Crăciunul se apropie cu paşi repezi, mai sunt doar câteva zile până în Ajun. Iată câteva reţete de prăjituri de Crăciun. Vezi ce desert să pregăteşti familiei pentru masa festivă.Prăjitură marmoratăIngrediente:► 225 g unt ►225 g zahăr ►4 ouă►225 g făină ►3 linguri lapte►o fiolă subţire esenţă de vanilie►2 linguri cacaoPentru servit: ►10 prune din compot►200 ml frişcă ►100 g migdale1. Într-un vas, se freacă untul şi zahărul până ce devin o cremă spumoasă. Se adaugă apoi ouăle, unul câte unul, amestecând după fiecare. Se pun făina, vanilia şi laptele şi se amestecă.2. Aluatul se împarte în două şi într-una dintre părţi se pune cacao şi se amestecă.3. O tavă de 20 cm se tapetează cu hârtie de copt şi se toarnă aluatul alb, peste care se toarnă aluatul de cacao. Cu o scobitoare sau cu coada unei linguriţe se amestecă uşor, astfel încât cele două compoziţii să se întrepătrundă.4. Se coace pentru 45 de minute. Se scoate, se lasă la răcit, apoi se taie bucăţi şi se ornează cu frişcă, prune din compot bine scurse şi migdale.Prăjitură cu cremă ricotta► IngredientePentru blat: ►8 ouă ►8 linguri zahăr ►8 linguri unt topit►un plic zahăr vanilat►7-8 linguri făinăPentru cremă:►300 g ricotta►4-5 gălbenușuri ►300 g zahăr pudră ►400 ml frișcă naturală ►3-4 piersici ►50 g unt topit ► fulgi de ciocolată► Preparare:1. Se separă ouăle, albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și zahărul vanilat, gălbenușurile și untul.2. Se cerne făina și se adaugă la sfârșit, amestecându-se ușor să nu se formeze cocoloașe. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se toarnă compoziția. Se coace la foc potrivit.3. Se separă gălbenușurile și se freacă cu zahărul. Se adaugă şi ricotta și se obţine crema.4. Piersicile se călesc în unt. Se taie blatul, se așază piersicile, un strat de cremă, blat și apoi frișcă. Se ornează cu ciocolată.Citeşte mai departe şi vezi şi alte reţete de prăjituri de Crăciun, pe pagina următoare! Prăjitură cu portocaleIngrediente3 portocale3 ouă â-º150 g unt300 g zahăr tos100 g făină1 praf de copt4 linguri dulceaţă de portocale1. Portocalele se spală foarte bine. Două portocale se rad de coajă şi se storc. Cuptorul se încinge.2. Se bat ouăle cu 180 g de zahăr până acesta se topeşte, apoi se adaugă zeama şi coaja de portocală, untul bătut spumă şi făina ames-tecată cu praful de copt. Se pune aluatul într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie pergament şi se coace 40 minute. 3. Pentru glazură se face un sirop din 25 ml apă şi 120 g zahăr, apoi se adaugă o portocală tăiată felii. Se fierbe 10 minute şi se lasă să se răcească. 4. Blatul copt şi răcit se taie pe orizontală şi se umple cu dulceaţă. Deasupra se toarnă siropul rece şi se ornează cu felii de portocale.Cozonac cu fructe confiate şi marţipanIngrediente: Pentru aluat: ►800 g făină ►5 ouă ►50 g drojdie ►325 ml lapte ►225 g zahăr pudră ►175 g unt ►50 ml ulei de floarea-soarelui ►un praf sare ►o esenţă de vanilie ►coaja de la o lămâie ►coaja de la o portocală ►200 g fructe de pădure confiate ►250 G MARŢIPAN1. Se topeşte untul şi se prepară maiaua din drojdie şi puţin lapte. Se lasă la dospit. Se lasă marţipanul la temperatura camerei pentru a fi mai uşor de modelat.2. Se cerne făina, se adaugă ouăle, zahărul pudră, maiaua, mirodeniile, restul de lapte, se frământă şi se adaugă untul topit şi uleiul, puţin câte puţin, până intră în aluat.3. Fructele de pădure confiate se adaugă spre final. Se lasă la dospit maximum 40 de minute. Se împarte aluatul în două părţi egale, care se pun în tăvi şi se dau la cuptor, la foc potrivit. 4. În timpul acesta, se întinde marţipanul într-o foaie subţire. După ce s-au copt, cozonacii se scot şi se lasă să se răcorească. Se acoperă cu foaia de marţipan.Sursa foto: Shutterstock