De unde provin denumirile monedelor naţionale

.

Te-ai întrebat vreodată de ce moneda noastră se numeşte leu sau cine a inventat semnul dolarului? Până la adoptarea universală a euro, iată câteva explicaţii interesante…
 …despre numismatica ţărilor şi cum au fost botezate monedele.

Leul… mai puţin fioros 

Leul românesc are o istorie fluctuantă, cu multe urcuşuri şi coborâşuri, similară cursului valutar de astăzi. Şi totuşi, am fi putut plăti factura în parale, denari romani sau drahme greceşti, căci bani de aur nu s-ar fi bătut nici la Roşia Montană.

Se pare că denumirea leului a fost dată de olandezi, inspirată după talerul olandez lowenthaler (taler leu), moneda folosită în anii 1650 – 1700. Moneda avea inscripţionată efigia unui leu ridicat în două labe, de unde denumirea de taler-leu.

Abia mai târziu, în 1867, Alexandru Ioan Cuza instituit leul ca monedă naţională, pentru recunoaştere Unirii, sugerând mai întâi  denumiri precum „roman”, „romanat” sau „pol”. Leul valora 100 de bani.

Dolarul şi semnul $

Dacă nu ştiai, talerul – leu este şi strămoşul dolarului, ducatul olandez fiind moneda – etalon a vremii ce domina circulaţia monetară şi în sud-estul Europei.

Astfel, emigranţii olandezi au dus leeuwendaalder-ul (denumirea în limba olandeză) şi în „Lumea Nouă”, unde a devenit „dhaler” şi mai apoi dolar.

Prima monedă a fost emisă în Boemia în oraşul Joachimsthal (Republica Cehă), însă cu mult înainte de să fie adoptat oficial, termenul a fost folosit şi de Shakespeare, care menţiona de „dollar” în piese sale „Macbeth” şi „The Tempest”, ce au fost jucate pentru prima dată prin anii 1611.

Cât despre simbolul său, originea lui „$” se pare că are legatură cu peso-ul spaniol. Astfel, abrevierea pluralului „pesos” era „ps”, devenind apoi simplu „s”, iar linia ce taie „s”-ul fiind o liniuţă de la „p”.

Află pe pagina următoare şi alte istorii ale monedelor.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton