5 sfaturi de la experți care ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Nimeni nu spune că este ușor, dar este în puterea noastră să ne îmbunătățim starea de spirit, chiar și atunci când lucrurile nu merg bine sau par să nu meargă nicăieri.
Pentru că sunt zile grele când ne concentrăm gândurile asupra lucrurilor negative. Și aceasta este prima mare greșeală.
Depinde de tine să-ți îmbunătățești starea de spirit
Așa cum poți antrena o dispoziție pozitivă – „Este nevoie de mult efort și de a rămâne constant, pentru că creierul nostru este obișnuit să cântărească totul și să se uite la el în direcții diferite”, spune psihologul Blanca Tejero Claver – la fel te poți îmbunătăți cu lucruri mici sau acțiuni.
O zi proastă se poate transforma într-una mult mai bună. Iată câteva exemple care funcționează, toate bine argumentate de un specialist, scrie Vogue.
1. Ascultă o melodie care îți place (de câte ori este nevoie)!
S-a dovedit că muzica afectează emoțiile și, după cum explică David Gamella, șeful programului de masterat în terapie muzicală de la Universitatea UNIR, „este un stimul care activează mai multe structuri neurologice simultan, ca un fel de hrană pentru creierul nostru ”.
În timp ce ascultarea muzicii ar trebui să fie un obicei zilnic de îngrijire personală, atunci când am o zi proastă, ascult întotdeauna o melodie care îmi place în mod deosebit – chiar de mai multe ori – pentru că ascultarea muzicii care ne place „oferă creierului nostru un moment de pauză. A auzi ceva care ne aduce bucurie este o recompensă. Și dacă fredonăm și dansăm în același timp, acest efect este sporit”, spune Gamella.
Citește și: Sfaturile utile care te ajută să duci un trai mai bun
2. Gândiți-vă la afirmațiile pozitive!
Când ai o zi proastă, gândește-te la câteva afirmații pozitive care te fac să reflectezi asupra zilei și să pui în perspectivă aspectele bune și rele. După cum confirmă psihologul Sandra Machado, acestea sunt afirmații pozitive „un instrument cognitiv care ne ajută să ne îmbunătățim starea de spirit, să menținem o atitudine pozitivă și chiar să ne creștem stima de sine. Ele constau în repetarea zilnică a frazelor pozitive despre noi înșine, abilitățile sau realizările noastre. Pentru a fi eficient, trebuie să fie concis, nu prea lung și scris la timpul prezent”, adaugă ea.
Citește și: Trei sfaturi de bază pentru a amenaja baia în mod exclusivist
3. Citiți sau ascultați un podcast în loc să interacționați cu rețelele sociale!
Când ai o zi proastă, nu este o idee bună să te scufunzi în perfecțiunea nerealistă pe care o transmit adesea rețelele sociale. Așa că încearcă să scapi de obiceiul de a verifica rețelele sociale de parcă ar fi la fel de important ca o vorbă de la cineva care chiar contează. Încearcă să gpsești timp să asculți un podcast care îți place. Sau să citești.
Cititul declanșează imediat un sentiment de bine, deoarece creierul nostru apreciază lectura ca pe o activitate pozitivă asociată cu bucurie și plăcere. Aceasta este dopamină pură. De asemenea, citirea ne ajută să reducem anxietatea și să ne depărtăm de realitate.
4. Urmărește o emisiune care te face să râzi!
Psihologul Andrea Trujillo a cercetat recent beneficiile emoționale ale vizionarii unui serial . „În timpul vieții de zi cu zi, nivelurile de dopamină rămân relativ constante, dar atunci când ni se prezintă situații noi și plăcute, cum ar fi vizionarea unui serial, creierul produce mai multă dopamină”, a spus ea.
În zilele în care ai o dispoziție proastă, preferă să alegi o comedie sau un spectacol de care să râzi în hohote. Chiar dacă l-ai văzut de multe ori.
5. Poartă un parfum care îți place!
Un expert în domeniul frumuseții spune că singurul ritual de frumusețe pe care nu l-a sărit nicio zi în timpul lockdownului a fost purtarea parfumului. Au fost zile în care nu se machia, dar mirosul de parfum era o mângâiere pentru ea.
Nu e de mirare: parfumurile ne influențează starea de spirit pentru că sunt asociate cu amintiri și emoții. Așa că atunci când am o zi proastă, iau un parfum care să mă pună într-o dispoziție bună sau un parfum asociat cu curățeniei pentru a mă face să mă simt bine.
Sursă fotografii: Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 27, 2023 9:50 am