Viţelul din această reţetă poate fi preparat într-o mulţime de feluri. Poate fi marinat – ca aici, de exemplu – sau poate fi gătit pe loc…
… în funcţie de cât timp şi răbdare aveţi la dispoziţie. Sosul de ceapă şi muştar, însă, făcut după o reţetă veche a Silviei Jurcovan, merită încercat. Mie îmi place atât de mult, încât l-am tot încercat pe diverse cărnuri şi niciodată nu m-a dezamăgit.
Ingrediente
* 2-3 vrăbioare de viţel (sau antricoate)
* 1 ceapă mare
* 100 ml smântână
* 1 linguriţă de muştar iute
* 1 linguriţă de făină
* 1 linguriţă de boia iute
* 1 lingură de mărar verde tocat mărunt
* (opţional) o linguriţă de garam masala
* zeama de la o jumatate de lămâie
Reţetă
Am spălat şi apoi am şters cu prosoape de hârtie vrăbioarele de viţel
Le-am bătut apoi cu ciocanul, până s-au subţiat. Pe ele am presărat un pic de piper şi, de dragul aromei, un pic de garam masala – pe ambele părţi.
Apoi le-am lăsat deoparte. Într-un castron, am amestecat smântâna cu făina şi cu muştarul.
Am dat ceapa pe răzătoarea mică, după care am scurs zeama şi am pus ceapa la călit într-o lingură de ulei.
După vreo două minut la foc mic, am pus boiaua (eu am pus iute, că-mi place)
Imediat am pus o jumătate de cană de apă. Am dat focul mai tare, iar când a dat în clocot am adăugat amestecul de smântână cu făină şi cu muştar.
Am amestecat bine, am mai pus o jumătate de cană de apă şi am lăsat să fiarbă până a scăzut şi a devenit ca o smântână subţire. Când a fost gata, am stins focul şi am adăugat mărarul tocat şi zeama de lămâie.
În timpă ce sosul fierbea cuminte, am pus vrăbioarele de viţel pe grătar. Câte 3-4 minute pe ambele părţi.
Apoi le-am scos în farfurie şi peste ele am turnat sosul de ceapă şi muştar.
Poftă bună 🙂
- Dacă ești atras de bucătăria indiană, află totul despre ghee (unt clarificat) și ce rețete poți pregăti cu el!
Ultima modificare aprilie 9, 2021 4:09 pm