Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultură arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Maiaşii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din pădurile tropicale
tropicale pentru a-i cultiva.
Ei recoltau, fermentau, prăjeau şi măcinau seminţele de cacao pentru a le transformă într-o pastă. Această pastă era amestecată cu apă, ardei iuţi şi făină de porumb pentru a crea o băutură spumoasă şi condimentată, de ciocolată. Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie, deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc.
Deşi în trecut ciocolata nu era foarte apreciată, pentru că nu se ştia cum se prepară boabele de cacao, încetul cu încetul ciocolata a devenit o adevărată delicatesă. În prezent, ciocolata este produsă în milioane de forme şi sortimente. Ceea ce a început prin a fi o băutură iute şi amară folosită în procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.
În cele ce urmează veţi afla trucuri de preparare a ciocolatei şi câteva reţete delicioase cu ciocolată, atât de post cât şi „de dulce”.
Cum topim ciocolata?
Ciocolata poate fi topită atât la cuptorul cu microunde cât şi la bain-marie. Sunt câteva chestiuni fundamentale de care trebuie să ţineţi cont atunci când topiţi ciocolata: Ciocolată trebuie tăiată în bucăţi egale, astfel încât să se topească uniform; Evitaţi contactul cu apa, asiguraţi-vă că recipientele şi ustensilele care intră în contact cu ciocolata sunt uscate; Topiţi ciocolata la foc mic, că să nu se creeze cocoloaşe; Amestecaţi frecvent cu o spatulă din plastic ciocolată care începe să se topească.
Iată o bunătate de desert cu ciocolată, uşor de preparat şi foarte gustos.
Cheesecake cu ciocolată
Ingrediente
24 de biscuiţi cu cacao, zdrobiţi ¼ ceaşca de unt sau margarină, topită 200 de grame de cremă de brânză (Philadelphia sau altceva, pot fi şi combinate)
1 ceaşca de zahăr 2 linguri de făină 1 plic de zahăr vanilat 200 de grame de ciocolată de menaj, topită 4 ouă ½ ceaşca de afine (opţional)
Preparare
Preîncălziţi cuptorul la 170 de grade C. Amestecaţi firimiturile de biscuiţi cu untul; puneţi pe fundul unei tăvi de 22 x 12 cm şi apăsaţi, tava trebuie să aibă hârtie de copt. Lăsaţi la cuptor pentru 10 minute.
Amestecaţi cu mixerul cremă de brânză cu zahărul, făină şi zahărul vanilat, până ce se omogenizează. Adăugaţi ciocolată topită şi amestecaţi bine. Puneţi ouăle, unul câte unul, şi amestecaţi cu mixerul la viteză mică până ce se omogenizează. Turnaţi peste crustă din biscuiţi.
Lăsaţi la cuptor pentru 45 de minute până când centrul prăjiturii este aproape gata. Lăsaţi să se răcească şi puneţi la frigider pentru 4 ore. Folosiţi folia sau hârtia de copt pentru a scoate prăjitura din cuptor. Puneţi pe deasupra afinele.
Chiar dacă este post, tot va puteţi delecta cu nişte preparate care conţin ciocolată. Iată câteva idei:
Prăjitură cu ciocolată
Ingrediente
1 ½ ceaşca de făină 1 ceaşca de zahăr alb ¼ ceaşca de cacao 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu ½ linguriţă de sare 1/3 ceaşca de ulei vegetal 1 plic de zahăr vanilat 1 linguriţă de oţet 1 ceaşcă de apă
Preparare
Preîncălziţi cuptorul la 175 de grade C, ungeţi o tavă pentru cuptor (22 x 12 cm). Compoziţia poate fi pusă şi în forme pentru brioşe. Amestecaţi făină, zahărul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Adăugaţi uleiul, zahărul vanilat, oţetul şi apa. Apoi omogenizaţi până devine o cremă.
Puneţi în tavă şi lăsaţi la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. După ce se coace, scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcească.
Ciocolată caldă Ingrediente
2 ½ ceşti de lapte de soia 3 linguri de zahăr alb 3 linguri de cacao ½ linguriţă de sare ½ linguriţă de zahăr vanilat scorţişoară măcinată, după gust boia de ardei iute, după gust
Preparare
Puneţi laptele de soia, zahărul, pudra de cacao, sarea, zahărul vanilat, scorţişoară şi boia de ardei iute într-un ibric şi fierbeţi la foc mediu. Luaţi de pe foc şi bateţi cu telul până ce face spumă. Se serveşte imediat.
Trufe de ciocolată Ingrediente
¾ ceaşcă de alune cajou (sau alt fel de alune, fără coajă) ¾ ceaşca de apa rece 450 de grame de ciocolată neagră pudră de cacao (pentru aprox. 50 de trufe)
Preparare
Puneţi alunele cajou şi apa rece într-un blender, la viteză mare, pentru 1-2 minute. Luaţi resturile de alune de pe marginile blenderului, puneţi-le în blender şi amestecaţi până ce devine cremoasă compoziţia. Între timp, topiţi ciocolata la bain-marie.
Lăsaţi ciocolată să se răcească până ajunge la o temperatură confortabilă pentru manevrat şi incorporaţi cremă de alune cajou (aveţi grijă să nu amestecaţi prea repede că să nu creaţi bule de aer).
Lăsaţi crema obţinută la frigider pentru 2 ore. Formaţi bile din cremă scoasă de la frigider, daţi prin pudra de cacao şi depozitaţi în frigider. Află şi alte 1.893 reţete cu ciocolată pe Gustos.ro!