Postul cel mare sau Postul Paștelui 2023 începe mult mai devreme în acest an. Credincioșii care vor să țină post se pregătesc pentru cea mai lungă perioadă de ajunare, care va dura 50 de zile.
Cuprins
- 1 Ce tradiții se respectă la începutul postului
- 2 Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023
- 3 Ce zile libere avem de Paște 2023
- 4 Ce alte posturi lungi se țin în cursul anului
- 5 Când vom sărbători Paștele în anii 2024 – 2030
Postul Paștelui 2023 va începe încă din luna februarie, ținând cont de faptul că Sfintele Paști va fi sărbătorit duminică, pe data de 16 aprilie.
Postul Paștelui 2023 va începe pe data de 27 februarie, care pică într-o zi de luni. El se va încheia pe data de 15 aprilie, când este Sâmbăta Mare, în care toți creștinii ortodocși se pregătesc pentru Învierea Domnului.
Pentru credincioșii catolici, Postul Paștelui din acest an va începe și mai devreme, pe data de 22 februarie, și se va încheia pe data de 8 aprilie. Paștele catolic este sărbătorit în 2023 pe data de 9 aprilie, atunci când ortodocșii sărbătoresc Floriile.
Postul cel mare din an, care durează 50 de zile, este și cel mai lung, și cel mai dificil, deoarece sunt foarte puține zile în care se dă dezlegare la pește sau ulei, iar restricțiile cu privire la ouă, carne și lapte sunt mai severe. În multe zile de vineri se recomandă chiar postul negru pentru cei care sunt obișnuiți să ajuneze doar cu apă. Dar persoanele obișnuite să țină post, beneficiază în aceste zile de avantajele bucatelor simple și sănătoase și mai ales de liniștea interioară pe care o oferă zilele de post și rugăciune.
Cuprins
Ce tradiții se respectă la începutul postului
Așa cum o cere tradiția bisericească, înainte de a începe Postul cel mare al Sfintelor Paști, pe data de 26 februarie, este lăsatul secului de brânză. În această zi de duminică, 26 februarie, nu mai avem voie să consumăm nici lapte, nici brânză.
De altfel, credincioșii se pregătesc din timp pentru a ține postul aspru al Paștelui. Cu o săptămână înainte, în perioada 19 – 25 februarie, se ține Săptămâna Albă în care nu se mai consumă deloc carne. Se permite doar consumul de ouă, lapte și brânză. Nu se ține nici petreceri cu muzică, cumetrii și nunți.
Duminica, înainte de a începe Postul Paștelui 2023, gospodinele pregătesc o masă mai îmbelșugată, cu multe bucate, dar fără să folosească lapte și brânză. Masa aceasta se servește seara în familie sau cu prietenii apropiați, iar mesenii consumă la final câte un ou fiert și spun ”oușor, oușor, să-mi fie postul ușor!”
Prima zi de post, adică data de 27 februarie, este cunoscută în popor drept Lunea curată. În această zi, gospodinele nu fac altceva decât să spele bine toate vasele și să le pună deoparte pe cele în care au gătit carnea. Pe vremuri, la țară, femeile găteau preparatele de post în alte vase curate, în care nu fierseseră niciodată lapte sau carne.
Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023
Anul liturgic are multe zile de post, dar multe zile cu dezlegare la pește. Cu toate că este cel mai lung post din an, Postul Paștelui 2023 cuprinde doar două zile în care avem voie să ne abatem de la restricțiile alimentare și să consumăm pește. Aceste două zile sunt totodată și două mari sărbători îndrăgite de români și anume Bunavestire și Floriile.
Așadar, vom putea găti pește în Postul Paștelui pe data de 25 martie, când este Bunavestire, și pe data de 9 aprilie când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor.
Ce zile libere avem de Paște 2023
Spre deosebire de anii anteriori, ne bucurăm de mai multe zile libere în 2023, deoarece unele sărbători naționale pică în timpul săptămânii.
În preajma Paștelui, vom avea următoarele zile libere:
- Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare
- Duminică, 16 aprilie – Învierea Domnului, Paștele Ortodox
- Luni, 17 aprilie – a doua zi de Paște
Ce alte posturi lungi se țin în cursul anului
Credincioșii ortodocși țin patru posturi lungi în cursul unui an, iar acestea sunt legate de marile sărbători religioase. Postul Paștelui 2023 este bineînțeles cel mai lung dintre ele și mai este numit și postul de primăvară.
Primul post din perioada verii este postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar în 2023 acesta va dura timp de 9 zile în perioada 20 – 28 iunie.
Al doilea post din vară este Postul Adormirii Maicii Domnului, iar acesta se ține în fiecare an în perioada 1 – 15 august.
Iar ultimul post lung al anului, postul de iarnă este Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului care începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie.
Când vom sărbători Paștele în anii 2024 – 2030
Paștele ortodox
- Paştele ortodox 2024 – duminică 5 mai
- Paştele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie
- Paștele Ortodox 2026 – duminică 12 aprilie
- Paștele Ortodox 2027 – duminică 2 mai
- Paștele Ortodox 2028 – duminică 16 aprilie
- Paștele Ortodox 2029 – duminică 8 aprilie
- Paștele Ortodox 2030 – duminică 28 aprilie
Paștele catolic
- Paștele Catolic 2024 – duminică 31 martie
- Paștele Catolic 2025 – duminică 20 aprilie
- Paștele Catolic 2026- duminică 5 aprilie
- Paștele Catolic 2027 – duminică 28 martie
- Paștele Catolic 2028 – duminică 16 aprilie
- Paștele Catolic 2029 – duminică 1 aprilie
- Paștele Catolic 2030 – duminică 21 aprilie
Ultima modificare februarie 27, 2023 11:15 am