Sunt frumoase, râvnite și admirate de fiecare dată când pășesc într-un aeroport. Fie că este vorba de uniforma pe care o poartă, de coafura sau machiajul pe care îl adoptă, o însoțitoare de zbor nu trece niciodată neobservată. Și pentru că ele reprezintă imaginea companiei pentru care lucrează, companiile aeriene investesc multă atenție în grooming-ul stewardeselor.
Una dintre principalele reguli pe care orice stewardesă trebuie să o respecte este să aibă mereu părul prins. De fapt, regula este următoarea: dacă lungimea părului depășește linia umerilor, trebuie strâns în coc: de tip bun (rotund) sau French Twist. Dacă părul este mai scurt de linia umerilor, atunci el trebuie să arate cât mai îngrijit, eventual prins cu niște agrafe pentru a nu acoperi fața. De asemenea, în cazul în care o stewardesă poartă breton, acesta trebuie să fie tăiat deasupra sprâncenelor.
Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care stewardesele trebuie să poarte mereu părul prins? În primul rând, aerul uscat din avion afectează în mod negativ orice tip de păr, încrețindu-l sau, din contră, lăsându-l complet fără viață. Și pentru că trebuie să aibă un look impecabil pe toată durata zborului, stewardesele poartă părul prins în coc.
Un alt motiv ține de igienă. Însoțitoarele de bord își prind părul pentru a evita situația neplăcută în care un fir de păr ar putea ajunge pe unul dintre pasagerii de la bordul avionului sau și, mai grav, în mâncarea sau băutura acestuia.
Nu în ultimul rând, companiile aeriene impun stewardeselor să își poarte părul strâns în coc deoarece această coafură inspiră încredere și profesionalism.
Iată alte zece reguli de etichetă pe care orice însoțitor de zbor trebuie să le respecte:
Atunci când o stewardesă este în uniformă trebuie să poarte și machiaj. Produsele de make-up obligatorii sunt: fond de ten, fard de pleoape, creion de ochi sau tuș, mascara, fard de obraz, ruj roșu și lac de unghii.
Culoarea părului trebuie să fie naturală sau cu două nuanțe mai închise sau mai deschise decât nuanța naturală.
Tatuajele sau piercingurile nu trebuie să fie la vedere.
În cazul în care însoțitorul de bord poartă ochelari, aceștia trebuie să aibă o ramă subțire, de culoare neagră, maro, argintie sau aurie și să nu aibă pietre sau alte accesorii atașate.
Ceasul este obligatoriu atunci când merg la zbor, dar nu se acceptă cele cu pietre sau cu cadrane foarte mari. Cadranul nu trebuie să aibă mai mult de 4 centimentri diametru la femei și 5 centimetri la bărbați.
Este permis doar câte un singur inel, simplu, pe feicare mână.
Cerceii recomandați nu trebuie să depășească lobul urechii.
Sunt interzise aparatele dentare de orice fel.
Mestecarea gumei sau fumatul în uniformă nu sunt permise.
Folosirea telefoanelor mobile sau a altor aparate electronice nu este permisă în uniformă decât în momentul în care însoțitorii de zbor ajung la autobuzele care îi duc de la aeroport spre locuințele lor sau invers.