Când este Crăciunul 2018 pe rit vechi

.

Chiar dacă mulți creștini sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru ortodocșii de rit vechi situația stă altfel. Deoarece calendarul iulian (calendarul pe stil vechi) este declarat cu 13 zile, față de calendarul oficial, Crăciunul se sărbătorește pe data de 7 ianuarie.

Cand este Crăciunul 2018 pe rit vechi și de ce diferă data

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian (pe stil vechi) este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. De ce diferă data?

În secolul al XVII-lea, pentru a regla modul de datare, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care a primit şi denumirea de Stil Nou. Noul calendar a fost adoptat treptat de toate bisericile catolice şi protestante, nu şi de bisericile ortodoxe, care în 1923, au adoptat calendarul iulian revizuit. Astfel, bisericile ortodoxe (inclusiv Biserica Română) au început să sărbătorească Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian (până în anul 2800).

Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia şi Ierusalim, singurele care nu au acceptat noul calendar, au continuat să sărbătorească Crăciunul pe data de 25 decembrie a calendarului iulian – 7 ianuarie în calendarul gregorian (până în anul 2100).

Cand este Crăciunul 2018 pe rit nou

Anul acesta, Crăciunul (25 decembrie) pică într-o zi de marți.

Când este Crăciunul la catolici

Creștinii catolici sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie. Este o sărbătoare comună pentru creștinii catolici și pentru cei ortodocși cu mici excepții. Pentru această sărbătoare, catolicii se pregătesc pentru Crăciun, prin post. În Biserica Catolică acest post se numește Advent și durează patru săptămâni.

Când este Crăciunul la ruși

Crăciunul în Rusia este sărbătorit pe 7 ianuarie. La ruși, în Ajun există mai multe obiceiuri, precum „Sfânta Cină”, care constă din 12 feluri de mâncare, fiecare fel în onoarea unuia dintre cei 12 Apostoli. Din 1992, Crăciunul a devenit o sărbătoare națională în Rusia, ca parte a sărbătorii de 10 zile de la începutul fiecărui nou an.

Când este Crăciunul la lipoveni

Lipovenii sărbătoresc tot pe 7 ianuarie Crăciunul, iar cei mici colindă, îmbrăcați în costume tradiționale, pe la casele rudelor și prietenilor în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt. După ce se întorc la casele lor, familiile tradiționale se reunesc la o masă de post, numită „Cină Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

Când este Crăciunul la sârbi

Sârbii sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunul, iar în Ajun, ei dau foc așa-numitului Baniak, un rug din trunchiuri de stejar. Potrivit tradiției, prosperitatea anului următor se măsoară în numărul scânteilor care sar din foc și în înălțimea flăcărilor. Focul care se aprinde în fiecare an de Ajun simbolizează sănătatea și puritatea. După ce stejarul se face scrum, sârbii merg la slujba de Ajun.

Când este Crăciunul la moldoveni

Crăciunul în Republica Moldova este celebrat la 7 ianuarie în fiecare an, pe stil vechi, la fel ca în Rusia sau Ucraina. O mare parte a populației sarbătorește și pe stil nou, adică pe 25 decembrie. Pe masa de Crăciun este nelipsit cozonacul, dar și sarmalele, piftia, cârnații de porc, caltaboșul și vinul roșu. Există tradiția de a se mânca mămăligă de Crăciun, un obicei cu conotații magice.

Când este Crăciunul la indieni

Majoritatea creștinilor din India merg la slujba bisericeasă și după desfășurarea ceremonioasă a acesteia în biserică, familiile se reunesc acasă pentru a se bucura de tradiționala plăcintă cu prune, stafide și migdale și pentru a sorbi un pahar de vin.

În România trăiesc peste un milion de creștini ortodocși ai bisericii creștin-ortodoxe de stil vechi, îndeosebi ruși lipoveni, armeni și sărbi, care îşi ţin credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.

Sursă foto: Shutterstock.com

Află mai multe traditii de Craciun și cine este Mos Craciun

Ultima modificare decembrie 18, 2019 5:45 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale