Administrația Națională de Meteorologie a spus că perioada 2012 – 2021 reprezintă cel mai călduros interval de zece ani consecutivi din istoria măsurătorilor în țara noastră.
În cadrul unei conferințe de specialitate, Elena Mateescu, directorul general al ANM a spus că cel mai călduros interval de zece ani consecutivi din istoria măsurătorilor din România a fost 2012-2021, cu anul 2019 fiind în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor.
„Anul 2019 rămâne în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor, în ţara noastră, iar 2012 – 2021 cea mai călduroasă perioadă de zece ani consecutivi”, a zis Elena Mateescu, potrivit Digi24. „De asemenea, anul 2021 este al cincisprezecelea an cel mai călduros, dar care a adus şi nişte recorduri din punctul de vedere al fenomenelor meteorologice extreme”.
Mateescu a vorbit despre tendința de secetă din partea de sud-est a țării: „O analiză a primelor zece luni, între 1 septembrie 2021 – 15 iunie 2022, comparativ cu 2019 – 2020, observăm caracterul secetos în acele zone din partea de est-sud a ţării, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia”.
Citește și: Ministrul Agriculturii: România nu va intra în criză alimentară. „Și în cel mai rău an din punct de vedere climateric, fermierii români au reuşit să asigure necesarul”
Citește și: Marcel Ciolacu, despre salariul minim european: „Reprezintă un beneficiu în special pentru salariaţii din mediul privat românesc”
Citește și: Ministrul Mediului: Singura soluție pentru a stăpâni schimbările climatice este creșterea suprafețelor împădurite
Citește și: Iohannis, după întâlnirea față în față cu Zelenski: „Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională”
În 2022, tendința pare să se păstreze. „În acest an, în aceste zone, cantitatea medie la nivel regional se situează sub 400 de litri pe metru pătrat, ceea ce evidenţiază caracterul de regim pluviometric secetos în aceleaşi zone – Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar exceptând uşor Oltenia, cu o valoare uşor peste ce ar însemna la limită”, a explicat Mateescu.
În perioada care urmează, România se va confrunta cu un val de caniculă după ce va trece perioada de ploi, ca urmare a unei mase de aer tropical ce va traversa deasupra teritoriului țării noastre.
„Veştile sunt bune că, după această perioadă, pentru cei care se vor afla în concediu săptămâna viitoare, mai ales începând din 21 iunie până cel mult în 24 – 25, masa de aer tropical care la acest moment afectează Europa de Vest, cu siguranţă va aborda şi zona ţării noastre şi va aduce primele zile în care valorile de temperaturi să se apropie şi să depăşească pragul unei zile de caniculă 35 de grade”, a explicat ea.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare iunie 17, 2022 6:15 pm