Dieta cu cartofi te poate ajuta să ai o siluetă perfectă

.

Cartofii fac parte din categoria legumelor favorite ale meniului, însă tot mai des auzim medicii nutriționiști că aceștia îngrașă și trebuie evitați, cu atât mai mult cu cât suntem la dietă. Ei bine, este adevărat că delicioșii cartofi conțin carbohidrați și preparați în mod greșit sau consumați în combinații nepotrivite aceștia îngrașă, însă dieta cu cartofi s-a dovedit a aduce beneficii remarcabile asupra siluetei.

Dieta cu cartofi este originară din America Latina și a fost folosită cu sute de ani în urmă pentru curățarea tractului digestiv și pentru detoxifierea organismului. În funcție de câte kilograme îți dorești să dai jos, dar și în funcție de gusturile culinare pe care le ai, iată ce dietă pe bază de cartofi poți alege pentru a avea o siluetă perfectă!

Dieta cu cartofi fierți și mere

Dieta cu cartofi fierți și mere te poate ajuta să scapi de 5 kilograme în doar 5 zile. Tot ceea ce trebuie să faci este să urmezi un anumit meniu zilnic bazat pe cartofi fierți, iar ca gustări între mese să consumi câte un măr. Nu mânca mărul ca aperitiv sau ca desert, ci lasă o distanță de cel puțin 2 ore între mesele principale și gustare. De asemenea, în această perioadă de 5 zile renunță la sare și încearcă să condimentezi cartofii cu piper, pătrunjel, mărar, rozmarin sau usturoi. Untul sau margarina sunt total interzise. Consumă la micul dejun 1 cartof mare fiert fără sare, la prânz doi cartofi fierți fără sare, iar la cină, din nou, un cartof fiert fără sare. Senzația de foame calmeaz-o între mese cu câte un măr. În cazul în care  simți că nu te saturi, poți adăuga un iaurt mic degresat la micul dejun sau la prânz.

*Sfat: poți să înlocuiești cartofii normali cu cartof mov. Vei avea o surpriză plăcută!

Dieta cu cartofi fierți și iaurt

Dieta cu cartofi fierți și iaurt te ajută să pierzi 5 kilograme în doar 3 zile. De asemenea, cartofii trebuie consumați fără sare, fără unt sau margarină, însă vestea bună este că iaurtul nu trebuie să fie neapărat degresat. Cartofii sunt sățioși, iar iaurtul conține probiotice cu rol esențial în reglarea florei intestinale și în favorizarea tranzitului intestinal. Este numită și dieta de 3 zile, motiv pentru care, pentru a pierde rapid în greutate, trebuie să urmezi schema de mai jos:

  • Ziua 1:

 

Mic dejun: 1 cartof fiert + 1 ceașcă de iaurt
Prânz: 2 cartofi fierți +1 ceașcă de iaurt
Cină: 2 căni de iaurt

  • Ziua 2

Mic dejun: 1 ceașcă de iaurt
Prânz: 2 cartofi fierți + 1 ceașcă de iaurt
Cină: 1 cartof fiert + 1 ceașcă de iaurt

  • Ziua 3

Mic dejun: 1 cartof fiert
Prânz: 1 cartof fiert + 1 ceașcă de iaurt
Cină: 1 ceașcă de iaurt

diete cu cartofi - dieta cu cartofi fierti

Dieta cu cartofi fierți și brânză

O dietă favorită și apreciată grație capacității sale de a pierde surplusul de kilograme într-un mod sănătos și rapid este dieta cu cartofi fierți și brânză. Este de preferat ca brânza să fie de vaci, fiind mai slabă în calorii și în special în sare. Astfel, la micul dejun consumă o felie de pâine neagră și o lingură de brânză de vaci, alături de un grepfruit mic sau zeama unei lamai diluată cu apă. La prânz mănâncă o porție de cartofi fierți amestecați cu brânză de vaci. Poți adăuga și o ceapă crudă sau ardei gras. La cină alege să mănânci o salată verde cu piept de pui fiert sau pește la grătar. Gustarea dintre mese poate fi constituită din citrice. Ceea ce este important de punctat este că nu se recomandă a fi ținută pe termen lung. O săptămână ar trebui să fie de ajuns pentru pierderea câtorva kilograme în plus, în caz contrar dieta cu cartofi și brânză riscând să aducă carențe în organism.

Dieta cu cartofi prăjiți, între mit și realitate

Dieta cu cartofi prăjiți ne incită auzul și, cu siguranță, și papilele gustative, însă, din păcate, cartofii prăjiți sunt principalul inamic al oricărei diete. Procesul de prăjire a cartofilor determină o creștere foarte mare a conținutului de grăsime și, implicit de calorii goale, fără potențial nutritiv. Totodată, cartofii prăjiți au marele dezavantaj de a absorbi uleiul și ulterior, la nivelul stomacului, de a-l transforma în glucoză, adică în zahăr.  În plus, cartofii prăjiți conțin acrilamidă, o substanță foarte toxică cu potențial cancerigen. Prin urmare, este imposibil să ne axăm pe o dietă care să aibă la bază cartofi prăjiți. Pentru a le ușura, însă, păcatul, putem consuma cartofi prăjiți maxim o dată pe săptămână, cu recomandarea de a fi tăiați în felii cât mai groase, astfel capacitatea de a absorbi ulei scăzând dramatic.

Cartofii fierți îngrașă: mit sau realitate?

Cartofii fierți consumați în mod corect nu numai că nu îngrașă, dar aduc și numeroase beneficii sănătății. Principalul avantaj adus de cartof în diete este faptul că-ți oferă o senzație rapidă de sațietate și accelerează metabolismul cu până la 30%, cu condiția să fie consumat rece. Explicația vine din faptul că, prin răcire, în cartof se dezvoltă un tip de amidon rezistent care se comportă asemenea fibrelor alimentare. Pe de altă parte, pentru a te folosi de nutrienții din cartofi este recomandat ca aceștia să fie fierți în coajă. Punctăm că 100 g de cartofi conţin în proporţie de 80% apă si au doar 75 calorii. Însă, cartofii, chiar și fierți, bogați în carbohidrați, nu trebuie niciodată combinați cu carne sau pește, alimente bogate în proteine, deoarece devin o bombă calorică, încetinesc tranzitul intestinal si, implicit, metabolismul, devenind extrem de nocivi pentru colon și pentru sistemul imunitar.

Citește și – Cea mai bună dietă de slăbit

Citește și – Cele 3 diete de care să te ferești anul acesta

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton