Varicele, intr-o proportie mare, se transmit genetic si pot trage un semnal de alarma asupra altor probleme circulatorii. Pe langa faptul ca sunt foarte inestetice, varicele pot fi si dureroase, pot provoca disconfort, si pot afecta calitatea vietii si modul de desfasurare a activitatilor zilnice. Tratamentul cu Devaricid, de exemplu, poate ameliora semnificativ varicele, netratate acestea fiind responsabile de aparitia trombofeblitei, a eczemelor sau a ulcerelor cutanate si a lipodermatosclerozei.
Venele varicoase: ce sunt si pe cine afecteaza?
Varicele se mai numesc si vene varicoase si se manifeste prin vene marite si rasucite, manifestandu-se in special la nivelul picioarelor. Pe langa factorul ereditar, varicele pot fi cauzate de cresterea tensiunii arteriale la nivelul membrelor inferioare, de deteriorarea venelor, dar si de afectarea valvelor din aceasta zona, fapt ce nu mai permite ca sangele sa circule corect in ambele sensuri. De asemenea, insuficienta venoasa si sarcina pot reprezenta cauze importante de aparitie a varicelor. In cazuri mai rare, varicele pot fi rezultatul unor cheaguri de sange sau leziuni prezente pe vene. Factori de risc sunt si obezitatea, fumatul si sedentarismul. Din pacate, femeile sunt mult mai predispuse dezvoltarii varicelor decat barbatii, 80% dintre persoanele diagnosticate astfel fiind de sex feminin.
Cum poti preveni venele varicoase?
Din pacate, nu exista foarte multe metode de prevenire a varicelor, insa exista cateva sfaturi care pot fi puse in aplicare inca de la primele semne, in special de persoanele care se confrunta cu un astfel de istoric familial. Conform medicilor, imbunatatirea circulatiei sangvine si a tonusului muscular prin anumite exercitii poate preveni si reduce aparitia venelor varicoase. Astfel, se recomanda exercitii care sa solicite zona gambelor, cel mai simplu fiind indoirea piciorului si incordarea muschilor gambelor. Totodata, se recomanda evitarea statului pentru timp indelungat in picioare, a purtarii pantofilor cu toc si a hainelor stramte, de exemplu ciorapi cu elastic, curele si centuri, deoarece acestea pot bloca circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare. Ciorapii de compresie, care se gasesc in farmacii, pot fi de un real ajutor pentru prevenirea varicelor la persoanele cu potential mare de dezvoltare.
Tratamente si remedii pentru varice
Exista o serie de metode chirurgicale prin care se pot trata varicele, dar si cateva metode chirurgicale minim invazive cu radiofrecventa si laser, insa pentru rezultate remarcabile este important sa se actioneze, in primul rand, din interior, cu ajutorul suplimentelor alimentare destinate mentinerii sanatatii sistemului venos. Cea mai eficienta recomandare este Devaricid, un produs care combate aparitia varicelor prin restabilirea elasticitatii venelor si mentinerea tonusului peretilor vasculari. Este recomandat inclusiv pentru inlaturarea durerilor provocate de varice, a senzatiei de picioare grele, dar si persoanelor care se confrunta cu hemoroizi. Pe de alta parte, de o importanta majora in remedierea varicelor este adoptarea unei alimentatii sanatoase, practicarea exercitiilor fizice usoare si combaterea obezitatii.