Atacul cerebral este una dintre cele mai comune cauze de deces, după bolile de inimă, cancer și bolile respiratorii. Vezi cum poți scădea riscul de a avea un astfel de accident.
Atacul cerebral afectează atât bărbații, cât și femeile. În unele cazuri, persoanele afectate își revin complet, dar în altele, bolnavul nu mai poate fi salvat. Sunt, însă, câteva modalități prin care poți reduce riscul apariției acestei afecțiuni.
Consumă alcool în cantități moderate
Unele studii au arătat că alcoolul, consumat în exces, favorizează producerea atacului cerebral. Mai exact, mai mult de două pahare de băuturi alcoolice pe zi crește cu 50% riscul apariției unui atac cerebral.
Fă sport cu moderație
Exercițiile fizice, practicate cu moderație, scad cu până la 50% riscul unui infarct. Este indicat să faci 30 de minute de mișcare timp de 5 zile pe săptămână. Sportul practicat cu regularitate este foarte important pentru sănătate. Îmbunătățește funcțiile inimii și a circulației sângelui, scade colesterolul și menține tensiunea arterială în limite normale.
Ia-ți medicamentele de inimă
Dacă medicul ți-a prescris medicamente pentru inimă, ia-le. În cazul în care îți este teamă de efectele secundare, spune-i specialistului și roagă-l să îți prescrie altceva, dar în niciun caz nu renunța la tratament. Un studiu recent a arătat că aproximativ 130.000 de americani mor anual, pentru că nu își iau pastilele de inimă.
Dacă ești supraponderal, nu este nevoie să ajungi la silueta unui top-model, pentru a scădea riscul apariției unui atac cerebral. Este suficient să îți scazi greutatea cu 5-10% și vei reduce nivelul colesterolului, glicemia și tensiunea arterială.
Nu fuma
Dacă nu fumezi, evită cât poți persoanele care o fac, pentru că fumatul pasiv este la fel de periculos. Anual, zeci de mii de oameni mor de boli de inimă cauzate de expunerea la fumul de țigară.
Este foarte important să mănânci sănătos: multe legume și fructe, cereale integrale, carne slabă și pește. Reduci, astfel, cu 25% riscul de a face un atac cerebral. Nu trebuie să renunți definitiv la dulciuri, doar că încearcă să le consumi cât mai rar.
Alimentele bogate în potasiu scad riscul apariției unui atac cerebral, potrivit cercetătorilor americani. Fasolea albă, frunzele de salată, cartofii, caisele uscate, iaurtul degresat, somonul, avocado și ciupercile au această substanță.
Ciocolata neagră este la fel de sănătoasă. Un studiu a arătat că cei care o consumă de mai multe ori pe săptămână scad riscul apariției unei boli cardiovasculare cu aproximativ 40%.
Evită drogurile ilegale
Cocaina și metamfetamina cresc riscurile apariției unui atac cerebral. Cocaina, de exemplu, reduce fluxul de sânge, micșorând arterele și ducând la atacul cerebral.
Mergi la dentist
Poate nu te-ai fi gândit, dar dacă îți cureți dinții la dentist la fiecare 6 luni scazi riscul producerii unui infarct cu 24% și a unui atac cerebral cu 13%. Dentistul poate, de asemenea, să recunoască o boală de inimă, dacă vede că ai gingiile umflate ori că îți pierzi dinții.
Fii atentă la ce se întâmplă în corpul tău
Este important să îți asculți corpul și să nu ignori simptomele care apar. Dificultățile în respirație, palpitațiile și epuizarea ar trebui să te trimită la doctor. El va ști ce să îți recomande, pentru a preveni apariția unui atac cerebral.