Sfaturi de la specialist: Cum să prepari un grătar sănătos şi delicios

.

Se apropie weekendul şi mulţi dintre noi se vor relaxa lângă un grătar fumegând. Iată care sunt sfaturile specialistului pentru a obţine preparate delicioase şi mai sănătoase.

Grătar sănătos din carne proaspătă

„Cel mai sănătos grătar se obţine dacă foloseşti carne cât mai proaspătă, şi dacă e posibil, de la animale crescute cât mai natural cu putinţă”, spune Mădălin Simion, Brand Consultant La Cuţitul Iscusit şi gurmand la Wine and Knives. El ne sfătuieşte să alegem animale crescute în curte.
Dacă îţi place carnea de porc, o opţiune mai sănătoasă este porcul mangaliţa, care e crescut în libertate. Carnea lui conţine acizi graşi nesaturaţi, asemănători cu cei din peşte sau din uleiul de măsline.

Mititeii şi cârnaţii, preferaţii românilor. Care sunt cei mai gustoşi

Mădălin Simion spune că românii consumă orice tip de preparat pentru grătar: hamburgeri, mititei, carne marinată sau afumată, pastrămi. Însă pe primele locuri în topul preferinţelor sunt mititeii şi cârnăciorii.
Specialistul La Cuţitul Iscusit ne spune care este secretul unor mititei gustoşi şi suculenţi: „Pentru ca micii să rămână zemoşi şi să nu se usuce pe grătar, trebuie neapărat să foloseşti zeama de oase în prepararea lor. Zeama de oase se obţine prin fierberea oaselor de vită până când se topeşte măduva şi se obţine o zeamă lipicioasă, oarecum asemănătoare cu zeama pe care o făcea mama pentru piftie.
Pe lângă micii clasici, din combinaţii de porc, vită şi oaie, Mădălin ne recomandă să încercăm micii din pui, care sunt „o adevărată revelaţie”.
Din carne de pui se pot face şi cârnaţi delicioşi. Dacă nu îţi plac cei din oaie, vită sau porc sau dacă ţii o dietă fără grăsimi, poţi încerca fără griji cârnaţii de pui, dar şi cârnaţii tradiţionali din carne de curcan cu usturoi, care se găsesc doar La Cuţitul Iscusit.

Greşeli la grătarul de weekend

Dar cele mai gustoase produse nu sunt de ajuns pentru a obţine un grătar perfect. Mădălin Simion ne spune care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac amatorii de grătare: „Probabil că cea mai des întâlnită greşeală când vine vorba de grătarele de weekend este faptul că nu se lasă carnea să ajungă la temperatura mediului ambiant înainte de a fi pus pe foc şi se foloseşte ca atare, direct scoasă din frigider, adică foarte rece.
Specialistul spune că e foarte important ca bucata de carne să nu fie foarte rece, astfel încât să poată ajunge rapid la temperaturi înalte – altfel se usucă şi îşi pierde suculenţa.
Altă greşeală pe care am remarcat-o este apăsarea fripturilor pe grătar cu furculiţa, care nu face altceva decât să diminueze suculenţa cărnii, aceasta pierzându-şi din savoare”, mai spune Mădălin.
El ne recomandă să scoatem carnea din frigider cu o oră înainte de o pune pe grătar, să o condimentăm bine, apoi să o punem pe grătarul încins şi să o lăsăm până când formează o curstă pe fiecare parte. “E indicat să întoarcem friptura de cel puţin două ori pe fiecare parte”, încheie specialistul.

Tu ce trucuri cunoşti pentru un grătar mai gustos?
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton