Vezi câteva rețete de roșii uscate la soare și alte legume care pot fi supuse aceluiași procedeu pentru o mai bună păstrare pe termen lung și pentru menținerea aromei delicioase.
Cum faci roșii uscate la soare
Roșiile uscate la soare sunt delicioase și pline de vitamine și sezonul lor abia începe, deci poți perfecționa rețeta de legume uscate la soare în această vară, pentru o iarnă plină de vitamine șl savoare cu gust mediteraneean.
Indiferent de metoda de deshidratare a legumelor, fie ele roșii sau altele, există câțiva pași care trebuie urmați. Iată cum să faci chiar tu, acasă, roșii uscate la soare:
Curăță bine și taie roșiile pe jumătate
Decupează cotoarele și partea tare din fiecare jumătate de roșie
Dacă roșiile sunt lungi (prunișoare), se pot tăia chiar și în sferturi
Scoate semințele cu o linguriță, pe cât posibil fără să înlături și pulpa roșiilor
Opțional: amestecă busuioc, oregano, cimbru și sare și aplică deasupra fiecărei bucăți de roșie
Pentru roșii uscate la cuptor (aproximativ 12 ore)
Unge câteva tăvi mari de cuptor și tapetează cu hârtie de copt
Aranjează fiecare jumătate sau felie de roșie cu partea tăiată în sus
Nu folosi folie de aluminiu, deoarece acidul din roșii va reacționa cu folia de metal
Aprinde cuptorul la temperatură foarte joasă, circa 76 grade Celsius (170 grade Fahrenheit)
Lasă roșiile să se coacă circa 3 ore, cu ușa cuptorului deschisa
După 3 ore, apasă cu palma sau cu o spatulă fiecare bucată de roșie
Continuă procedeul, rotind din când în când și presând roșiile până se usucă de tot.
Pentru roșii uscate în deshidrator (aproximativ 8 ore)
Pune feliile de roșii direct în tăvile deshidratorului
Setează temperatura la circa 60 de grade Celsius
După circa 4-5 ore, întoarce roșiile și presează-le cu o spatulă
Pentru roșii uscate la soare după rețeta originală (aproximativ 3 zile)
Pune roșiile cu fața tăiată în jos pe tăvi din lemn, cu grătar de nailon pe toată suprafața, pentru aerisire
Acoperă tăvile pline de roșii cu plasă de protecție specială sau tifon
Pune tăvile deasupra solului, în plină lumina soarelui, pe cărămizi sau alte suprafețe care permit aerisirea pe sub tavă
După o zi și jumătate, întoarce roșiile cu fața tăiată în sus și lasă din nou la umiditate scăzută și căldură puternică
Roșiile se vor usca în ritm diferit unele de altele și pot mucegăi sau se pot întări dacă nu sunt adunate la timp de pe tăvi. O supraveghere atentă te poate scuti de aruncarea a jumătate din lot. De asemenea, depozitarea în borcane cu ulei poate salva roșiile încă umede să-și pătreze integritatea și să nu se strice.