Un câine poate fi un prieten loial și un companion de încredere, care ne condimentează viața și aduce multe clipe memorabile. Câinii sunt veseli și entuziaști, iar vivacitatea și pofta lor de viață pot fi contagioase și pentru noi, astfel că o asemenea tovărășie poate să ne aducă multă bucurie.
Asta nu înseamnă însă că nu vei avea parte și de numeroase situații dificile sau chiar periculoase la plimbarea cu câinele tău. Tocmai de aceea, este foarte important să știi dinainte cu ce probleme te poți confrunta atunci când ieși afară cu câinele, dar și cum le poți rezolva. Iată câteva dintre cele mai stresante scenarii, precum și soluțiile lor:
Conflictele cu alți câini
Câinii sunt animale teritoriale. În consecință, conflictele între ei sunt, deseori, inevitabile. Din acest motiv, atunci când îți scoți patrupedul afară sau mergi cu el în parc, se poate întâmpla ca acesta să intre într-un conflict cu un alt câine, fără lesă, caz în care despărțirea celor doi poate fi dificilă, cu atât mai mult dacă e vorba de o rasă de atac. Aceste conflicte pot fi destul de grave uneori, iar în cazul în care observi răni sau leziuni pe corpul câinelui tău nu ar trebui să eziți să chemi ambulanța veterinară.
Aceste conflicte nu pot fi evitate întotdeauna însă, de multe ori, ele pot fi oprite. Tocmai de aceea, e important să fii mereu atentă la câinele tău, dar și la interacțiunile sale cu alți câini, atunci când îl scoți afară. De asemenea, atunci când începe un conflict între câinele tău și alt patruped, trebuie să încerci să îi desparți rapid, prinzându-i de zona posterioară și ridicându-le picioarele din spate în aer. Odată ce i-ai ridicat, desparte cei doi câini pășind în spate pe o traiectorie circulară, astfel încât să eviți să fii mușcat.
Câinii sunt animale energice, cu simțuri foarte dezvoltate și instincte puternice, astfel că este foarte ușor pentru ei să devină purtați de val. Un miros deosebit, un zgomot sau chiar un lătrat distant pot face câinele tău să o rupă la fugă, iar tu să ajungi să pierzi ore căutându-l sau alergând după el. Într-o astfel de situație, instinctul este să fugim, la rândul nostru, după câine. Însă asta este o greșeală.
Conform Dogster, dacă alergi după el, câinele tău se poate speria sau poate crede că te joci cu el. În ambele situații, el va fugi în direcția opusă, lucru pe care tu vrei să-l eviți. De aceea, este important să îți menții calmul și să chemi câinele la tine. De asemenea, poate fi o idee bună să cumperi sau să iei de acasă și câteva gustări, cu care să îl ademenești la tine. Iar în cazul în care acesta e pierdut de mai mult timp, ar fi o idee bună să începi să pui afișe cu poza sa și, eventual, o recompensă.
Dacă ai o femelă nesterilizată sau un mascul necastrat, atunci cu siguranță vei dori să îi împiedici împerecherea cu alți câini de pe stradă sau din parc. Cu toate acestea, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că această acțiune este una instinctuală pentru câini, motiv pentru care este important să eviți circumstanțele care o pot încuraja. O femelă aflată în călduri trebuie ținută departe de orice mascul necastrat, cu atât mai mult cu cât mirosul său poate atrage câini de la mare distanță.
Cea mai bună cale de a preveni o împerechere nedorită este să ții masculii departe de femele și invers, iar asta cu atât mai mult atunci când o femelă se află în călduri. Dacă ai o cățelușă în această stare, trebuie să eviți parcurile și alte zone unde se strâng mai mulți câini, lucru care este valabil uneori și pentru masculii necastrați, întrucât aceștia pot fi agresivi cu alți masculi și extrem de zeloși cu femelele.