O salată de primăvară cu usturoi verde este un adevărat tratament pentru infecții și inflamații, datorită proprietăților sale antibacteriene. Cura cu usturoi verde este adesea recomandată pentru inimă, pentru articulații și pentru ficat.
Adaugă usturoi verde în salatele de primăvară pentru că întinerește sângele. Așa spune o vorbă din bătrâni, iar medicina a descoperit treptat câtă dreptate are!
Usturoiul verde este folosit din vremuri vechi pentru tot felul de suferințe, mai ales pentru dureri de inimă, pentru infecții și inflamații. El acționează ca un adevărat antibiotic, combate infecțiile și ajută organismul să lupte mai bine împotriva proceselor inflamatorii.
Usturoiul, o plantă cultivată de mii de ani
Gustul și beneficiile usturoiului sunt cunoscute și apreciate încă din Antichitate. Se presupune că a fost una dintre primele legume cultivate de om, cu o vechime de peste 5.000 de ani în zonele Asiei centrale. Bărbații consumau foarte mult usturoi, în special luptătorii și sclavii, deoarece se credea că redă vigoarea și puterea mușchilor.
În prezent se cultivă peste 300 de soiuri și varietăți de usturoi, dar cel mai popular este usturoiul alb. În piețele noastre mai poți găsi și usturoi cu o nuanță roz sau mov. Indiferent de soi, usturoiul are aceleași proprietăți și beneficii pentru organism.
Alicina, o armă de apărare
Alicina este, poate, cea mai prețioasă substanță activă din usturoi, care acționează ca un medicament, având proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antimicrobiene și antifungice.
Procentul de alicină este mai mare în cazul usturoiului verde și proaspăt de primăvară, de aceea este recomandat consumul de usturoi verde cât timp acesta este fraged. Alicina se mai găsește și în ceapa verde, dar cea mai mare cantitate o conține usturoiul.
Pentru organismul uman, alicina este o adevărată armă de apărare în fața microbilor și bacteriilor. Mai multe studii aprofundate au demonstrat că alicina și ceilalți compuși organosulfurici din usturoi, care dau mirosul persistent, au efecte protectoare și stimulatoare ale imunității. Pe lângă proprietățile antibacteriene și antifungice, acești compuși au totodată proprietăți antioxidante și încetinesc degradarea și îmbătrânirea țesuturilor, precum și proprietăți anticancerigene.
Informații nutritive
Un fir de usturoi verde conține puține calorii (doar 4 – 5 calorii pe tulpină), dar este bogat în enzime, minerale, vitamine și compuși organosulfurici care fac din acesta cel mai puternic antibiotic natural din lume.
Usturoiul verde, ca și usturoiul uscat, conține vitaminele A, B1 și B2, C, mangan, sulf, potasiu, fosfor, siliciu, calciu, iod, substanțe antibiotice, aminoacizi și chiar agenți cu potențial anticancerigen. Astfel că această legumă se bucură de reputația unui remediu natural deosebit de eficient, chiar dacă mirosul lui persistă multă vreme și uneori, consumul în exces, poate cauza disconfort gastric.
Cele mai importante beneficii pentru sănătate
Usturoiul acționează ca un antibiotic, stimulează imunitatea organismului, previne depunerile de colesterol și combate infecțiile cu bacterii și virusuri.
Ajută sistemul imunitar
Usturoiul de primăvară are proprietăți antibiotice naturale care îl fac un ajutor ideal pentru refacerea sistemului imunitar. Dacă te lupți cu o răceală sau cu o infecție greu de tratat, consumă salate cu usturoi verde. Alicina, vitamina C și compușii sulfuroși din usturoi vor ajuta sistemul imunitar să combată și să elimine infecțiile.
Ajută digestia
Efectele antiinflamatoare ale usturoiului ameliorează iritațiile și inflamațiile intestinului subțire, favorizând o digestie mai sănătoasă. Proprietățile antioxidante și antibiotice ale usturoiului asigură, de asemenea, un echilibru al bacteriilor din flora digestivă.
Îmbunătățește circulația
Vitamina C din usturoi ajută la o mai bună absorbție a fierului și a calciului, ceea ce face ca această plantă să fie benefică pentru îmbunătățirea circulației. O cură de usturoi verde se recomandă primăvara nu doar pentru imunitate, ci și pentru împrospătarea sângelui, deoarece stimulează producția de celule roșii și îmbunătățește circulația periferică.
Protejează inima
Cercetările au arătat că alicina, ingredientul activ din usturoi verde, scade sensibil nivelul colesterolului LDL (rău). Mai mult, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, reducând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Previne apariția unor tipuri de cancer
Alicina a fost, de asemenea, studiată pentru efectele sale asupra celulelor canceroase. Ca un antioxidant puternic, alicina atenuează stresul oxidativ din organism și reduce riscurile de mutații celulare care favorizează dezvoltarea celulelor cancerigene. Efectul este benefic atât împotriva cancerului, cât și a altor boli cronice.
Cum se consumă usturoiul verde
Aroma puternică de usturoi se simte mai ales atunci când este proaspăt și este tăiat pentru salatele de primăvară. Pe măsură ce este gătit, usturoiul verde își pierde o parte din proprietăți, procentul de alicină scade, iar unele vitamine precum vitamina C sunt distruse prin fierbere.
Așadar, cel mai sănătos este să consumi fire de usturoi verde crud, în salate sau adăugate în sandviciuri.
Pe de altă parte, usturoiul verde se folosește la o mulțime de preparate delicioase:
Supe de legume sau de carne
Garnituri de orez, ciuperci sau legume
Fripturi la cuptor sau la tigaie
Umpluturi din carne tocată sau brânză
Plăcinte din carne, brânză sau ciuperci
Aperitive cu pateu, mezeluri sau cașcaval.
Cum se păstrează usturoiul verde
Usturoiul este o legumă cu o creștere rapidă, iar perioada în care te poți bucura de usturoi verde și fraged este foarte scurtă. Îl poți găsi în piețe în lunile martie și aprilie și trebuie să profiți de el.
Dacă vrei să cumperi o cantitate mai mare, trebuie să îl ții la rece, la frigider, deoarece este o legumă perisabilă.
În apă, la rece
Poți păstra firele de usturoi verde într-un borcan înalt, cu apă rece, la frigider. Această metodă păstrează aproape timp de două săptămâni usturoiul fraged și crocant, dar mirosul lui se va răspândi în frigider.
În șervețele umede
O altă soluție să păstrezi usturoiul proaspăt este să îl înfășori cu șervețele groase de hârtie, stropite cu apă rece. Astfel, el poate fi pus în pungi pentru alimente în sertarul cu legume. Menținut umed, usturoiul se va păstra aproape o săptămână, dar trebuie consumat cât mai repede, deoarece frunzele lui se înmoaie în câteva zile.
Metode simple să combați mirosul de usturoi
Fie el verde, fie uscat, usturoiul lasă o aromă persistentă care devine supărătoare când se simte în respirație. Poți încerca diverse soluții simple să scapi de ea, chiar dacă nu dispare definitiv, dar se ameliorează:
1. Legumele se spală bine și se taie rondele sau felii potrivite. Se stropesc cu zeamă de lămâie și cu ulei de măsline.
2. Se presară pătrunjel verde tocat și se adaugă sare după gust. Se amestecă bine într-un bol încăpător și se servește cu diverse preparate calde sau reci din carne sau brânză.
Cartofi noi cu usturoi verde
Ingrediente
½ kg de cartofi noi
3 – 5 fire de usturoi verde
mărar
Sare
Piper
2 linguri de unt
Cașcaval ras sau telemea opțional
Mod de preparare
1. Cartofii noi se spală bine de nisip și se pun la fiert în apă cu puțină sare. Când sunt pe jumătate fierți, se scurg bine de apă și se pun într-o tigaie cu unt. Se prăjesc în unt pe toate părțile până când devin moi și aurii.
2. Când sunt aproape gata, se adaugă usturoiul tocat mărunt și mărarul și se mai prăjesc timp de 2 – 3 minute.
3. La final, se adaugă sare și piper după gust. Opțional se poate presăra parmezan, cașcaval sau telemea dată pe răzătoare. Se servesc cu o salată de trufandale!
Ficăței de pui cu usturoi verde
Ingrediente
O caserolă cu ficăței de pui
2 legături de usturoi verde
2 legături de ceapă verde
2 linguri de miere
2 legături de pătrunjel
Sare
Piper
Ulei
Mod de preparare
Ficățeii de pui se spală și se taie în cubulețe mici, se curăță bine de pielițe și se pun în tigaie cu două linguri de ulei.
Usturoiul și ceapa verde se spală bine de pământ, se curăță și se toacă mărunt. Se pun în tigaie împreună cu ficățeii. Opțional se pot adăuga roșii cherry.
Se adaugă două linguri de miere (zahăr) și se călesc bine ficățeii la foc potrivit. Se lasă să se prăjească bine acoperiți de un capac până când sunt bine pătrunși.
Când sunt aproape gata, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și puțin piper.
Se oprește focul, se adaugă sare după gust și se servesc calzi cu piure sau garnitură de legume.
Plăcintă cu brânză și usturoi verde
Ingrediente:
Un pachet de foi de plăcintă
300 gr telemea dată pe răzătoare
200 gr brânză dulce de vaci
O legătură de usturoi verde
O legătură de pătrunjel
100 gr unt topit
3 ouă
Un pahar mic de iaurt
Semințe de susan opțional
Mod de preparare
Brânza telemea și brânza dulce se amestecă bine și se adaugă două ouă. Se amestecă până se obține o pastă omogenă.
Usturoiul verde și pătrunjelul se toacă mărunt și se adaugă în crema de brânză.
Se pun două foi de plăcintă în tavă și se ung cu unt topit. Se pune un strat de brânză de jumătate de deget, se adaugă iar foi de plăcintă unse cu unt și brânză până se termină umplutura.
Deasupra se acoperă plăcinta cu două foi de plăcintă și se taie pătrate egale.
Se bate un ou cu un pahar mic de iaurt și se toarnă peste plăcintă. Se presară semințe de susan.
Se coace plăcinta la foc potrivit timp de 25 de minute. Se servește caldă.