Alexandru Rafila, despre manipularea datelor referitoare la cazurile de COVID-19

.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila a vorbit despre acuzațiile din ultima vreme referitoare la manipularea politică a numărului de cazuri de COVID-19

UPDATE: Declarații Alexandru Rafila despre manipularea testărilor

„Eu nu cred acest lucru, am mai discutat această posibilitate. Numărul de teste care se realizează în fiecare zi este legat de solicitările care vin din partea diverselor unități sanitare care recoltează probe de la persoanele simptomatice și atunci nu cred că există o planificare a recoltării probei de la simptomatici. Mai degrabă cred că sunt fluctuații care se înscriu normalitate”, a explicat Alexandru Rafila.

„Dacă ne uităm, nici numărul de cazuri pozitive nu este foarte discordant, cu excepția zilelor de weekend, când numărul de probe testate de obicei este mai mic”, a mai spus el la Digi24.

Știre inițială

Prof. dr. Alexandru Rafila exclude varianta raportării de cazuri false de COVID-19 în România și este de părere că modul în care sunt colectate datele face ”practic imposibilă orice manipulare”.

”Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese. Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.). (…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a explicat Alexandru Rafila, la un post tv, potrivit știrileprotv.ro.

Citește și: Nelu Tătaru, despre condițiile în care se vor lua noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

Acesta a subliniatul faptul că numai cei care nu cunosc sistemul de raportare pot crede că datele sunt influențate. Rafila a adăugat că doar în perioada de început a pandemiei de COVID-19 fișele medicale ale bolnavilor era verificate și înregistrate de către personalul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), dar s-a ajuns la o supraîncărcare a acestor angajaţi şi s-a distribuit sarcina introducerii datelor de către angajaţii direcţiilor judeţene de sănătate publică.

Alexandru Rafila este de părere că modul în care sunt colectate și raportate datele despre cei infectați cu virusul SARS-CoV-2 și testarea acestora ar trebui prezentat public mai des.

”Noi ducem lipsă, această inabilitate pe care o avem în comunicarea publică, adică facem lucrurile foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient încât să fie lumea foarte lămurită care este situaţia cu această epidemie”, a spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

Totodată, Alexandru Rafila a apreciat că trebuie urmărită evoluția pandemiei și că este necesar să respectăm regulile de protecție, dar fără să intrăm în panică: ”Deci, nu putem să spunem că suntem relaxaţi şi toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aş spune în niciun caz panicată. Asta e cea mai mare greşeală, să fim panicaţi, să avem reacţii isteroide, am mai auzit aşa, prin diverse zone. Nu trebuie speriaţi părinţii ca să nu îşi mai trimită copiii la grădiniţe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă, dar, pe de altă parte, trebuie să fim şi responsabili şi să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Sursă foto: Hepta.ro

Ultima modificare iunie 25, 2020 8:44 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale