De ce „se ia” căscatul

.

Vei căsca cel puţin o dată până la finalul acestui articol. Nu vrem să te plictisim, ci doar să-ţi explicăm ce este căscatul şi de ce e atât de contagios. Chiar dacă pare simplu, căscatul e un reflex destul de complex…
… care implică mai multe organe. În timp ce tragi adânc aer în piept, timpanele se întind – aşa se explică de ce cascatul îţi desfundă urechile –  muşchii abdomenului se încordează, iar diafragma coboară. De multe ori, căscatul este însoţit de întinerea voluntară a altor părţi ale corpului.

De ce căscăm?

Ne-am obişnuit să asociem cascatul cu plictiseala sau somnolenţa. Care este adevăratul sau rost, nu se ştie încă, dar sunt mai multe teorii. Până de curând, toţi cercetătorii credeau că reflexul căscatului se declanşează atunci când avem prea puţin oxigen în sânge. După un căscat serios creierul s-ar oxigena dintr-o dată.

În ultimii ani au apărut şi alte păreri: un profesor american spune că prin căscat ne răcim creierul, altul crede că un căscat serios este provocat de substanţe care afectează emoţiile, iar unii spun că reflexul acesta ar fi o moştenire de la strămoşii noştri, care căscau pentru a-şi arăta dinţii în faţa duşmanilor.

Cert este că nu plictiseala e de vina. Altfel nu s-ar explica de ce căscăm înaintea unui examen sau când suntem foarte ocupaţi.

De ce este căscatul contagios?

De asemenea, se ştie că oamenii cască înainte de a se naşte. Acest reflex se observă la făt încă de la 11 săptămâni de sarcină. Mai toate animalele, inclusiv peştii şi păsările cască, însă numai la oameni şi la cimpanzei este contagios. 55% dintre oameni vor căsca imediat ce văd pe cineva făcând acelaşi lucru.

Căscatul este contagios şi dacă îl vezi într-o poză sau citeşti despre el (eu, cel puţin, ştiu că am căscat până acum de zeci de ori). Orbii cască atunci când aud pe cineva căscând.

De ce este căscatul atât de contagios? Din nou, există mai multe teorii. Când căscăm „în grup” luăm parte la un ritual străvechi prin care strămoşii noştri îşi atrăgeau atenţia unul altuia că trebuie să fie în stare de alertă.

Deci căscatul contagios ar fi menit să păstreze vigilenţa unui grup. Aşa se explică de ce paraşutiştii obişnuiesc să caşte toţi deodată înainte să sară din avion.

O altă teorie spune că reflexul de a căsca în grup este rezultatul unui comportament de turmă inconştient, deci este o modalitate de a comunica cu cei din jur, probabil rămasă din perioada în care oamenii nu comunicau verbal.

Superstiţii

Dacă noi ne acoperim gura din respect pentru cei din jur, atunci când căscăm, în unele culturi, oamenii îşi acoperă gura din convingerea că sufletul ar putea să le iasa pe acolo. Conform Wikipedia, vechii greci erau convinşi că un cascat nu este semn de plictiseală ci un semn că sufletul încearcă să fugă din corp pentru a se duce lângă zei.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton