Reţete tradiţionale româneşti de Crăciun scârboase

.

Multe dintre reţetele noastre tradiţionale de Crăciun implică organe, intestine şi chiar sânge. Deşi sunt delicioase şi le mâncăm cu drag, puţini dintre tinerii de la oraş mai ştiu că produsele tradiţionale de Crăciun implică procedee sau ingrediente scârboase. Iată câteva reţete tradiţionale româneşti de Crăciun scârboase.

Lebar și sângerete

Deşi poate că nu vi se par scârboase, atât lebărul, cât şi sângeretele se prepară din părţi mai puţin folosite de la porc (de exemplu plămânii sau sângele), ceea ce pentru unii oameni poate părea scârbos. În plus, ambele se toarnă în maţe, ceea ce iarăşi poate stârni reacţii adverse stomacurilor mai sensibile.

Ingrediente pentru lebăr:

► un ficat de porc
►un plămân de porc
►500 g slănină de porc
►un maț gros de la porc
►sare grunjoasă
►piper negru măcinat și boabe
►2-3 frunze foi de dafin

Ingrediente pentru sângerete:

►un kg plămâni și slănină
►350 g pâine
►sânge de porc
►sare
►piper boabe și măcinat
►2 cepe
►cuișoare
►un maț gros de la porc
1. Pentru lebăr, se spală bine ficatul și plămânul în apă rece, se curăță, dacă este nevoie, și se lasă 2-3 ore în lapte dulce. Se scot din lapte și se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce se formează spuma, se curăță de câte ori este nevoie și se condimentează cu piper, sare și dafin. După ce au fiert, se scot în sită, se scurg și apoi se dau prin mașina de tocat împreună cu grăsimea.
2. Se spală și se curăță bine mațul gros și apoi se lasă să stea într-un bol cu un praf de bicarbonat și o lingură de sare. Se scurge bine și se umple cu compoziția. Se strânge la capete și apoi se fierbe în apa în care au fost făcute organele. După ce a fiert, se scoate, se scurge și se ține la presat. Se servește ca aperitiv.
3. Pentru sângerete, se spală bine plămânii și se pun să fiarbă. Se curăță de spumă cât este nevoie. După ce au fiert, se scot, se pun în sită, se scurg și se taie. Se amestecă cu slănină tăiată cubulețe. Pâinea se taie cubulețe, se stropește cu grăsime și cu sare și se coace în cuptor. Ceapa se toacă mărunt și se călește 2-3 minute.
4. Se pun toate într-un bol, se toarnă sângele, se adaugă sare și piper și se introduc în mațul gros, gata spălat și curățat. Se fierbe în apă cu sare, piper și cuișoare. Se verifică, dacă a fiert, cu scobitoarea. Când zeama devine limpede, înseamnă că este gata. Se răcește, se usucă la rece și se servește ca aperitiv.

Caltabos cu orez

Caltaboşul este delicios la masa de Crăciun, cu hrean şi un pahar de vin rece, dar faptul că este turnat în intestinul gros al porcului poate fi o adevărată provocare pentru cei mai sensibili la procedee de gătit ce implică ingrediente scâboase.

Ingrediente:

1 kg amestec din ficat, inimă, rinichi şi bucăţi de carne de porc
4 cepe
200 g orez
1 maţ gros
1 foaie dafin
1 lingura untură
sare
piper, după gust

Mod de preparare:

1. Se pun la fiert, în apă rece cu sare, în vase diferite, organele, cu o foaie de dafin şi carnea. Se căleşte ceapa în untură şi se fierbe orezul.
2. După ce carnea şi organele au fiert, se dau prin maşina de tocat şi se amestecă apoi cu orezul şi ceapa.
Afla istoria retetelor de Craciun traditionale, de unde au venit, etimologie si alte detalii de aici.
Se potriveşte gustul de sare şi piper. Cu o linguriţă, se introduce umplutura în maţul gros şi, din exterior, se împinge carnea pe toată lungimea maţului. Se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune caltaboşul la fiert, 30 de minute.
3. Caltaboşul se poate servi cald, cu zeama în care a fiert, sau rece, ca aperitiv, alături de pastă de hrean sau hrean în oţet.

Poftă bună!

Citeşte mai departe şi vezi şi alte reţete tradiţionale româneşti de Crăciun scârboase, pe pagina următoare!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton