ANM a emis un cod galben de ploi, valabil până mâine, 11 februarie. De asemenea, meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat.
ANM a emis un cod galben de ploi, valabil în intervalul 9 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 12:00. În următoarele zile, vremea va intra într-un proces de răcire accentuat, astfel că dimineața și seara valorile termice vor atinge pragul de ger.
În acest interval, în „Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ. Se vor acumula cantități de apă de 25 – 30 l/mp, iar pe arii restrânse 40 – 60 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă”, se arată în atenționarea meteorologică emisă de ANM.
De asemenea, meterologii au anunțat că „va ploua pe arii extinse și în jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 15 – 25 l/mp.”
Începând din „după-amiaza zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar vântul se va intensifica în toate regiunile, viscolind temporar zăpada. Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales în timpul nopților”.
Vremea va deveni geroasă în următoarele zile
ANM estimează că vremea se va răci brusc după ce masa de aer rece din Arctica a coborât spre sudul continentului.
„Ajungem la contraste termice surprinzătoare pe parcursul chiar a câteva ore”, a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru Digi24.
„Va trebui să fim atenți, mai ales că acest efort de adaptare bruscă poate avea efect asupra sistemului imunitar. Imunitatea poate scădea în aceste etape de tranziție și va trebui să luăm măsuri mai ales în contextul pandemiei”, a avertizat climatologul.
Din 12 februarie și până în 21 februrie, ca urmare a acestei răciri accentuate, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă chiar în cursul nopților și al dimineților, iar maximele nu vor mai trece de 0 grade.
Citește online gratuit numărul de februarie al revistei Unica
Vremea ANM. Unde vor fi cele mai scăzute temperaturi
În Banat, maximele se vor încadra între valori de -4… -2 grade, iar minimele vor fi de aproximativ -10 grade.
În Crișana maximele se vor situa între -6 și -2 grade, în medie regională, iar cele minime vor fi de -12… -10 grade.
Și în Transilvania vremea se va răci, astfel că se vor înregistra maxime de -8… 0 grade și minime de -15… -10 grade.
În Maramureș, media regională a temperaturilor diurne se va încadra între -8 și 0 grade, iar minimele se vor situa între -14 și -10 grade.
Vremea va fi deosebit de rece și în Moldova, unde maximele se vor situa între -6 și 0 grade, iar minimele între -14… -8 grade.
În Dobrogea, maximele se vor încadra între -4 și 0 grade, iar minimele între -9 și -4 grade.
În Muntenia, media regională se va situa în jurul valorii de -2 grade. Noaptea, temperaturile vor fi la limita gerului, de aproximativ -10 grade.
Răcirea accentuată va afecta și Oltenia, unde maximele vor avea valori cuprinse între -2 și 0 grade, iar minimele se vor situa în jurul a -10 grade.
Vremea la munte și în București
Potrivit ANM, și la munte vremea se va răci brusc și accentuat, astfel încât „perioada 12 – 17 februarie va fi geroasă, cu o medie a valorilor diurne de -14… -12 grade și cu temperaturi medii nocturne ce se vor situa în general între -20 și -16 grade.”
În București, în intervalul 10 – 11 februarie, ora 12.00, vremea se va menține deosebit de caldă pentru această perioadă. Vântul va sufla slab și moderat, iar trecător va avea unele intensificări. Maximele se vor situa în jurul valorilor de 14 – 16 grade, iar minimele vor coborî până la 4 – 7 grade.
Sursă foto: Shutterstock.com
Ultima modificare februarie 11, 2021 10:57 am