Când se împodobește bradul de Crăciun. Istoria lui și tradițiile românești

.

Copiii sunt cei care decid aproape în fiecare familie când se împodobește bradul de Crăciun. Ei sunt cei mai nerăbdători să vadă bradul colorat și plin de bomboane, pentru că fără el Moș Crăciun nici nu ar avea unde să pună cadourile.

Tradiția spune că ziua de Ajun este cea mai potrivită zi când se împodobește bradul. Pe vremuri, se credea că Moș Crăciun aduce bradul odată cu darurile, iar seara de Ajun, după ce copiii erau trimiși la culcare, era momentul cel mai bun să fie împodobit bradul.

Chiar dacă tradiția spune că ziua de 24 decembrie este ziua în care se împodobește bradul, mulți români fac acest lucru mult mai devreme. Unii dintre noi alegem ziua de 1 Decembrie, când este sărbătoare națională, alții alegem ziua de 5 decembrie când ne pregătim pentru venirea lui Moș Nicolae.

Indiferent când se împodobește bradul, aceasta a rămas una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun pe care am adoptat-o de curând, dar este întâlnită în orice casă. Cine nu poate avea un brad, folosește crenguțe și coronițe de brad pentru aroma lor proaspătă de cetină.

Originile bradului de Crăciun. Între tradiție și legendă

Triburile celtice aveau obiceiul să își împodobească locuințele cu ramuri verzi de brad și de molid în preajma solstițiului de iarnă. Crengile verzi simbolizau renașterea naturii după iarna cea grea și erau folosite la festivitățile închinate Soarelui și zeilor naturii.

Legenda spune că, după creștinarea germanilor, Sf. Bonifaciu a întâlnit un grup de păgâni care se rugau în fața unui stejar. Supărat că aceștia refuzau să îmbrățișeze religia creștină, a doborât stejarul și a ținut o predică despre învățăturile lui Hristos. Când predica s-a terminat, în locul stejarului a răsărit un pui de brad, iar Sf. Bonifaciu a luat acest semn drept un miracol de la Dumnezeu.

Cu timpul, germanii au început să aleagă brazi pentru a-i împodobi de Crăciun, ziua în care a venit pe lume pruncul Iisus Hristos. Cu toate că azi are semnificații creștine, bradul împodobit este asociat și cu festivitățile antice închinate naturii, Soarelui și luminii.

Cum se împodobește bradul de Crăciun

Împodobirea bradului - obiceiuri de Crăciun

La începutul Evului Mediu, brazii erau aleși cât mai mici și se atârnau de grinda din tavan cu vârful în jos. Mult mai târziu, în casele nobililor din Germania brazii au fost puși la loc de cinste în saloane și au început să fie împodobiți cu globuri de sticlă și lumânări care aminteau de nașterea Domnului.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, pe crengile brazilor erau puse fructe, flori din hârtie și rămurele cu boabe roșii. În zilele noastre, varietatea globurilor și decorațiunilor pentru brad este atât de mare încât în fiecare an putem alege altă temă.

Pe lângă globurile clasice din sticlă și ornamentele din lemn, se folosesc orrnamente din paie împletite, din poliester poleit sau din plastic. Figurinele pentru brad variază de la Moși Crăciuni și oameni de zăpadă, la fulgi de nea, steluțe, păsări, fluturi, balerine, păpușele sau eroi din desene animate.

Înainte de toate, însă, se pune instalația luminoasă, apoi globurile și figurinele decorate, beteala și la urmă zăpada artificială. La final, în vârful bradului se pune o stea, care amintește de Nașterea Domnului și de steaua din Bethleem, sau un înger sclipitor de alb, care amintește de îngerul care l-a vestit pe Mesia.

De când împodobesc românii bradul

Obiceiul de a împodobi un brad de Crăciun este destul de nou în România, adus de regele Carol I. În anul 1866, pentru prima dată a fost împodobit un brad la palatul regal. În anii următori, nobilimea a copiat obiceiul regelui pentru semnificația lui creștină și festivă.

Ulterior, obiceiul s-a răspândit printre oamenii de rând și a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun. Poate că mulți dintre noi nu avem familii numeroase și prea mulți prieteni la masă, dar bradul împodobit și plin de lumină ne aduce atmosfera de sărbătoare în casă.

Cei mai mulți români păstrează tradiția de a împodobi bradul în Ajun de Crăciun, pentru că atunci îl aduce Moșul, și îl păstrează în casă până la Sf. Ion, când se încheie Sărbătorile creștine de iarnă.

Ce semnifică decorațiunile de Crăciun

decoratiuni de craciun

Bradul și crenguțele de brad nu trebuie să ne lipsească din casă de Crăciun. Este copacul veșnic verde, care trăiește sute de ani și îndură iarna aprigă fără să își piardă frunzele.

Bradul de Crăciun este asociat adesea cu pomul vieții veșnic viu, cu renașterea naturii după iarnă și cu un copac care aduce noroc.

Globurile reprezintă magia Sărbătorilor, bucuria de a fi alături de cei dragi, veselia și petrecerile pe care le ținem de Crăciun.

Beteala sclipitoare ne aduce aminte de gheață și de țurțuri, de zăpadă și de luminile strălucitoare ale caselor în serile întunecoase de iarnă.

Instalația luminoasă înlocuiește vechile lumânări de altă dată, asociate cu lumina pe care adus-o Iisus în lume. Iar steaua din vârf și îngerașii care decorează brazii amintesc și ei de Nașterea Domnului.

  • Află care este diferența dintre brad, pin și molid. Cum se deosebesc cele trei specii
  • Google News Urmărește-ne pe Google News

    Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
    Abonează-te la newsletter
    buton