Elevii eligibili pentru bursele școlare 2024 – 2025 trebuie să depună documentele necesare până pe data de 3 octombrie 2024. Ministerul Educației menționează că primele burse vor fi plătite pe data de 20 noiembrie 2024. Iată care este calendarul și ce schimbări au intervenit în acordarea burselor școlare 2024 – 2025.
Cuprins
- 1 Depunerea dosarelor – 3 octombrie 2024
- 2 Finalizarea listelor – 20-25 octombrie 2024
- 3 Plata burselor – 20 noiembrie 2024
- 4 Cum se acordă bursele școlare 2024 – 2025
- 5 Bursele sociale în anul 2024 – 2025
- 5.1 Bursa socială pentru elevii din familiile cu venituri mici
- 5.2 Bursă socială pentru elevii cu unul sau ambii părinți decedați
- 5.3 Bursă socială pentru elevii din familii monoparentale
- 5.4 Bursa socială medicală
Elevii și părinții lor mai au la dispoziție doar câteva zile, până joi, 3 octombrie 2024, pentru a solicita bursele școlare 2024 – 2025. Documentele necesare pentru acordarea burselor se pot depune online sau fizic la secretariatul școlii sau a unității de învățământ preuniversitar.
Începând cu data de 23 septembrie, la vizierul fiecărei școli și pe pagina ei de internet trebuie publicate calendarul, criteriile și metodologia de acordare a burselor școlare.
Cuprins
Depunerea dosarelor – 3 octombrie 2024
Profesorul pentru învățământul primar sau profesorul diriginte trebuie să informeze toți părinții cu privire la bursele școlare 2024 – 2025 și anume criteriile de selecție, noutățile și metodologia de acordare a burselor, conform Articolului 21 din lege.
Părinții elevilor care pot solicita burse, conform criteriilor de selecție, trebuie să depună cererea și documentele necesare la secretariatul școlii până pe data de 3 octombrie 2024. Ulterior, în 5 zile de la depunerea dosarului, după expirarea termenului de depunere, părinții sau reprezentanții legali ai elevului pot completa sau corecta dosarele incomplete sau incorecte, la solicitarea comisiei de management al burselor.
Așadar, toți părinții trebuie să rețină data de 3 octombrie, precum și data de 8 octombrie 2024, până la care se mai pot corecta informațiile incomplete din dosare.
Finalizarea listelor – 20-25 octombrie 2024
Fiecare școală sau unitate de învățământ preuniversitar trebuie să transmită lista cu elevii care primesc bursele școlare 2024 – 2025 către inspectoratele județene până pe data de 20 octombrie.
La rândul lor, inspectoratele școlare transmit numărul de beneficiari pe județe și municipiul București, pe tipuri de burse, la Ministerul Educației — Direcția generală învățământ preuniversitar, până pe data de 25 octombrie 2024.
Tot inspectoratele trebuie să menționeze și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă de către unitățile de învățământ la data de 20 noiembrie.
Plata burselor se face de regulă prin transfer bancar, dar unitățile de învățământ nu impun deschiderea la o anumită bancă a conturilor pentru virarea sumelor aferente burselor.
Plata burselor – 20 noiembrie 2024
Elevii vor primi primii bani din bursele școlare pentru luna septembrie și octombrie pe data de 20 noiembrie 2024. Ulterior, bursele vor fi virate în fiecare lună la data de 20 ale lunii respective.
Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul estimativ al burselor este:
- bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
- bursa de merit – 450 lei/lună;
- bursa de reziliență – 300 lei/lună;
- bursa socială – 300 lei/lună;
- bursa tehnologică – 300 lei/lună;
- pentru mamele minore – 700 lei/lună
Bursele de merit, de reziliență și tehnologice se calculează în funcție de o formulă care ia în considerare numărul de zile de cursuri și zilele de vacanță. Spre exemplu, luna septembrie are 21 de zile lucrătoare și 5 zile de vacanță, astfel că bursa de merit de 450 de lei va fi scăzută la suma aproximativă de 340 de lei, din cauza zilelor de vacanță.
