Cu toții avem acel mic șanț între nas și buza superioară, însă la unele persoane este mai pronunțat decât la altele. Cei mai mulți dintre noi nu îi vedem rostul, dar specialiștii ne asigură că prezența lui pe fața umană este indispensabilă, la fel ca cea a ochilor sau a nasului, spre exemplu.
Științific, acest șanț poartă denumirea de „philtrum” și se formează odată cu începerea dezvoltării fătului, în uter. Dezvoltarea facială a craniului are loc între cea de-a doua și cea de-a treia lună de viață uterină, iar dacă pe durata acestei perioade intervin tulburări de dezvoltare a fizionomiei faciale, determinate fie de genetică, fie de mediu, philtrumul nu se mai formează niciodată.
Așadar, acele linii verticale de sub nas reprezintă o reminiscență a perioadei în care eram în uter. În primele stagii de dezvoltare, chipul uman este alcătuit din trei secțiuni principale, care se întânesc la nivelul buzei superioare, formând astfel zona depresionară denumită philtrum.
„Philtrumul marchează un punct de joncțiune, fiind locul în care se unesc cele două jumătăți ale feței”, a explicat doctorul Michael Mosley.