Creierul este cel mai important organ al corpului uman și este afectat de dieta la fel ca orice alt organ. Alimentele pe care le consumăm pot afecta pozitiv, dar și negativ performanțele creierului.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Salk din California, fisetina, un flavonoid ce se găsește în căpșuni, piersici, kiwi, roșii, mere, ceapă și spanac, este un element esențial pentru a păstra memoria tânără.
Citește și Alimente nesănătoase care ne fac bine
Semințele, cerealele, legumele verzi și iaurtul sunt alimente pe care le poți consuma zilnic pentru a stimula creierul. Acestea sunt bogate în seleniu, fier, seleniu și fosfor, elemente esențiale ce participă la modificările electrice din creier.
Uleiurile vegetale presate la rece sunt bogate în vitamina E, un puternic antioxidant și neuroprotector. Vitamina E ajută creierul să întinerească.
Citricele, ciocolata și strugurii sunt bogate în polifenoli ce acționează împotriva decesului celulor provocat de stresul oxidativ.
Gălbenușul de ou și soia conșin vitamina B7 sau colina ce ajută creierul să producă acetilcolină (stimulează memoria și transmiterea impulsului nervos de la nerv la mușchi).
Semințele de in și cânepă, nucile, somonul, sardinele, creveții, dorada și scoicile sunt bogate în omega 3, acizi ce reduc semnele îmbătrânirii creierului. Persoanele cu deficit de omega 3 au creiere mai mici și nu se descurcă la testele cognitive.
Pâinea, cartofii și cerealele sunt bogate în carbohidrați, hrana creierului. Creierul consumă 250-300 de calorii zilnic și preferă moleculele simple de zahăr, glucoza. Corpul uman creează glucoză din carbohidrați așa că o dietă săracă în carbohidrați afectează capacitățile cognitive ale creierului.
Cafeaua și ceaiul verde conțin cofeina – stimulant nervos. În exces, cofeina deteriorează memoria.
Laptele și brânza sunt bogate în triptofan, un aminoacid important în performanța somnului și a creierului.
Sursa foto: 123rf
Ultima modificare mai 6, 2016 3:55 pm