Celebrul jurnalist, scriitor și realizator de televiziune Radu Anton Roman (19.08.1948 – 29.08.2005) a cochetat și cu domeniul gastronomic în scurta sa viață de 57 de ani. În 1998, a publicat una dintre cele mai importante lucrări ale gastronomiei românești “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia). Între anii 2001 – 2005, a realizat pentru PRO TV emisiunea cu profil culinar “Bucătăria lui Radu”.
Pentru că ne aflăm în toiul postului, vă prezentăm una dintre rețetele sale speciale pentru această perioadă. O rețetă pe cât se simplă, pe atât de delicioasă: sarmale de post.
Ingrediente
1 varză murată
3 cepe
1 pahar untdelemn
Piper boabe
100 g prune uscate (sau stafide, ciuperci, felii de măr uscate)
Două cepe se toacă și se călesc în ulei. Se sting cu orez și apă, se condimentează cu sare și piper măcinat și se lasă să fiarbă câteva minute. Varza se spală bine. Se pregătesc 10-15 foi de varză mari, iar restul verzei se toacă fideluță. Morcovul se dă pe răzătoare. Prunele se toacă mărunt și se adaugă peste orezul fiert. Se unge o cratiță mare cu ulei, se umpu sarmalele și se așează în cratiță împreună cu varza tocată și morcovul ras. Peste sarmale se pune un sos făcut din cea de-a treia ceapă călită în ulei, cu boia, piperul boabe și bulionul. Se pune cratița acoperită în cuptor, pentru circa 1 oră.