Luna aceasta ne-am gândit să-ți propunem 3 filme documentare pe care merită să le vezi în timpul tău liber, datorită temelor pe care le abordează.
Cele 3 documentare pe care îți sugerăm să le vezi aduc în discuție teme sociale importante, precum violența asupra femeilor, accesul femeilor la educație, în țările mai puțin dezvoltate, sau abuzurile asupra minorilor. Da, poate că nu e ideal să te relaxezi cu astfel de subiecte „greoaie”, însă crede-ne pe cuvânt că o să ai de învățat câte o lecție din fiecare producție în parte.
„Surviving R. Kelly”/ „Victimele lui R. Kelly” (2019)
„Surviving R. Kelly”/ „Victimele lui R. Kelly” este un documentar în 6 părți, a câte 60 de minute fiecare, care expune presupusele abuzuri sexuale ale celebrului artist R. Kelly asupra femeilor, timp de 25 de ani. Una dintre fostele sale iubite, care a mărturisit că a fost abuzată de cântăreț, și care apare în această producție, Kitti Jones, ne-a acordat în exclusivitate un interviu pe această temă, interviu pe care îl poți citi aici.
Documentarul este difuzat în România în exclusivitate de Crime+Investigation.
„Period. End of Sentence” (2018)
„Period. End of Sentence” este un scurtmetraj documentar, de doar 26 de minute, care vorbește despre stigmatul social al femeilor din India, în perioadele în care se află la menstruație. Lipsa educației, lipsa accesului la informații și credințele tradiționale fac ca aceste femei să aibă de suferit, sau chiar să moară, în unele situații, din cauza unui proces cât se poate de natural, prin care trece fiecare femeie în parte.
Producția a primit în 2019 premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj și poate fi urmărită pe Netflix.
„Leaving Neverland”/ „Părăsind Neverland” (2019)
„Leaving Neverland”/ „Părăsind Neverland” este unul dintre cele mai șocante filme documentare pe care le-am văzut până acum, dar pe care ți-l recomandăm pentru că toată lumea discută pe marginea acestui subiect în prezent. Producția, gândită în două părți, a câte 2 ore fiecare, vorbește despre abuzurile sexuale ale lui Michael Jackson asupra minorilor, iar două dintre presupusele victime ale artistului dau detalii extrem de grafice despre experiențele traumatizante prin care au trecut timp de mai mulți ani.
E foarte probabil ca din cauza acestor detalii șocante să ai nevoie de mici pauze pe parcursul vizionării producției, însă trebuie să știi de la început că există niște concluzii clare, niște lecții pe care fiecare dintre noi le putem învăța din acest film.
„Leaving Neverland”/ „Părăsind Neverland” este difuzat de HBO Go și a împărțit deja internetul în două tabere, așa că e musai să-l vezi cu ochii tăi pentru a înțelege exact acest subiect sensibil.
Foto: Northfoto