Evoluția bolii
- durere care iniţial îi poate induce în eroare şi pe bolnav, şi pe medic, datorită localizării sale, la debut, la nivelul genunchiului, deşi ea reprezintă, de fapt, iradierea la distanţă a unei probleme pornite de la şold
- cu timpul, durerea apare pe partea internă a coapsei, pe fese sau pe partea posterioară a coapsei
- în timpul nopţii durerea cedează
- durerea este însoţită şi de limitarea mişcărilor, bolnavul având dificultăţi la încălţat
- în timp, mersul persoanei afectate devine caracteristic (mers legănat, ca de raţă)
Principalele cauze
- luxaţie congenitală de şold
- artroză (îmbătrânirea articulaţiilor)
- diferite profesii ce presupun o perioadă îndelungată de ortostatism (stat în picioare)
- poziţii vicioase
- obezitate
- ateroscleroză
Tratament și remedii naturiste pentru durerea de șold
Primul gest
- analgezice, pentru diminuarea durerii
- pernă de pedicuţă: într-un săculeţ se pune planta de pedicuţă şi se aplică pe zona dureroasă
Tratament clasic
- analgezice, pentru calmarea durerii
- antiinflamatoare
- medicaţie pentru refacerea cartilajului
- fizioterapie
- kinetoterapie (gimnastică medicală)
Remedii naturiste
- reflexoterapie
- masaj terapeutic
- kinetoterapie
- hidrokinetoterapie
acupunctură
acupunctură cu venin de albine sau cu înţepături de albine pe punctele de acupunctură
tratament homeopat
- Rhododendron
- Rhus psihodendron
- Ruta
- Dulcamara
- Bryonia
balneoterapie
- Bazna
- Băile Felix
- Geoagiu
- Govora
- Băile Herculane
- Mangalia
- Ocna Sibiului
- Pucioasa
- Techirghiol
nuc
unguent: se recoltează frunze tinere de nuc, se mărunţesc şi se adaugă 500 g de frunze la 500 g de unt topit la 40 grade; se amestecă cu o lingură şi se lasă la macerat timp de 12 ore; se reîncălzeşte, amestecând permanent, până la 40 de grade, se strecoară şi se pune în recipient de sticlă, păstrându-se într-un loc rece (frigider); se fac aplicaţii zilnic, pe zona dureroasă
coacăz negru
infuzie din 1 lingură de frunze la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 15 minute, se beau 2 căni pe zi
pin
macerat alcoolizat: 100 muguri de pin se lasă la macerat în 100 ml alcool de 70 grade, timp de 12 ore; se adaugă 1 l de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 6 ore; se strecoară, se fierbe 30 minute şi din soluţia obţinută, care se păstrează la rece, se iau zilnic 2-3 linguriţe
amestec de plante
infuzie: frasin frunze, mesteacăn frunze, urzică moartă albă frunze şi flori , ienupăr – fructe; se amestecă în părţi egale; se prepară o infuzie cu 1 linguriţă din amestec la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se adaugă 1 g de bicarbonat de sodiu; se beau 2 ceşti, maximum 3 pe zi, timp de 15 zile pe lună.