► Ingrediente Pentru aluat: ►200 g unt ►200 g zahăr brun ►350 g făină ►100 g nucă măcinată ►un praf sare ►un kg prune
Pentru umplutură:
►100 g unt ►un plic zahăr vanilat ►o linguriță scorțișoară ►coaja de la o lămâie ►o lămâie ►3-4 linguri zahăr ► Preparare:
1. Se cerne făina, se adaugă nuca măcinată, untul, sarea, zahărul și se frământă bine. Se lasă aluatul la rece în frigider. 2. Separat, se spală și se curăță prunele de sâmburi. Se topește untul, se călesc prunele cu zahărul. Se adaugă zeama și coaja de lămâie și, la final, zaharul vanilat. 3. Se ia aluatul și se dă pe răzătoarea mare. Se așază un strat de aluat ras, unul de prune etc. Se presară scorțișoară și, la final, un alt strat de aluat. Se presară zahăr brun şi se coace până se rumeneşte frumos.
Plăcintă cu mere şi gutui
Ingrediente (pentru 20 porţii) pentru umplutură
kg mere şi gutui 150 g unt 150 g zahăr 1 plic zahăr vanilat o linguriţă coajă de lămâie 50 g nucă tocată mărunt pentru aluat
150 ml iaurt 400 g făină 1 pachet praf de copt o linguriţă coajă de lămâie 400 g zahăr 1 pachet zahăr vanilat 4 ouă 4-5 linguri ulei
1. Merele şi gutuile se spală, se curăţă de coajă şi se rad. Se presară cu zahăr, se pun într-o cratiţă şi se călesc în unt, la foc potrivit, până dispare tot sucul din cratiţă. Se lasă să se răcească şi se aromează cu zahăr vanilat şi coajă de lămâie.
2. Între timp, se prepară aluatul. Se bat 3 gălbenuşuri cu un ou întreg şi 250 g zahăr, apoi se adaugă coaja de lămâie, uleiul, în porţii mici, iaurtul şi făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 40-50 minute. 3. Cu 10 minute înainte de a fi gata se adaugă fructele călite şi albuşurile rămase bătute spumă cu 150 g zahăr şi zahărul vanilat.
Deasupra se presară nuca tocată mărunt.
Sursa foto: Shutterstock