Reţete raw: „Ciorbă de burtă” şi negrese fără foc

.

Cu siguranţă că vei fi tentată de preparatele gătite fără foc pe care revista Unica de iunie ţi le propune la rubrica ”reţete”, aşa că ţi-am pregătit mai multe delicii raw-vegane culese de la specialiste în domeniu.
Fiind o neiniţiată în stilul de viaţă raw-vegan, prima curiozitate pe care am avut-o când am discutat cu Ligia Pop, raw food chef, a fost legată de ceea ce presupune această alimentaţie şi cât de strictă este ea, de fapt. Pe scurt, mi-a explicat: ”Multă lume din România nu ştie ce înseamnă cu adevărat raw food şi o confundă cu 100% raw food, ceea ce nu se aplică la raw foodişti din întreaga lume, care adoptă fiecare un procent diferit de hrană vie, de la 60% în sus, foarte puţini consumând 100% raw food. Stilul acesta de viaţă nu este unul extremist, ci promovează consumarea unor cantităţi cât mai mari de mâncare în stare naturală, dar fiecare este liber să-şi aleagă proporţia dintre mâncarea raw vegan şi mâncarea vegană/vegetariană gătita.
Majoritatea raw foodiştilor consumă un procent de 60-80% crud şi restul de 20-40% mâncare gătită vegetariană/vegană, precum supe de legume, preparate făcute la slow cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C pe o periodă mai lungă, la aburi, la cuptor în vase de lut sau ceramică, într-un cuvânt cât mai natural posibil şi cât mai puţin procesat.” Dintotdeauna am fost învăţaţi că fructele şi legumele proaspete, hrana cât mai apropiată de natură este cea care face bine organismului, deci propunerile raw foodisţilor apar oarecum ca o nouă intrerpretare alimentară, din care fiecare este liber să aleagă ceea ce crede că I se potriveşte.
Mai departe, am vrut să aflu, din experienţa personală a Ligiei, ce se petrece când adopţi acest stil de viaţă: ”A fost uimitor să urmăresc schimbările din corpul meu, în funcţie de proporţia de crudităţi introdusă gradual. Transformările mari se realizează atunci când procentul de crudităţi diversificate se apropie de 90% şi mă refer aici la schimbări miraculoase realizate prin detoxifierea şi curăţarea organismului.  Aceleaşi schimbări le-am observat şi la mine, prin lipsa constipaţiei cât şi schimbări în ceea ce priveşte textura pielii şi claritatea ochilor. Celulita dispare ca prin minune, chiar de curând am citit că singura cale prin care poţi scăpa de ea este prin consumul mare de crudităţi. De asemenea părul şi unghiile devin mai sănătoase şi strălucitoare. Eu una am scăpat de durerile de ficat şi fiere care veneau ca bonus odată cu consumul preparatelor din carne, cât şi de starea de greutate fizică şi lipsă de energie, ce au fost înlocuite cu o stare de bine şi linişte sufletească.
Iată două dintre propunerile Ligiei, poţi citi mai multe pe www.ligiapop.com:
Ciorbă  de „burtă” din ciuperci
•    500 g de ciuperci pleurotus tăiăte fâşii
•    2 linguri de ulei presat la rece (nu de măsline fiindcă e amar câteodată)
•    4-5 căţei de usturoi
•    zeama de la o lămâie
•    100 g de caju crud sau migdale
•    2 litri de apă
•    1 lingură de sare de salină neiodată
•    Se dau toate în blender până totul devine precum laptele.
Varianta vegană gătită: Ciupercile se călesc la foc mic, împreună cu apa, uleiul şi usturoiul zdrobit. |ntre timp se prepară în blender laptele de caju. Dacă nu aveţi blender daţi caju-ul prin râşniţă şi după aceea mixaţi-l cu apă, folosind un robot de bucătărie sau mixer. Se adaugă peste ciupercile călite laptele de caju şi se serveşte. La final se mai poate adăuga zeama de lămâie, după gust.
Varianta raw vegană: Ciupercile feliate fâşii se lasă la marinat peste noapte cu usturoiul, uleiul şi zeama de lămâie. A doua zi, se prepară laptele de caju în care vom mai adăuga încă doi căţei de usturoi. Laptele fin (fără bucăţi de caju) se adaugă peste ciupercile marinate şi ciorba este gata. Opţional, puteţi adăuga mărar sau pătrunjel tocat.


Raw Brownies

Glazura de ciocolată:

2 căni cacao raw
2 căni apă
3 linguri unt de cacao
4 linguri miere
Am amestecat toate ingredientele cu un tel iar pentru a-mi uşura munca am pus bolul cu ingrediente peste alt bol cu apă caldă. Untul de cacao şi mierea s-au topit foarte repede şi glazura a fost gata intr-o clipă.

Compoziţia pentru brownie:

4 căni făină din seminţe de floarea soarelui decorticate
1/2 cană glazură de ciocolată
1 cană bucăţi de coji de portocale, scufundate în miere

Am preparat înainte portocalele ”confiate”, cum le numesc eu. Le-am tăiat în formă de pătraţele, am turnat apa caldă peste ele şi le-am lasat să stea în apă pentru o oră pentru a scăpa de gustul amar. Le-am scurs şi le-am amestecat cu miere pentru câteva ore.  Acestea se pot păstra într-un borcan în frigider timp de o săptămână. După aceea, am amestecat ingredientele împreună, am răsturnat compoziţia în două forme culinare, una rotundă şi una sub formă de stea.

Pentru decorare: fulgi de cocos, felii de migdale, stafide aurii, steluţe de anason, glazură de ciocolată, bobiţe de rodie

    
Vedete din Romania Vedete internationale