Alegerea unui vin este una foarte importantă, mai ales când o servești la cina pregătită de tine. De cele mai multe ori tindem să alegem cantitatea în locul calității, din cauza aspectului financiar.
Un vin bun costă, dar există două modalităși prin care vinul ieftin poate deveni un vin scump (din punctul de vedere al gustului, nu și al etichetei).
Aerarea
Poți aera un vin ieftin folosind un blender obișnuit. 30 de secunde și ai un vin mult mai bun pe masă. Aerul îmblânzește taninurile și eliberează adevărata aromă a vinului. Această modalitate este valabilă pentru vinul tânăr, proaspăt.
Aerarea cu ajutorul blenderului îmbătrânește vinul cu aproximativ cinci ani și îi dă valoarea unui vin care s-a maturat în pivniță. Astfel, un vin “uscat”, fără aromă specială devine un vin distins.
Responsabil pentru această descoperire este un tehnician de la Microsoft, Nathan Myrhvold. Acesta, pe când se delecta într-o cramă cu un Cabernet a ales să-i aduge un pic de sare pentru mai multă savoare. Vinul a avut mai multă aromă. Cea care îi era alături, Gina Gallo de la Gallo Winery a încercat și ea acest truc și i-a dat dreptate.