Alimentele alcaline ar trebui să constituie în fiecare zi baza unui regim alimentar sănătos. Majoritatea dintre noi alegem, însă, alimentele și băuturile acide care slăbesc rezistența organismului și favorizează diverse afecțiuni și boli de durată.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să alegem alimentele alcaline în proporție de 60% – 70% și să ne îmbunătățim dieta zilnică astfel încât să ne protejăm mai bine sănătatea. Alimentele acide duc în timp la îmbolnăvirea organelor esențiale precum stomacul, ficatul, rinichii sau pielea.
Alimentele alcaline neutralizează nivelul Ph-ului din sânge, ajută în dietele de slăbit, contribuie la pierderea în greutate și previn diverse afecțiuni și boli cronice, inclusiv anumite forme de cancer de stomac.
În general, alimentele alcaline se consumă crude, fierte la abur, gătite la cuptor, fără sosuri de roșii și fără carne.
Care este Ph-ul organismului
Ph-ul reprezintă concentrația ionului de hidrogen din sânge. Ph-ul organismului uman este cuprins între 7,35 și 7,45, iar un Ph netru are valoarea 7. Când valoarea Ph-ului trece de 7 acesta este alcalin sau bazic, atunci când scade sub 7, este un Ph acid.
Ph-ul normal al corpului uman este un Ph ușor alcalin, așadar cea mai bună dietă pentru sănătatea noastră trebuie să se bazeze mai mult pe alimentele alcaline.
Ce efecte are Ph-ul acid pentru organism
Alimentele și băuturile pe care le consumăm cei mai mulți dintre noi sunt, însă, acide pentru organism.
Carnea, grăsimile, ouăle, brânza constituie de multe ori baza alimentației zilnice, iar acestea sunt alimente acide. Aici se adaugă și alcoolul, sucurile cu mult zahăr și dulciurile, precum și alimentele procesate.
Alimentația bazată pe alimente acide are efecte toxice în timp. Ea poate provoca apariția unor inflamații cronice, afecțiuni și boli de durată precum:
refluxul gastroesofagian,
gastrita,
infecțiile urinare
infecțiile genitale
constipația
candidozele
afecțiuni ale ficatului
pietre la rinichi
slăbirea mușchilor
depunerile de colesterol
afecțiuni ale inimii
Există unele studii care arată că alimentele acide favorizează inclusiv apariția și dezvoltarea celulelor canceroase și a tumorilor.
Ce sunt alimentele alcaline și ce rol au în organism
Alimentele alcaline ne ajută să ne echilibrăm Ph-ul din sânge, ne ajută să ținem sub control greutatea organismului și să ne protejăm imunitatea.
Dieta alcalină conține în mare parte ingrediente naturale, fără adaosuri de conservanți și coloranți, preparate din cereale și legume, fructe crude și nuci.
În general, alimentele integrale și neprocesate sunt cele mai sănătoase. Alimentele alcaline sunt bogate în vitamine, în fibre și acizi benefici care ajută diverse procese esențiale din organism, precum digestia, oxigenarea țesuturilor și normalizarea fluxului sanguin.
Top 10 cele mai apreciate alimente alcaline
Spanacul: bogat în vitamina A și C, bogat în clorofilă și fibre care ajută digestia, o sursă bună de fier și magneziu, spanacul are efect antioxidant, previne anemia și încetinește procesul de degradare și îmbătrânire a celulelor.
Varza: este bogată în fibre, apă și acizi antioxidanți care combat efectele alimentelor acide. Este totodată bogată în vitaminele A și C și ajută la prevenirea unor afecțiuni cardiace, gastrice și renale.
Castraveții: sunt mult mai sănătoși consumați cruzi, sunt bogați în vitamine și antioxidanți care previn apariția unor boli de inimă, dar și a unor forme de cancer precum cancerul ovarian sau cancerul de sân.
Broccoli: recomandat crud sau gătit la aburi sau la cuptor, broccoli are un efect antioxidant și alcalinizant puternic. Este o sursă foarte bună de fibre și de vitamine precum vitamina K, C sau A.
