A venit toamna şi toată lumea caută reţete de prăjituri de sezon. Fie că vorbim de dovleac, prune sau struguri, fructele şi legumele de sezon sunt cele mai bune alegeri. Iată câteva reţete de prăjituri de sezon care să-ţi îndulcească toamna.Brioşe cu dovleac► 400 g dovleac► 1/2 lingură praf de vanilie ► sucul de la 1/2 lămâie ► 70 ml lichior de portocale ► 130 g zahăr brun ► 90 g fulgi de migdale ► 300 g făină ► 2 linguri praf de copt ► 3 ouă ► 1 vârf de sare ► 60 g unt ► 12 forme de brioşe din hârtie ► 1 tavă de brioşe cu 12 alveole► Dovleacul se taie cubuleţe de 55 mm grosime. Se pun într-o crăticioară, peste care se toarnă vanilia, sucul de lămâie, lichiorul, 30 g zahăr şi 100 ml de apă. Se lasă la foc mediu, cca 5 minute, se ia de pe foc şi se lasă la marinat cca 2 ore.► În tava de brioşe se pun hârtiile. Scoate dovleacul şi păstrează 80 ml de zeamă. ►Se amestecă făina, fulgii de migdale şi praful de copt. Se bat ouăle spumă, cu 100 g zahăr şi sare. Se încorporează marinata şi untul. Pulpa de dovleac se amestecă cu compoziţia de făină şi se încorporează apoi şi cea de ou. ►Se umplu formele cu aluat. Se lasă la cuptor, cca 20-25 de minute, la 180 de grade.Plăcintă cu struguriIngrediente (pentru 12 porţii):pentru aluat:200 g unt100 g zahăr1 plic zahăr vanilat1 ou300 g făinăunt şi făină pentru uns tavapentru umplutură:150 g smântână3 gălbenuşuri200 g zahăro lingură de făină300 g struguri albi şi negri50 g migdale tăiate1. Într-o adâncitură făcută în făina cernută se toarnă oul bătut cu zahărul şi zahărul vanilat, untul tăiat cubuleţe şi un praf de sare. Se frământă rapid un aluat, apoi se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la rece 30 minute.2. Pentru umplutură, se bat gălbenuşurile cu zahărul, până când acesta se topeşte, apoi se amestecă uşor cu smântâna şi făina. Strugurii se spală şi se curăţă de sâmburi.3. Aluatul se întinde într-o foaie subţire de 4-5 mm şi se pune într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se toarnă crema, apoi se presară strugurii şi migdalele. Se coace în cuptorul foarte bine încins, la foc potrivit, 40-45 minute.4. Se lasă plăcinta să se răcească, apoi se taie felii şi se serveşte.Citeşte mai departe şi vezi ce prăjituri cu fructe de sezon mai poţi pregăti în weekend, pe pagina următoare!Crumble de prune► Ingrediente Pentru aluat: ►200 g unt►200 g zahăr brun ►350 g făină ►100 g nucă măcinată ►un praf sare ►un kg prunePentru umplutură:►100 g unt ►un plic zahăr vanilat ►o linguriță scorțișoară►coaja de la o lămâie►o lămâie ►3-4 linguri zahăr► Preparare: 1. Se cerne făina, se adaugă nuca măcinată, untul, sarea, zahărul și se frământă bine. Se lasă aluatul la rece în frigider.2. Separat, se spală și se curăță prunele de sâmburi. Se topește untul, se călesc prunele cu zahărul. Se adaugă zeama și coaja de lămâie și, la final, zaharul vanilat. 3. Se ia aluatul și se dă pe răzătoarea mare. Se așază un strat de aluat ras, unul de prune etc.Se presară scorțișoară și, la final, un alt strat de aluat. Se presară zahăr brun şi se coace până se rumeneşte frumos.Plăcintă cu mere şi gutuiIngrediente (pentru 20 porţii)pentru umpluturăkg mere şi gutui 150 g unt 150 g zahăr 1 plic zahăr vanilat o linguriţă coajă de lămâie 50 g nucă tocată măruntpentru aluat150 ml iaurt 400 g făină 1 pachet praf de copt o linguriţă coajă de lămâie 400 g zahăr 1 pachet zahăr vanilat 4 ouă 4-5 linguri ulei1. Merele şi gutuile se spală, se curăţă de coajă şi se rad. Se presară cu zahăr, se pun într-o cratiţă şi se călesc în unt, la foc potrivit, până dispare tot sucul din cratiţă. Se lasă să se răcească şi se aromează cu zahăr vanilat şi coajă de lămâie. 2. Între timp, se prepară aluatul. Se bat 3 gălbenuşuri cu un ou întreg şi 250 g zahăr, apoi se adaugă coaja de lămâie, uleiul, în porţii mici, iaurtul şi făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 40-50 minute. 3. Cu 10 minute înainte de a fi gata se adaugă fructele călite şi albuşurile rămase bătute spumă cu 150 g zahăr şi zahărul vanilat.Deasupra se presară nuca tocată mărunt.Sursa foto: Shutterstock