Învaţă să prepari un meniu complet cu spanac delicios, plin de vitamine şi minerale sănătoase. Vezi cum să faci câteva reţete cu spanac pentru weekend, de la aperitive, la fel principal şi desert.Aperitiv cu brânză și spanac► 500 g aluat franțuzesc► 5 ouă► 250 g telemea de oaie► 250 g spanac► 4 linguri smântână► sare► 2-3 linguri pesmet rumenit► 3 linguri nucă măcinată► un gălbenuș pentru uns► pătrunjel pentru ornat1. Pentru început, se scoate aluatul de la congelator și se lasă două-trei ore să se dezghețe treptat, la temperatura camerei.2. Separat, se alege spanacul, se spală și se opărește în apă cu sare. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute, apoi se scoate cu spumiera în sită să se scurgă.3. Într-un bol, se rade telemeaua de vacă și se amestecă cu ouăle bătute spumă. Se adaugă smântâna, nuca măcinată, spanacul tocat mărunt și sarea. Dacă este prea moale, se întărește cu pesmetul rumenit.4. Se încinge cuptorul și se tapetează tava cu hârtie de copt. Se întinde aluatul și se toarnă umplutura. Se rulează și se aşază în tavă. Se unge cu ou bătut pe toată suprafața și apoi se coace la 120°C. Se servește ornată cu frunze de pătrunjel.Sursa foto: ShutterstockTerină cu somon şi spanacPENTRU 4 PERSOANE - PREPARARE: 45 MINUTE - COACERE: 40 MINUTE► 600 g somon proaspăt ► 4 albuşuri de ou ► 400 g frunze de spanac congelat ► 100 ml smântână ► piper alb ► sare►Se dezgheaţă spanacul la temperatura camerei. Se dau bucăţile de somon prin maşina de tocat carne.► Se pun albuşurile de ou şi smântâna într-un castron, apoi somonul tocat, se asezonează cu sare şi piper şi se bate cu telul până se obţine o cremă groasă.► Se acoperă forma de copt cu folie de plastic. Se creează un inel din frunzele de spanac, iar partea din mijloc se umple cu amestecul din somon.► Se înfăşoară întreaga formă în folie de plastic şi se dă la cuptor, pe baie de aburi, la 80 grade C, pentru cca 35-40 de minute. Atenţie, apa nu trebuie să înceapă să fiarbă. Se răceşte şi se lasă la frigider peste noapte.Sursa foto: ShutterstockLasagna cu spanacIngrediente:► 20 foi lasagna► 2 kg spanac proaspăt► 2 legături ceapă verde► 100 g parmezan► sare► 2-3 ouă► 150 g brânză telemea► 2-3 lingurițe ulei de floarea-soarelui► 100 g smântână pentru gătit1. Se curăță spanacul şi se spală în5-6 ape. Se pune separat apă la fiert și se adaugă o linguriță de sare. În apa clocotită se adaugă spanacul și se lasă la foc mediu. După ce a fiert, se scoate cu spumiera în sită și se lasă să se scurgă. Zeama în care a fiert spanacul se lasădeoparte să se răcorească.2. Spanacul se pune într-un bol, se pasează cu blenderul, se adaugă ceapa verde călită în prealabil, telemeaua rasă pe răzătoarea mică și ouăle. Dacă mai este nevoie, se adaugă un praf de sare și se amestecă bine.3. Se unge o tavă cu unt sau cu ulei și se așază un strat de foi de lasagna fierte și scurse în prealabil, unul de spanac, și tot așa. Se adaugă o cană de zeamă în care a fiert spanacul, se presară un strat gros de parmezan și se bagă în cuptorul încălzit în prealabil. După ce s-a rumenit, se scoate, se taie și se servește ornată cu smântână.Sursa foto: ShutterstockPlăcintă cu spanacPentru aluat:►un pachet unt sau margarină►o linguriță sare►500 g făină►100 ml iaurt sau apă mineralăPentru umplutură:►5-6 ouă►200 g telemea de vacă►600 g spanac proaspăt sau congelat►o legătură de ceapă verde►pesmet pentru tapetat tava1. Se cerne făina într-un bol, se adaugă untul moale, sarea și apa minerală sau iaurtul. Se amestecă bine ingredientele și când au început să capete consistenţa unui aluat, se ia la frământat.2. Aluatul se pune în folie de plastic și se dă la frigider.3. Separat, se curăță spanacul, se spală bine în câteva ape și apoi se opărește. Se scoate în sită să se răcească și se toacă cu cuțitul. Se curăță ceapa, se toacă și se călește împreună cu spanacul.4. Se bat ouăle bine, se amestecă cu brânza rasă și cu spanacul călit. Se scoate aluatul şi se împarte în două părţi. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul. Prima bucată se aranjează în tava tapetată cu ulei și pesmet. Se adaugă umplutura, apoi se acoperă cu a doua foaie și se dă la cuptorul încins în prealabil, până se rumeneşte.Sursa foto: Shutterstock