Industria frumuseții se dezvoltă continuu, iar tu vrei să fii la curent cu cele mai noi produse lansate, dar totodată să afli și cum se utilizează corect. Ne-am documentat, am testat, am stat de vorbă cu specialiști și îți împărțim absolut totul despre pensulele de machiaj. Acum, aici.
Cum aleg pensula?
Înainte să achiziționezi o nouă pensulă, ia în considerare: părul din care e făcută, modalitatea de fabricare (manuală sau laser), durabilitatea, întrebuințarea, flexibilitatea. Nu intra în panică! Ți le explic pe îndelete.
Părul. „Pensulele din păr natural au o cuticulă care ajută reținerea produsului în pensulă, adică nu se împrăștie înainte să ajungă la locul destinat“, explică Ana Mironescu, freelance make-up artist. Cel mai scump și calitativ păr natural este cel de veveriță albastră, dar există și opțiuni mai accesibile – părul de capră, de ponei sau de zibelină.
Fabricare. Producătorii âi laboratoarele de pensule de machiaj se străduiesc să creeze pensule exclusiv manual și să renunțe la cele tăiate la laser, din simplul motiv că primele sunt mai moi și mult mai plăcute la contactul cu pielea.
Durabilitate. „Dacă la spălare sau la aplicare își pierde din fire, este un semn că trebuie să renunți la ea. O pensulă de calitate poate fi folosită până la 15 ani“, accentuează Ana Mironescu.
Întrebuințare.Pensulele din păr sintetic sunt utile atunci când folosești cosmetice cu textură lichidă sau cremoasă (fonduri de ten, rujuri etc.), pentru că nu „blochează“ produsul în textura firelor de păr. Pensulele cu păr natural fac minuni cu produsele tip pudră – de la bronzere până la farduri de ochi, deoarece textura lor îți garantează precizia, preiau suficient produs dintr-odată și se comportă excelent atunci când te afli în etapa de „blenduit“.
Flexibilitate. O pensulă cu un mâner mai lung este potrivită când vrei precizie. În plus, inelul metalic care leagă mânerul de părul pensulei e ideal să fie din alamă, cupru, aluminiu sau placat cu nichel, pentru că acestea sunt cele mai longevive metale.
Pensulele din păr natural își păstrează forma mai mult timp atunci când le apeși pe piele și își optimizează proprietățile odată ce le rodezi. Cele mai frecvente tipuri de pensule naturale sunt din păr de:
Bursuc. Rigide, mai groase la mijloc âi subâiate spre vârf, acestea sunt ideale pentru pensulele de sprâncene, pentru cele evantai și bronzere.
Nevăstuică. Rigid, dar elastic, aplică perfect fardul de pleoape, corectorul âi tușul de ochi.
Cal. E asemănător celui din nevăstuică și întinde ideal tușul și unele farduri de pleoape.
Capră. Este versatil – nici foarte rigid, nici foarte moale și aplică perfect orice tip de pudră și bronzerul.
Veveriță. Este de cea mai bună calitate –firele sunt delicate, astfel că îți permit o aplicare moale și difuză.