Avocado: este un fruct cu o pulpă untoasă, bogată în grăsimi sănătoase și acid oleic care previne depunerile de colesterol rău pe artere.
Țelina: este bogată în vitamina C, potasiu și sodiu și conține elemente nutritive care ajută imunitatea și protejează inima. Poate fi folosită la supe, dar și la sucurile naturale de fructe.
Ardeiul gras roșu: are mai multă vitamina C decât portocalele și este una dintre cele mai sănătoase și complete legume. Este mai bun crud, bogat în flavonoizi, antioxidanți și vitamine care ajută inima, circulația, ficatul și vederea.
Usturoiul: este unul dintre alimentele alcaline importante, sprijină imunitatea, combate inflamațiile și reduce riscul de îmbolnăvire cu bacterii și virusuri.
Lămâia: deosrbit de bogată în vitamina C și betacaroten, este un tonic general și un bun detoxifiant.
Ardeiul iute: ajută sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece, reduce riscul de îmbolnăvire și stimulează circulația sângelui.
Alimentele alcaline pentru o dietă de bază
Dieta alcalină trebuie să conțină cât mai multe legume proaspete și cereale. Dieta alcalină te ajută atunci când începi un regim de slăbit, când simți că imunitatea ta slăbește, când consumi prea multe dulciuri și grăsimi, când răcești prea des sau te confrunți cu diverse iritații și inflamații.
Legume alcaline recomandate pentru dieta ta zilnică:
Încearcă să consumi cât mai multe dintre legumele de mai jos în stare crudă, în salate și sandviciuri. Dacă le gătești, pregătește-le la aburi sau la cuptor și nu le fierbe timp îndelungat, să își piardă nutrienții esențiali.
Broccoli
Ceapă verde
Țelină
Sfeclă roșie
Gulii
Spanac
Usturoi
Varză
Cartofi copți în coajă
Castraveți
Salată verde
Zucchini
Cartof dulce
Carob
Cereale alcaline recomandate pentru consum frecvent
Aceste cereale pot fi consumate înmuiate în apă, încolțite sau fierte doar atât cât să nu își piardă textura crocantă. Multe dintre ele pot fi consumate crude, adăugate în salate.
Grâu încolțit
Ovăz
Amarant
Mei
Quinoa
Hrișcă
Orez brun
Grâu spelta
Semințe și uleiuri recomandate în dieta alcalină
Migdale
Sâmburi de dovleac cruzi
Ulei de pește
Ulei presat la rece de măsline sau de floarea-soarelui
Ulei de in
Ulei de cocos
Alte alimente alcaline bune pentru sănătate
Ouăle de rață
Ouăle de prepeliță
Zerul
Kefirul
Laptele bătut
Mierea
Siropul de stevia
Fructe alcaline versus fructe acide
În dieta alcalină, alimentele alcaline sunt mult mai eficiente consumate crude. De asemenea, fructele alcaline, între care se numără și multe fructe exotice, se consumă crude, cu sau fără coajă, în funcție de soi. Evită pe cât posibil compoturile și gemurile cu adaos de zahăr care sunt acide pentru organism.
Fructe alcaline Fructe acide
Smochine prune
Curmale coacăze
Caise merișoare
Ananas banane crude
Kiwi mure
Afine vișine
Pepene verde fructele zaharisite
Stafide fructele glazurate
Măsline
Mango
Mere
Curmale
Pere
Papaya
Lămâie
Lime
Grepfrut
Avocado
Băuturi alcaline versus băuturi acide
Evită pe cât posibil alcoolul rafinat și băuturile alcoolice cu zahăr și diverse arome sintetice. Consumă moderat sucuri cu zahăr, cafea și cacao.
În dieta alcalină se recomandă apa plată, apa minerală ușor alcalină, ceaiul verde și anumite ceaiuri din plante fără zahăr. Toate celelalte băuturi, cafeaua, berea și alcoolul sunt considerate acide pentru organism, chiar dacă au și ele beneficiile lor în anumite proporții și cantități.