Rubarba este o apariţie recentă pe tarabele din România, în ciuda faptului că este o plantă indigenă, care creşte cu preponderenţă în zona Ardealului. Iată câteva informaţii utile şi o reţetă gustoasă de prăjitură.
Folosite în China de mii de ani ca laxativ natural, tulpinile de rubarbă sunt ideale pentru deserturi răcoroase de vară, de obicei în combinaţie cu căpşuni.
Deşi este de obicei folosită la deserturi, rubarba poate fi consumată şi murată sau sub formă de suc de fructe, alături de căpşuni sau banane.
Datorită efectului laxativ, rubarba a fost folosită din timpuri străvechi ca un medicament, atât în China, cât şi în unele state Europene sau arabe.
Deşi nu există studii concludente în această privinţă, rubarba a fost folosită în diete şi pentru reducerea nivelului glucozei din sânge.
Ce trebuie să ştiţi despre această plantă este că frunzele conţin o serie de toxine şi nu trebuie consumate alături de tulpini.
Placinta cu rubarba si capsuni
Ingrediente pentru 4-6 porţii
Pentru umplutură
600 g rubarbă
400 g căpşuni
Sucul de la o lămâie (sau lime)
100 g zahăr
3 linguriţe amidon
Un praf de sare
Pentru crustă
200 g făină
1 linguriţă praf de copt
3 linguriţe zahăr foarte fin (nu pudră)
3 linguriţe de zahăr brun (preferabil demerara-de trestie)
Zeama de la o lămâie
120 g unt (jumătate de pachet)
Esenţă de vanilie
Scorţişoară după gust
Mod de preparare
Pentru început trebuie menţionat faptul că rubarba este o plantă relativ acrişoară şi de aceea puteţi adăuga oricând zahăr suplimentar, dacă simţiţi nevoia de un desert mai dulce.
Tocaţi tulpinile cubuleţe şi tăiaţi căpşunile în patru.
Amestecaţi făina cu praful de copt, zahărul şi zeama de la o lamaie. Eparat amestecaţi untul topit în prealabil cu vanilia şi scorţişoara. Turnaţi amestecul aromat peste făină şi pasaţi cu o furculiţă până obţineţi bucăţi mari şi mici de aluat.
Încălziţi cuptorul la 190 grade (mediu)- treapta 5 pentru cele cu gaz.
Puneţi toate fructele şi rubarba într-un castron, împreună cu zahărul, sarea şi amidonul şi adăugaţi zeama de lămâie. Puneţi amestecul într-o formă de prăjitură sau tavă pentru tort.
Acoperiţi fructele cu amestecul de cocă sfărâmicioasă (crumble) şi introduceţi la cuptor pentru 40-50 minute, sau până se rumeneşte deasupra.
Serviţi plăcinta caldă sau la temperatura camerei. Puteţi adăuga ingheţată sau frişcă, după gust.
Poftă bună!
Foto: Northfoto
Ultima modificare septembrie 23, 2022 11:55 am