Bursa de reziliență care se acordă elevilor cu medii între 7 și 9,50 sau celor care prind un loc în primii 30% din clasă, ar urma să fie 300 de lei în septembrie, dar, din cauza celor 5 zile de vacanță, va fi scăzută la suma de 229 de lei. Conform calendarului școlar 2024 – 2025, doar în lunile martie și mai 2025 elevii vor lua integral bursele școlare 2024 – 2025, deoarece în aceste două luni nu vor fi zile de vacanță.
Bursele pentru excelență olimpică și bursele pentru mame minore se acordă integral, fără să se țină cont de zilele de vacanță.
Cum se acordă bursele școlare 2024 – 2025
Cele mai valoroase burse școlare sunt bursele de excelență care se acordă elevilor cu rezultate excepționale la olimpiade și concursuri, precum și bursele de merit. Iată care sunt criteriile și condițiile conform cărora elevii pot beneficia de burse de excelență și burse de merit.
Bursele de excelență olimpică I și II
Bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care au obținut premiile I, II, III sau mențiune, ori medalii asimilate acestor distincții, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv elevilor care au obținut locurile I, II și III sau mențiune la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret.
Bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor şcolare organizate si finanțate de Ministerul Educaţiei. Sunt tăiate de la burse rezultatele elevilor de la liceele sportive. Nu se acordă bani nici pentru premiile de la proiectele regionale
Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică I sau II, indiferent de câte premii a obținut în anul școlar 2023-2024.
Pot primi o bursă de excelență olimpică I sau II doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, în anul școlar 2023-2024.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, în anul școlar 2024-2025, nu primesc bursa de excelență pentru luna respectivă.
Bursa de excelență olimpică I sau II:
- poate fi cumulată cu bursa socială și/sau cu bursa tehnologică,
- nu se cumulează cu bursa de merit sau cu bursa de reziliență,
- se acordă pe toată durata anului școlar, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare.
Pentru bursa de excelență olimpică I sau II, elevul major sau părintele/reprezentantul legal al elevului minor, depune o cerere la secretariatul unității de învățământ, însoțită de o copie de pe diploma obținută, certificată pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, potrivit Art. 6 (4)
Bursa de merit
Acest tip de bursă se acordă pentru premii la olimpiade și concursuri școlare în anul școlar 2024-2025. Ea se acordă:
- elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației,
- elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.
Pot primi bursa de merit pentru premii la olimpiade și concursuri școlare doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, în anul școlar 2023-2024.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de merit pentru luna respectivă.
- poate fi cumulată cu bursa socială și/sau cu bursa tehnologică,
- nu se cumulează cu bursa de excelență olimpică I sau II sau cu bursa de reziliență,
- se acordă pe perioada cursurilor, după o formulă care are în vedere zilele de vacanță și zilele libere/sărbătorile legale.
Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește criteriile prevăzute pentru mai multe tipuri de bursă socială. Vestea bună este bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență sau cu bursa tehnologică. În plus, bursa socială se acordă și în perioada vacanțelor școlare.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.
În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă.
Pentru a solicita aceste burse, părinții sau reprezentații legali ai elevilor trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere tip și următoarele acte după caz:
- declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitării, și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;
- documente doveditoare ale componenței familiei: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.
Se acordă elevilor proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. De la 1 iulie 2024, salariul minim net pe economie este 2.363 de lei, iar 50% înseamnă 1.181,5 lei venit pe lună.
Se acordă elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
Pot solicita această bursă elevii care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie. Se va ține cont de faptul că, de la 1 iulie 2024, salariul minim net pe economie este 2.363 de lei, cel brut este de 3.700 de lei.
Se acordă elevilor care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași ordin, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
foto: Shutterstock
Ultima modificare septembrie 26, 2024 9:15 pm