350 g orez; 350 ml apă; 4 linguri oţet de orez; 3 linguri zahăr; 2 linguriţe sare; 2 linguri vin dulce (Porto, Xeres); 200 g file de doradă; 200 g file de ton; 200 g fie de somon; 2 linguriţe wasabi pudră (condiment japonez)
Spală orezul foarte bine. Fierbe-l un sfert de oră, apoi lasă-l acoperit 10 minute. Amestecă într-un bol oţetul cu sare, zahăr şi vin, apoi toarnă amestecul peste orez şi amestecă bine. Lasă să se răcească. Între timp, taie peştele fâşii subţiri. Amestecă pudra de wasabi cu puţină apă, cât să capete consistenţa muştarului. Umezeşte-ţi mâinile şi formează «chifteluţe» ovoidale de orez, de lungimea fâşiilor de peşte. Unge-le cu wasabi şi acoperă fiecare buletă cu peşte. Aşază sushi pe o farfurie, acoperă-le cu folie din plastic şi ţine la rece. Serveşte sushi cu felioare de ghimbir marinat în oţet.
Foto: Shutterstock