Iată câteva sfturi practice, care vă vor ajuta să păstraţi conservele mai mult timp, să calculaţi cantităţile de ingrediente necesare corect şi să vă puteţi bucura în voie de bunătăţile din cămară.
Testează dacă dulceaţa e gata
Se înmoaie o lingură sau spatulă din lemn în siropul care fierbe, apoi se lasă să se scurgă pe o farfurie ultimele 3-4 picături. Dacă picăturile căzute rămân rotunde precum mărgelele, atunci siropul este destul de închegat. Se ia compoziţia de pe foc şi se lasă la răcit.
Sau
Se pun câteva picături într-un pahar cu apă rece. Dacă siropul nu se împrăştie în apă, ci pică pe fundul paharului sub formă de bobiţe, atunci dulceaţa este gata.
Sterilizare borcane
Dacă nu vreţi să distrugeţi în totalitate vitaminele din dulceţuri, puteţi renunţa la bain marie. Dulceţurile se pot steriliza şi fără fierbere. După ce turnaţi dulceaţa fierbinte în borcanele spălate cu apă fierbinte şi uscate, se închid ermetic cu capace înfiletate şi se întoc invers. Se lasă să stea pe capac câteva minute.
O altă metodă pentru a păstra conservele mai mult timp este cea fără foc, prin infăşurarea borcanelor, imediat după înfiletarea capacelor, într-o pătură sau prosoape de bucătărie groase. Borcanele se lasă să stea aşa peste noapte, apoi se depozitează la loc răcoros şi uscat.
Timpul de sterilizare
Diferă de la o legumă la alta, dar este în general de 20-30 de minute. Mâncărurile conservate la borcan se sterilizează pentru circa 30 de minute, ca și conservele în ulei sau bulionul. Și capacitatea recipientelor influențează durata de sterilizare, borcanele sub 500 de mililitri având o durată de sterilizare cu 10 minute mai mică.
Sarea
Cea mai bună sare pentru murături este sarea grunjoasă. Evitați sarea iodată (iodul din sare inmoaie murăturile).
Zahărul gelifiant
Este un zahăr special, care conţine pectină, substanţa care încheagă gemurile şi dulceţurile. Fructele au, în mod natural, cantităţi diferite de pectină, de aceea, unele dulceţuri au nevoie de un supliment de pectină, pentru a se lega. Raportul care urmează denumirii (1:1, 2:1 sau 3:1) indică proporţia în care trebuie să adăugăm fructele (o parte fructe şi una zahăr, două părţi fructe şi una zahăr, respectiv trei părţi fructe şi una zahăr).
Măsuri pe înţelesul tuturor
Zahăr:
1 lingură = 30 grame
1 pahar = 200 grame
1 linguriţă = 5 grame
1 ceaşcă = 120 grame
Sare:
1 lingură = 30 grame
1 linguriţă = 10 grame
1 ceaşcă = 120 grame
Ulei:
1 pahar = 245 ml
1 linguriţă = 3,5 ml
1 ceaşcă = 55 ml
Foto: Shutterstock