Când începe postul Crăciunului 2023 – tradiții și obiceiuri

.

Gospodinele se pregătesc din timp pentru postul Crăciunului 2023. Conservele și proviziile de legume și ciuperci pe care le facem toamna ne ajută să trecem cu bine peste cel mai lung post din an. Află care sunt obiceiurile și tradițiile legate de postul Crăciunului 2023 și când sunt dezlegările în post.

Luna noiembrie, după toate pregătirile de toamnă, este luna în care începe postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Ziua de marți, 14 noiembrie, este ziua în care începe postul Crăciunului 2023. Este al doilea mare post din timpului anului ca lungime, după postul Paștelui, dar este un post mai blând, numit adesea de credincioși Postul Bucuriei.

Postul Crăciunului 2023 va dura de pe 14 noiembrie până în seara zilei de 24 decembrie, ultima zi de post care precede Sărbătoarea Nașterii Domnului. În tot timpul postului, credincioșii trebuie să se abțină de la preparatele din carne, lapte, ouă și brânză și să încerce să respecte tradițiile și obiceiurile creștinești legate de zilele de post.

Cumpătarea, nu doar la masă, buna cuviință, modestia și mai ales sprijinul celor nevoiași sunt valori pe care fiecare creștin trebuie să și le însușească zi de zi, dar mai ales în perioadele de post.  

Cât ține postul Crăciunului 2023

Postul Nașterii Domnului este un post lung, timp de 40 de zile, dar nu întâmplător este numit Postul Bucuriei. Este un post lung, dar mai ușor de ținut din punct de vedere al alimentației. Sunt mai multe zile cu dezlegare la pește și vin și totodată sunt multe sărbători frumoase care aduc bucurie în casă în timpul acestui post.

Să nu uităm că postul este o perioadă de pocăință, rugăciune, cumpătare și smerenie. În perioada postului, trebuie să ne ținem departe de toate plăcerile trupului și să ne curățăm mintea și sufletul de gândurile rele, de invidie și ură, de tot ceea ce poate întina demnitatea unui om și credința lui în cele sfinte.

Ținând postul cu strictețe, credincioșii se pregătesc să primească vestea cea bună a nașterii Mântuitorului cu sufletul și cu trupul curate. Pentru orice credincios, postul Crăciunului 2023 trebuie să fie o perioadă a bucuriei și a rugăciunilor care ne poartă sufletul mai aproape de Dumnezeu și de binefacerile Lui.

Mari sărbători în postul Crăciunului 2023

Perioada celor 40 de zile de post, înaintea Nașterii Domnului, este o perioadă cu multe sărbători creștine, însoțite de obiceiuri și tradiții frumoase. Iată ce sărbători mari sunt în perioada postului, conform calendarului creștin ortodox.

  • 14 noiembrie, marți – Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip sau Filipii de toamnă
  • 15 noiembrie, miercuri – cruce neagră – Începe Postul Crăciunului 2023
  • 21 noiembrie, marți – cruce roșie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 30 noiembrie, joi – cruce roșie – Sfântul Apostol Andrei
  • 6 decembrie, miercuri – cruce roșie – Sfântul Ierarh Nicolae
  • 25 decembrie, luni – cruce roșie – Nașterea Domnului, Crăciunul

Zile cu dezlegare la pește, la ulei și vin în Postul Crăciunului

Orice post este mai ușor de îndurat, dacă are mai multe zile cu dezlegare la pește, la ulei și vin. Iar postul Crăciunului are mai multe sărbători și mai multe zile cu dezlegare, decât cel al Paștelui. Iată și zilele în care ai voie să adaugi ulei în preparatele tale, în care ai voie să consumi vin și carne de pește.

Din cele 40 de zile de post, 22 de zile avem dezlegare fie la pește, fie la ulei și vin. Dar nu uita că laptele, ouăle și carnea de pasăre, de vită sau de porc sunt interzise tot timpul postului.

  • 16 noiembrie – Sfântul Apostol Matei – dezlegare la ulei și vin
  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – dezlegare la pește
  • 23 noiembrie – Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea – dezlegare la ulei și vin
  • 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina – dezlegare la pește
  • 26 noiembrie – Sfântul Stelian – dezlegare la pește
  • 28 noiembrie – Sfântul Ștefan cel Nou – dezlegare la ulei și vin
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei – dezlegare la pește
  • 2 decembrie – Sfântul Prooroc Avacum – dezlegare la pește
  • 3 decembrie  – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica – dezlegare la pește
  • 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara – dezlegare la pește
  • 5 decembrie – Sfântul Sava – dezlegare la pește
  • 6 decembrie – Sfântul Nicolae – dezlegare la pește
  • 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia – dezlegare la pește
  • 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria – dezlegare la pește
  • 10 decembrie – Sfântul Mina – dezlegare la pește
  • 12 decembrie – Sfantul Spiridon al Trimitundei – dezlegare la pește
  • 13 decembrie – Sfantul Ierarh Dosoftei – dezlegare la ulei și vin
  • 14 decembrie – Sfântul Mucenic Calinic – dezlegare la ulei și vin
  • 16 decembrie – Sfântul Prooroc Agheu – dezlegare la pește
  • 17 decembrie – Sfântul Prooroc Daniel – dezlegare la pește
  • 19 decembrie – Sfântul Trifon și cuvioasa Aglaia – dezlegare la ulei și vin
  • 21 decembrie – Sfânta Iuliana – dezlegare la ulei și vin

