De ce nu trebuie să muncim niciodată înainte de ora 10.00

.
Toți cei aflați în câmpul muncii se confruntă sistematic cu probleme de concentrare în primele ore când ajung la serviciu. Explicația a descoperit-o un medic de la Universitatea Oxford , doctorul Paul Kelley.

Înainte de vârsta de 55 de ani, ritmul circadian al adulților (totalitatea proceselor fiziologice, biochimice sau comportamentale care au loc într-o singură zi – 24 de ore, n.r.) nu se sincronizează cu programul de lucru pe care îl are majoritatea oamenilor, fiind o amenințare semnificativă pentru performanță, starea de spirit și sănătatea mentală”, susține Paul Kelley.

Medicul de la Oxford susține că este necesar să existe o modificare în programul de lucru al celor care merg la serviciu, dar și al copiilor. Astfel, cercetătorul propune ca activitatea zilnică să înceapă mai târziu decât se întâmplă acum.

Studiile arată că un elev de 10 ani are mari probleme de concentrare la ore, atunci când școala începe mai devreme de 8.30 și că are rezultate mult mai bune, după ora 11.00.

Kelley susține că îmbunătățirea performanțelor școlare s-ar îmbunătăți cu 10 la sută, dacă orele ar avea loc după-amiază, și nu dimineața.

Nu doar elevii sunt afectați de faptul că orele încep atât de dimineață, explică profesorul Paul Kelley.

Nici angajații nu dorm prea mult. Trăim într-o societate în care oamenii sunt privați de somn, iar efectele sunt grave pentru că afectează buna funcționare a sistemelor emoționale și fizice ale organismului nostru. Ficatul și inima au modele de funcționare diferite, nu se sincroniezază, iar noi le obligăm să se schimbe la două sau trei ore. Este o problemă care se ridică la nivel internațional. Toată lumea este afectată și suferă fără să fie însă nevoie”, arată specialistul.

Cum poți fi zen la serviciu

Totuși, cum un program care să înceapă după ora 10 este o utopie pentru mulți dintre angajați, există câteva metode prin care poți să își faci ziua de lucru mai ușoară, urman cinci pași simpli.

Îți aranjezi biroul. Tebuie să arunci toate colile și dosarele inutile de pe masă. De asemenea, pe cele de care încă mai ai nevoie le poți depozita într-un sertar. Dacă sertarul de la birou este plin, le poți face loc într-o stivă de pe masa ta, însă trebuie așezate în ordine (alfabetică, în funcție de dată), toate în același loc.

Scapă de obiectele ascuție. Acestea strică atmosfera armonioasă la birou. Dacp ai o riglă, un cutter say un pix cu vîrful pus în sus, mai bine depozitează-le în sertar.

Pereții trebuie să fie albi. Ca să fii zen la serviciu nu trebuie să ai lipit vreun poster pe perete. Cel mult poți avea un afiș cu un mesaj sau desen care să te inspire, unul pe fiecare perete. O aglomerație în spațiul de lucru nu te poate face fericită.

Curăță desktopul. Îndepărtează toate iconițele, folderele sau documentele de pe ecranul computerului. Toate acestea produc un ambuteiaj vizual. Notițele, mesajele sau documentele care îți trebuie grupează-le cu atenție în foldere și subfoldere, în așa fel încât să nu fie ecranul prea încărcat. Ca ecran de primire poți să îți setezi o imagine care te calmează sau care e stimulează creativ.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton