Cuptorul electric este tot mai apreciat și folosit pentru prăjiturile de casă sau pentru rețetele delicate de patiserie. Cu ajutorul cuptorului electric poți seta exact temperatura necesară, astfel încât prăjiturile să nu se ardă. Este important să știi la ce temperatură se coace checul în cuptorul electric sau altă prăjitură mai pretențioasă, dacă temperatura nu este indicată în rețetă.
Cuprins
Cuptorul electric are numeroase avantaje în bucătărie și numeroase funcții care sunt ușor de folosit. Cu el poți pregăti prăjituri pretențioase și aluaturi foarte pufoase, fără teama că se mai ard sau că se usucă prea mult.
Iată câteva trucuri utile pentru un chec reușit și mai ales detalii importante despre modul în care poți seta temperatura ideală la care se coace checul în cuptorul electric.
Cuprins
Checul – o mică istorie
Se pare că acest desert pufos și aerat a fost inventat în Marea Britanie, cu toate că existau anumite prăjituri similare și în țările din nord precum Suedia sau Danemarca.
În Anglia, este o prăjitură deosebit de apreciată și servită la ceai. Numele ei tradițional este pound cake, deoarece în primele rețete populare se folosea câte un pound din fiecare ingredient de bază: făină, zahăr, unt și ouă. Checul englezesc a fost de la bun început copt în formele în care se făcea și pâinea, iar prima rețetă de chec scrisă într-o carte de bucate datează în Marea Britanie din anul 1747.
Cu timpul, rețeta de chec a fost îmbunătățită cu noi ingrediente, cu arome de vanilie și cacao, cu bucăți de fructe, cu nuci sau cocos. Cofetarii iscusiți au înlocuit făina obișnuită cu făină bogată în afânători, pentru a evita folosirea prafului de copt care, după cum susțin mulți bucătari, usucă prea mult aluatul de chec.
Trucuri utile pentru un chec reușit
Făina, ouăle și uleiul trebuie să fie la temperatura camerei.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare sau cu un praf de zahăr pudră pentru a ieși foarte pufoase.
Zahărul se adaugă treptat și se mixează foarte bine cu albușurile, pentru a obține o bezea sticloasă care de fapt este baza checului. Fără această bezea fină și tare, aluatul de chec nu va crește pufos.
Dacă se adaugă cacao, acest ingredient se cerne odată cu făină și cu praful de copt.
Compoziţia de chec se pune în forme fără să depăşească trei sferturi din capacitatea vasului, pentru a avea loc să crească.
În timpul coacerii nu trebuie deschis cuptorul, decât dacă este indicat în reţetă pentru a adăuga anumite topinguri (fructe sau nuci)
Aluatul se încearcă dacă este copt cu o scobitoare sau lama unui cuţit. Acestea trebuie să iasă curate.
Pentru a scoate ușor checul din tăvi, este important ca acestea să fie bine unse cu unt sau tapetate cu hârtie pentru copt.
În cazul în care checul s-a ars la suprafaţă, fără să fie copt la interior, se acoperă cu o foaie de copt unsă bine cu unt și se mai lasă la copt în medie 10 – 15 minute.
Praful de copt este inclus în multe rețete de chec. Atenție, însă, la cantitatea de praf de copt pe care o folosești pentru acest desert. La fiecare kilogram de făină folosit la aluat se adaugă 20 de grame de praf de copt.
La ce temperatură se coace checul în cuptorul electric
Cine folosește mai nou cuptorul electric a observat nu doar ușurința cu care poate seta temperatura cea mai bună sau temperatura indicată în rețetă, ci și faptul că acesta coace mai rapid prăjiturile și aluaturile decât cuptorul pe gaze.
În general, prăjiturile cu aluat consistent se coc la 180 de grade Celsius în cuptorul electric. Dar temperatura diferă de grosimea aluatului și de ingredientele folosite.
Așadar, temperatura la care se coace checul în cuptorul electric este cuprinsă între 180 și 200 grade Celsius, în funcție de mărimea tăvilor și de cantitatea de aluat din tavă. Checurile de mărime medie necesită 25 – 30 de minute de coacere, iar checurile mari, făcute în tăvi de cozonac, necesită în medie 40 – 50 de minute de coacere în cuptorul electric.
Alte prăjituri cu aluat subțire precum tartele sau pandișpanul se pot coace la o temperatură cuprinsă între 160 și 180 de grade Celsius, timp de 30 – 40 de minute.
Cea mai rapidă rețetă de chec cu cacao
Rețeta de chec din 5 ouă, 250 grame de făină și 250 grame de zahăr este una dintre cele mai simple și populare rețete de chec. Ea poate fi încercată și de începători fără teamă să dea greș. Trucul de bază este să bați foarte bine albușurile, iar cuptorul electric să fie preîncălzit.
Ingrediente
- 5 ouă mari
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 150 ml ulei
- 1 linguriță praf de copt
- 2 lingurițe cacao
- 1 cană făină (250 gr)
- 1 cană zahăr (250 gr)
- Esență de vanilie/rom
Mod de preparare
- Se separă ouăle, albușurile se bat spumă cu un praf de sare și se adaugă treptat zahărul până devin lucioase. Se adaugă și gălbenușurile unul câte unul și se mixează ușor până se încorporează în compoziție.
- Se adaugă zahărul vanilat, esența de vanilie sau rom și se amestecă ușor, apoi se adaugă uleiul treptat, iar la sfârșit făina amestecată cu praful de copt și se mixează până se obține o compoziție omogenă.
- Aluatul obținut se împarte în două părți. Cacaua se diluează cu puțină apă călduță și se toarnă peste o parte de aluat. În două tăvi mici de chec tapetate cu hârtie de copt se pune aluatul alternativ cu lingura din cele două culori.
- Se coc cele două checuri la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de 40 de minute. După ce s-au răcit checurile, se presară puțin zahăr pudră deasupra lor pentru un aspect mai delicios.
Chec cu lămâie
O altă rețetă clasică de chec este aceea cu lămâie, checul având o aromă foarte fină și delicioasă. Este un chec ușor și fin, cu o compoziție aerată care se coace rapid la cuptorul electric, în medie timp de 25 – 30 de minute.
Ingrediente:
- 5 ouă
- 1 praf sare
- 12 linguri zahăr
- 2 pliculețe zahăr vanilinat
- 1 lingură esență de vanilie
- 12 linguri ulei
- 2 linguri zeama de lămâie
- 1 lămâie – doar coajă
- 15 linguri făina
- 1 plic praf de copt
Mod de preparare
- Se separă albușurile de gălbenușuri și apoi se bat spumă cu mixerul, presărând un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilinat și se mixează până când se obține o bezea consistența.
- Peste bezeaua obținută se adaugă treptat gălbenușurile, mixând după fiecare gălbenuș adăugat. După ce se încorporează gălbenușurile se adaugă uleiul, esența de vanilie, zeama și coaja de lămâie și se mixează totul la viteză mică.
- Făina și praful de copt se amestecă și se adaugă treptat peste compoziția de chec.
- Se toarnă compoziția obținută în tăvile de chec tapetate cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit. Se coc checurile pentru 25 de minute, la foc mic.
- Pentru decor se folosește un sirop de lămâie obținut dintr-o lingură de zahăr pudră, o linguriță de esență de vanilie, o lingură de zeamă de lămâie și două linguri de apa. Se însiropează checurile și apoi se pudrează cu zahăr pudră. Se așteaptă 30 de minute înainte de a fi tăiate.
Chec cu cireșe/caise la cuptorul electric
Iată o rețetă simplă de chec cu fructe, recomandată în mod deosebit pentru cireșe, caise sau pere, adică pentru tipuri de fructe moi, dar puțin zemoase.
Ingrediente
- 6 ouă
- 10 linguri zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 5 linguri ulei
- 12 linguri făină
- 1 plic praf de copt
- 50 gr unt
- Caise/cireșe fără sâmburi tăiate în jumătăți
Mod de preparare
- Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat spumă cu un praf de sare. Se obține o bezea sticloasă peste care se toarnă treptat zahărul tos și zahărul vanilinat, mixând pentru a obține o bezea consistentă.
- Se adaugă rând pe rând gălbenușurile, iar mai apoi uleiul și untul topit.
- Se adaugă treptat făina și praful de copt, iar după ce am încorporat toate ingredientele se toarnă aluatul obținut în 2 tăvi de chec care au fost tapetate cu hârtie de copt.
- Se introduce tăvile în cuptorul preîncălzit, se coc checurile la 180 de grade Celsius și se urmărește aluatul până începe să formeze o crustă ușor aurie.
- Când aluatul a format crustă, se scote checurile și se decorează cu felii de caise sau cu jumătăți de cireșe. Apoi se pun din nou la cuptor checurile pentru încă 30 de minute la foc mic.
- Se scot, se lasă să se răcorească și se pudrează ușor cu zahăr pudră.
Chec cu mere
O altă rețetă deosebit de populară este cea de chec cu mere, un chec foarte aromat și parfumat și mai puțin uscat decât clasicul chec de vanilie.
Ingrediente:
- 4 mere
- 250 g zahăr
- 2 ouă
- 2 lingurițe scorțișoară
- un plic zahăr vanilat
- 200 ml ulei
- 250 g făină
- 1/2 plic praf de copt
- 50 ml rom
Mod de preparare
1. Merele se curăță, se taie cubulețe și se pun la macerat cu 100 g zahăr și cu romul.
2. Se lasă 15 minute, apoi se adaugă ouăle, zahărul rămas, scorțișoara, zahărul vanilat și uleiul.
3. Se amestecă făina cu praful de copt și se adaugă, apoi, în compoziția de mai sus. Se toarnă aluatul în tava de copt.
4. Se coace timp de 50 – 60 de minute în cuptorul electric sau până când trece testul scobitorii.
foto: ProfiMedia Images
Ultima modificare august 16, 2024 11:47 am