Așteptate cu bucurie, Floriile în 2022 vor fi sărbătorite duminică, pe data de 17 aprilie de către toți creștinii ortodocși. Ca în fiecare an, Duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paștele ortodox, care va fi pe data de 24 aprilie.
Floriile în 2022 sunt așteptate pe data de 17 aprilie cu mare speranță și cu bucurie în suflet, cu încrederea că pacea și iubirea propovăduite de Hristos Iisus se vor răspândi în întreaga lume.
Duminica Floriilor este o sărbătoare a luminii și a speranței, a iubirii creștinii și a generozității. Este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine care amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim printre oamenii care îl așteptau cu multă speranță și credință.
În duminica Floriilor, Iisus a trăit unul dintre cele mai mari momente din viața sa, și anume intrarea în Cetatea Ierusalimului unde a fost aclamat ca un adevărat Împărat.
Vestea despre credința propovăduită de Iisus, despre miracolele Sale și despre puterile sale primite de la Dumnezeu ajunsese deja în Cetatea Sfântă. Mulți oameni îl așteptau cu nerăbdare pe cel care propovăduia iertarea, lumina și bucuria. Pentru ei, Iisus era Mesia, Fiul Domnului trimis să îi izbăvească din sărăcie și sclavie.
Oameni din toată cetatea i-au ieșit în cale lui Hristos și l-au ridicat în slăvi, purtând în mâini ramuri de finic și de măslini înflorite.
La vremea respectivă, romanii care aveau sub dominație pământurile lui Israel, o sărbătoreau pe zeița Flora, ieșind pe străzi cu flori și crengi înmugurite în mâini. Intrarea lui Iisus în Ierusalim s-a confundat cu sărbătorile închinate Florei și multă vreme mai târziu, ziua în care Iisus a fost aclamat drept Împărat a căpătat numele de Duminica Floriilor.
Floriile în 2022. Cum se calculează data Floriilor
Conform datelor istorice, Duminica Floriilor trebuie sărbătorită întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște.
Data Floriilor este calculată în fiecare an în funcție de data Paștelui. Iar data Paștelui este calculată în duminica imediat următoare după Luna plină de după echinocţiul de primăvară.
Această Lună plină poartă numele de 14 Nisan, conform tradiției evreiești. La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paştelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii.
Dacă Luna plină pică duminica, atunci Paștele ortodox va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.
Așadar, Floriile în 2022 sunt sărbătorite de creștinii ortodocși pe data de 17 aprilie.
Floriile catolice. Când se sărbătoresc
Floriile în 2022 pentru credincioșii catolici se sărbătoresc cu o săptămână mai devreme față de data Paștelui catolic.
Biserica Catolică va sărbători Paștele în 2022 în funcție de Calendarul Gregorian pe data de 17 aprilie, atunci când ortodocșii sărbătoresc Floriile. Iar Floriile catolice vor fi sărbătorite pe data de 10 aprilie.
Din când în când, Paștele catolic coincide cu cel ortodox așa cum se va întâmpla pe data de 20 aprilie 2025.
Ce semnificație au Floriile pentru creștini
Marea sărbătoare care se ține în Duminica Floriilor este Intrarea Domnului în Ierusalim. A fost momentul culminant al călătoriei Sale în care Iisus este recunoscut de tot poporul drept Învățătorul și Izbăvitorul trimis de Dumnezeu.
Era deja cunoscut drept cel mai mare profet al vremurilor sale și o mulțime de oameni simpli îl urmau, ascultându-i proorocirile și învățăturile. Nu întâmplător, el a intrat în cetate călare pe un asin modest, propovăduind smerenia, iubirea și pacea.
Oamenii l-au întâmpinat cu flori și crengi de palmier, dar mai ales cu speranța vie că puterea Sa avea să schimbe lumea. Iisus îl înviase din morți pe Lazăr, arătând tuturor că puterea Domnului este nemărginită și că numai credința poate aduce izbăvirea.
„Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!” (Ioan XII,13) – a strigat poporul la vederea Mântuitorului și tot mai mulți curioși s-au alăturat alaiului care venea alături de Iisus.
Obiceiuri din Duminica Floriilor
Floriile reprezintă o mare sărbătoare în tradiția creștină, marcată prin slujbe speciale, procesiuni și obiceiuri deosebite.
În Duminica Floriilor, creștinii care țin post au dezlegare la pește. Gospodinele gătesc diferite bucate simple, de post, dar și din pește sau icre.
În dimineața de Florii, femeile adună crengi de salcie înmugurită și flori de primăvară cu care merg la biserică, la slujbă.
După Sfânta Liturghie, preoţii stropesc cu agheasmă crenguțele de salcie, citesc rugăciuni şi aprind lumânări, semn al biruinţei vieţii asupra morţii. Tradiția spune că toate florile și crengile sfințite la biserică în această zi sunt tămăduitoare și îi ocrotesc pe cei care se roagă cu adevărat.
Crengile de salcie se împletesc în cununi și se pun la icoane unde se țin până la Rusalii sau chiar tot anul.
Tradiții și credințe populare în ziua de Florii
În ziua de Florii, când ies de la biserică, oamenii poartă crenguțele de salcie sfințite încinse la mijloc, să se ferească de boli, să nu îi doară spatele și să muncească mai cu spor.
Femeile pun crenguțele de salcie la ușă, la poartă și la ferestre, să le ocrotească familia și casa.
În unele zone din țară, gospodinele pregătesc de dimineață atâtea pâini câți membrii ai familiei sunt în casă. Fiecare pâinică este decorată frumos cu flori și cruci și apoi dăruită de pomană celor mai sărmani din sat.
Tot în dimineața de Florii, se scot din casă hainele și așternuturile care se scutură de praf și se lasă întinse la soare, dacă e vremea bună. Este un gest simbolic pentru a alunga urâtul și boala din casă.
Iar seara, fetele pun la fiert apă cu busuioc și se spală a doua zi pe față și pe cap cu această apă, pentru a fi frumoase și pentru a avea părul lung și bogat.
Se mai spune că, dacă e vremea frumoasă de Florii, așa va fi și de Paște, iar dacă se aud cântând broaștele, înseamnă că vine vara mai devreme.