Fibrele sunt esențiale în dietă și le găsești în alimente foarte variate, de la semințe și legume, la cereale sau fructe. Află care sunt cele mai sănătoase alimente bogate în fibre, care sunt cele mai bune tipuri de fibre și cum să le incluzi în dieta zilnică.
Consumă în fiecare zi câteva alimente bogate în fibre, mai ales la micul dejun și la mesele principale ale zilei. Fibrele fac parte din categoria carbohidraților, dar nu îngrașă dacă sunt consumate corect și sunt esențiale pentru tranzitul intestinal.
Ce rol au fibrele în alimentație
Fibrele sunt de origine vegetală și se găsesc în nuci, semințe, legume, fructe și cereale. Rolul lor este să ajute tranzitul intestinal și să faciliteze digestia alimentelor mai greu digerabile precum carnea sau produsele de patiserie.
Fibrele nu se digeră și nu se absorb, însă ele ajută tranzitul intestinal, previn apariția constipației și conferă senzația de sațietate, alimentele bogate în fibre fiind adesea incluse în cantitate mai mare în dietele de slăbit.
Pe lângă funcțiile digestive, fibrele au un rol important în reglarea glicemiei și controlul colesterolului. Datorită lor, organismul poate elimina mai ușor anumite grăsimi și zaharuri de care nu are nevoie.
Fibrele se împart în două grupe mari, fibre solubile și insolubile, dar ambele tipuri de fibre se găsesc în legume, fructe sau cereale. Unele alimente conțin mai multe fibre solubile și sunt recomandate pentru slăbit, spre exemplu. Altele conțin mai multe fibre insolubile și sunt recomandate pentru digestie și pentru controlul colesterolului.
Fibre solubile – se găsesc în pulpa celulelor vegetale. Alimente bogate în fibre solubile sunt ovăzul, secara, orzul, bananele, merele, morcovii, cartofii, semințele de in, mazărea, fasolea și soia.
Fibre insolubile – se găsesc în membrana celulelor vegetale și nu pot fi digerate, dar ajută la reglarea digestiei. Alimentele care contin o cantitate mare de fibre insolubile sunt grâul, porumbul, orezul, varza, conopida, sfecla, cerealele integrale și diferitele tipuri de nuci și semințe.
Ce cantitate de fibre este recomandată zilnic
Fibrele sunt esențiale pentru digestie, dar ele fermentează în stomac. De aceea, este necesar să incluzi mai multe tipuri de alimente bogate în fibre, să nu consumi doar un singur tip de alimente. Varietatea dietei ajută la o digestie mai bună și la controlul tractului intestinal, având în vedere că fibrele pot provoca balonare și ușoare probleme gastrice dacă nu sunt consumate regulat.
Pe de altă parte, un consum prea mare de fibre pe zi, de la 50 de grame în sus, poate împiedica o bună absorbție a calciului și fierului din alimente.
Doza zilnică recomandată de fibre alimentare este de 14 grame la 1.000 de kilocalorii. Pentru un adult mediu, asta înseamnă 25 de grame în cazul femeilor, respectiv 38 de grame în cazul bărbaților.
Doza zilnică recomandată de fibre:
copii: de la 1 la 3 ani – între 19 și 25 de grame/zi;
băieți: de la 9 la 19 ani – 31 grame/zi;
fete: de la 9 la 19 ani – 26 grame/zi;
bărbați: 38 grame/zi;
femei: 25 grame pe zi
10 cele mai bune alimente bogate în fibre
Iată câteva dintre cele mai gustoase și sănătoase alimente bogate în fibre, pe care este bine să le consumi împreună cu alimente sățioase, cu preparatele din carne sau cu dulciuri mai grase. Consultă cantitatea de fibre aproximată pentru o porție de 100 de grame.
Perele – 3 gr de fibre
Căpșunele – 2 gr de fibre
Avocado – 7 gr de fibre
Mere – 2,5 gr fibre
Zmeură – 6,5 gr fibre
Banane – 2,5 gr de fibre
Morcovi – 2,8 gr de fibre
Sfecla – 2,8 gr de fibre
Broccoli – 2,6 gr de fibre
Varza de Bruxelles – 3,7 gr de fibre
Alte alimente bogate în fibre pe care este bine să le consumi
Consumă cel puțin două sau trei dintre alimentele bogate în fibre în fiecare zi și încearcă să îți pregătești preparate cât mai variate. Cantitatea de alimente care conțin fibre trebuie să fie de două ori mai mare decât cantitatea de carne din farfuria ta. O dietă cu multe fibre și alimente variate este o dietă sănătoasă care:
Scade nivelul colesterolului
Reglează zahărul din sânge
Ajută imunitatea
Reglează tranzitul
Reduce senzația de oboseală
Controlează greutatea organismului
Vrei alimente bogate în fibră, vezi și rădăcina de taro