iudei și de soldații romani și le-a insuflat curaj să plece în pribegie și să răspândească noua religie a creștinismului. El a mai apărut și în fața ucenicilor Săi care se chinuiseră o noapte întreagă să prindă pește pe mare, fără nicio izbândă. Iar Iisus le umple barca cu pește, când îi îndeamnă să se întoarcă pe mare și să mai încerce încă o dată.

Iisus s-a arătat Mariei Magdalena în grădină, i s-a arătat lui Petru și s-a arătat unor ucenici care plecau din Ierusalim și vorbeau despre marele miracol al Învierii Sale. Între acești ucenici și se afla un tânăr pe nume Cleopa care vorbea cu mare tristețe despre schingiuirea lui Iisus, dar și cu speranță despre Învierea Sa.

Înălțarea Domnului. Semnificațiile spirituale

Înălțarea lui Hristos la cer s-a petrecut în văzul tuturor apostolilor și a câtorva sute de locuitori din Ierusalim care l-au urmat. Ridicarea Sa la ceruri a însemnat transfigurarea completă a Mântuitorului și dovada că omul a fost creat pentru veșnicie. Așa cum promite religia creștină, omul va trăi cu spiritul și cu sufletul în Împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă trupul său este pieritor.

În ziua Înălțării, Iisus a urcat pe Muntele Măslinilor, aflat pe atunci în afara cetății, iar acolo a fost întâmpinat de doi îngeri. Din Biblie, aflăm că Iisus a ridicat mâinile și i-a binecuvântat pe toți cei care îl urmau și apoi s-a înălțat într-un nor spre ceruri. Cei doi îngeri le-au vorbit apostolilor despre a doua venire a lui Iisus pe pământ, pentru a le ușura durerea despărțirii.

Câteva secole mai târziu, multe icoane au fost pictate cu a doua venire a lui Iisus, întărindu-le oamenilor credința că Iisus ne veghează pe toți la dreapta Tatălui.

Tradiții și obiceiuri la români de Înălțare

Când se sărbătorește Înălțarea Domnului în 2022. Tradiții și obiceiuri
Credincioșii ciocnesc ouă roșii și la masa de Înălțare

Trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, Înălțarea Domnului este zi de mare sărbătoare, în care nu se lucrează, nu se gătește, nu se face curat și nu se spală.

În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și drept Ispas și este ultima zi în care se mai ciocnesc și se mănâncă ouă roșii. Multe gospodine vopsesc ouă roșii din timp pentru masa din familie și pregătesc câteva bucate pentru a le da de pomană celor mai sărmani.

Ceapa verde, ouăle roșii și rachiul nu trebuie să lipsească de pe masa de Înălțare și nici din pachetele care se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Se crede că cine moare între Paști și Înălțarea Domnului va ajunge în Rai, în Împărăția lui Dumnezeu, oricare ar fi fost păcatele lui pe pământ.

De Înălțare sau Ispas, nu se dă nimic cu împrumut, mai ales sare.

Oamenii își închiau toate daravelile și afacerile înainte de Ispas, să fie cu sufletul împăcat la marea sărbătoare.

De Înălțare, se pun frunze de pelin și de busuioc pe la ferestre să fie casa păzită de rele.

Bărbații este bine să poarte frunze de nuc la brâu în această zi, să fie arătoși, falnici și puternici precum nucul.

Femeile împărțeau colaci calzi, păsat cu lapte (orez cu lapte în zilele noastre), un păhărel de rachiu și ceapă verde, să fie merinde pentru sufletele morților care se înalță la ceruri.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton