Urzicile sunt cele mai sănătoase plante pe care le poți consuma primăvara. Odată cu încălzirea vremii, câmpurile se umplu de urzici, ingrediente din care poți face cele mai gustoase preparate.
Urzicile nu sunt folosite doar în preparate culinare, ci și ca remedii naturiste, având un conținut ridicat de vitamine, fier, minerale și proteine.
Urzici – beneficii și proprietăți
Urzicile au efecte antiinflamatoare, reduc „crizele” de strănut specifice rinitei alergice și diminuează răspunsul organismului la factorii alergeni precum polenul, notează Doc.ro.
Primăvara aceasta trebuie să încerci câteva rețete cu urzici pentru a te asigura că îți pregătești organismul așa cum trebuie pentru perioada următoare.
Ciorba de urzici nu este doar sănătoasă, ci și extrem de gustoasă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pentru acest preparat care va aduna toată familia la masă.
Ingrediente:
1 kg urzici
500 ml suc de roșii
o ceapă medie
un morcov
o legătură pătrunjel
borș după gust
Mod de preparare
Pune apă într-un vas mare. Îm momentul în care a început să fiarbă adaugă urzicile și lasă-le acolo timp de 15 minute. După ce au fiert se scurg de apă.
Într-un vas mare se pune apa în care au fiert urzicile. Se adaugă ceapa, morcovul și ruzicile tocate mărunt și se pun la fiert.
După 15 minute se adaugă bulionul și se amestecă bine. Se mai fierbe ciorba timp de 15 minute, iar la final se adaugă borșul fiert în prealabil.
Pătrunjelul se adaugă cu câteva minute înainte de a stinge focul.
Urzicile se pun la fiert într-o oală de apă. După ce au fiert foarte bine, se scurg și se pun într-un blender pentru a fi pasate.
Separat se încing 2-3 linguri de ulei. În acest ulei încins se pun urzicile blenduite. Se amestecă bine și se mai adaugă puțină supă din apa în care au fiert urzicile. Se lasă pe foc 5 minute sau până scade și ajunge la consistența unui piure. Se adaugă 2-3 căței de usturoi pisați și se amestecă bine.
Se servesc, de obicei, cu mămăligă, dar sunt la fel de bune și cu o felie de pâine proaspătă.
Urzicile se curăță și se acoperă cu apă clocotită. Se strecoară și se storc de apă. Separat se călește toată ceapa, după care se adaugă urzicile. Acestea se acoperă cu apă și se pun la fiert. Când dau în clocot se adaugă leurda, pătrunjelul, foaia de dafin, sarea, piperul și mălaiul. La sfârșit, după ce toate ingredientele au fiert, se adaugă doi căței de usturoi pisați.