Oamenii de știință nu au găsit până acum o explicație satisfăcătoare pentru acest fenomen, dar expertul în neurologie Larry Young a formulat o teorie prin care explică fascinația bărbaților pentru sâni.
De ce sunt bărbații fascinați de glandele mamare? Profesorul de psihiatrie la Universitatea Emory, Larry Young studiază baza neurologică a comportamentelor sociale complexe. Evoluția umană a valorificat un circuit neuronal ce s-a dezvoltat de la a întări relația mama – copil în timpul alăptării la consolidarea legăturii dintr-un cuplu.
În timpul alăptării se eliberează oxitocina, numită și „drogul iubirii”. Oxitocina o ajută pe femeie să își concentreze atenția și afecțiunea către copilul ei. Cercetările recente au arătat că, prin stimularea mamelonului la majoritatea femeilor se îmbunătățește excitarea sexuală. În creier se activează zone ale creierului care se activează și în timpul stimulării clitorisului sau vaginului.
Din acest punct de vedere, cercetătorul a ajuns la concluzia că atunci când partenerul sexual al unei femei atinge sau masează sânii unei femei declanșează eliberarea de oxitocină, exact ca atunci când femeia alăptează. În acest fel, femeia se concentrează asupra partenerului, întărind legătura dintre cei doi.
Bărbatul, prin stimularea sânilor unei femei se face mult mai atrăgător în ochii acesteia. Evoluția a făcut ca bărbatul să își dorească atenția femeii.
Franc Mascia – Lees, antropolog la Universitatea Rutgers subliniază faptul că biologii sugerează motive universale pentru aceste comportamente și emoții, dar uită de aspectele culturale. De exemplu, în țările africane, femeile nu își acoperă sânii și bărbații nu găsesc atât de atractivi sânii.
În acest moment încă se fac cercetări legate de stimularea sânilor și în context antropologic. Deci, vom vedea pe viitor dacă teoria lui Larry Young este corectă sau nu.