Soldații ruși ar fi trecut cu blindatele prin cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl, fără să folosească echipamente împotriva radiațiilor, au declarat muncitorii din zonă. Cel mai probabil, aceștia nu știau unde se află.
Forțele armate ruse care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, ar fi trecut cu tancurile prin „Pădurea Roșie”, cea mai toxică zonă după accidentul nuclear din 1986, a relatat Reuters, citat de Digi24. Zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii din cauza radiațiilor provocate de explozia de la reactorul 4.
Armata rusă, cu tancurile prin „Pădurea Roșie”, fără echipamente împotriva radiaților
Soldații ruși ar fi condus tancurile și alte vehicule blindate prin zona radioactivă fără echipamente de protecție și ar fi ridicat în urma lor un nor de praf radioactiv, au spus doi angajați ai centralei nucleare. O creștere a nivelurilor de radiații în zona aceea, ca urmare a perturbării solului de către vehiculele militare grele, a fost raportată de autoritățile ucrainene în data de 25 februarie, chiar în a doua zi de război.
Unul dintre muncitori a spus că a fost un gest „sinucigaș” al soldaților, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea să le provoace afecțiuni grave.
Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie. Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite, a spus una dintre surse pentru Reuters.
Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu, a transmis Valery Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl.
O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă accesului, iar în „Pădurea Roșie”, o zonă puternic contaminată, nu au voie nici angajații centralei nucleare.
Rușii nu au auzit despre dezastrul de la Cernobîl
Cei doi angajați au mai povestit că în cele câteva săptămâni în care au lucrat împreună cu soldații și ulterior cu specialiștii ruși, niciunul nu a purtat echipament de protecție. Aceștia nici măcar nu știau de dezastrul nuclear din 1986.
Când au fost întrebați dacă știau de catastrofa din 1986, de explozia celui de-al patrulea bloc (n.r – al centralei de la Cernobîl), nu aveau nicio idee. Nu aveau idee la ce fel de instalație se află, a mai spus un angajat.
Potrivit martorilor, ocupanții știau doar că la Cernobîl „este o infrastructură de o importanță critică”.