Postul Crăciunului. Obiceiuri și rânduieli vechi

Când începe postul Crăciunului 2023 - tradiții și obiceiuri

Ziua de 14 noiembrie sau Filipii de toamnă are o semnificație aparte în obiceiurile creștinești. Este ziua în care se lasă sec, adică este prima zi în care se renunță la orice preparat din carne. Este și ultima zi în care se mai pot prepara plăcinte și bucate grase, cu ulei, și ultima zi în care se mai bea vin, dacă vrei să ții postul strict, conform regulilor bisericești.

La sat, gospodinele spalau bine oalele și lingurile cu care au gătit cărnuri și le întorceau cu gura în jos de lăsata secului. Apoi aduceau din cămară alte oale curate și tacâmuri pentru bucatele de post pe care aveau să le pregătească până la Crăciun.

Acest obicei prin care femeile întorceau oalele avea și o semnificație mistică. Gospodinele credeau că în acest fel își apără familia de boli și dureri, pentru că postul Crăciunului înseamnă totodată curățenia trupului, adică sănătate și putere în fața bolilor și suferințelor.

Tot în dimineața de lăsata secului, pe 14 noiembrie, înainte să înceapă postul Crăciunului 2023, este bine să aduni toate firimiturile de pâine sau de mămăligă de la masă și să le arunci în ogradă la păsări. Se spune că astfel vei sătura păsările cerului, iar ele nu vor mai ciuguli din grânele și poamele tale, în anul care vine.

În Bucovina se zice că, dacă visezi grâu verde în perioada postului, avea să vină un an îmbelșugat și mănos.

În lumea satului de odinioară, în perioada postului se adunau femeile la clacă, iar în zilele cu sărbători se adunau tinerii și bătrânii la povești și veselie. În serile lungi din noiembrie și decembrie, se făceau clăci la care femeile torceau lâna, împleteau ciorapi și pulovere pentru zilele grele de iarnă, iar fetele tinere își coseau iile și pânzeturile din lada de zestre.

De cum se apropia Crăciunul, tinerii cântau colinde să le învețe de la bătrânii satului și se adunau pe la casele cu fete de măritat.

În multe zone din Moldova, fetele obișnuiau să bată pernele în zilele de post, când făceau curățenie în casă. Astfel, ele credeau că își găsesc mai repede un ursit. Iar în Hațeg, pe 16 noiembrie, fetele de măritat mergeau la o fântână bună și lipeau o lumânare de marginea ei. La cântatul cocoșului, aprindeau lumânarea, iar cele mai vrednice, dacă se uitau în apă, puteau vedea chipul flăcăului cu care urmau să se mărite.

Noaptea Sfântului Andrei era o noapte magică, sărbătorită pe tot cuprinsul țării. Credințe mult mai vechi decât cele creștine spuneau că este noaptea lupilor, în care se arată Lupul Alb, dar și duhurile necurate. Oamenii își protejau casele punând usturoi la uși și pe la porți, busuioc sfințit și candele luminate la icoane.

Mai mult decât atât, se găteau bucate de post cu usturoi, pentru că această legumă puternic mirositoare apăra sănătatea și trupul de boli. Era musai să mănânci ceva cu usturoi de Sfântul Andrei, așa cum, de Ignat, când se taie porcii, este bine să mănânci pomana porcului cu usturoi și puțin sânge de la animalul sacrificat. Astfel te păzești de suferințe și probleme mari de sănătate în anul care vine.

Cum se ține postul corect. Alimentele recomandate pentru post

Creștinii care vor să țină postul Crăciunului după rânduială, trebuie să ia aminte la îndemnul călugărilor și al preoților. În mănăstiri, se ajunează luni, miercuri și vineri până la prânz, apoi se consumă hrană de post uscată sau doar legume fierte, fără ulei, fructe simple, nuci și miere.  

În zilele cu dezlegare se pot consuma tot felul de legume, gătite cu ulei, și se poate bea și un mic pahar de vin. Când este dezlegare la ulei și vin, alimentele gătite cu ulei și vinul se consumă doar o dată, la o masă. Când este dezlegare la pește, acesta poate fi gătit și cu puțin ulei.

Cine ține postul Crăciunului are multe variante sănătoase de hrană și nu va suferi din lipsa cărnurilor. Cămările sunt pline de zacuști, zarzavaturi, cartofi, varză la butoi și murături care se pot servi cu diverse tocănițe simple și plăcinte cu legume.

În comerț găsim pateuri de post și semipreparate vegetale, special făcute pentru zilele de ajunare. De asemenea, carnea poate fi înlocuită cu bucăți de soia, cu mazăre, fasole, cu orez și paste făinoase sau cu ciuperci. Iar fructele și dulciurile de post vor îndulci zilele în care avem ne mulțumim doar cu salate din legume.

foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton